Pierwszy samochód - Diesel czy LPG na moje przebiegi -7000zł

02 Lis 2013, 10:51

Cześć Wszystkim,

Zamierzam się do kupna swojego pierwszego autka po zdanym egzaminie.

Na sam samochód mam 7000 zł.
Zastanawiam się czy nie kupić np za 4000 tyś bo jak go nie daj Boże rozbije to nie będę aż tak bardzo żałował.
Do szkoły mam 7.5km w jedną stronę, więc będzie 15 km dziennie + jakieś wyjazdy za miasto, jakieś jeziorko, nad morze.
Przebieg więc będzie koło 500km na miesiąc.
Niestety w Polsce paliwo jest bardzo drogię myślę nad autkiem z zamontowaną już instalacją gazową bądź prostym dieslem, który się nie psuję.

Szukam auta, które nie będzie za młode -tzn. powyżej 2002 roku bo z tego co mi mówiono to te młodsze auta psują się o wielę szybciej niż te z 1998 np.
Koniecznie Hatchback bądź niewielki Sedan, silnik od 1400 do 1800, gdyż planuję mieć auto na parę lat - od 2 do 5. Koniecznie 5-cio drzwiowy.

Rozmawiałem już ze szwagrem mechanikiem i powiedział mi, że da radę kupić VW Golfa 4 do 6 tyś zł.

Co lepiej wybrać do mojej jazdy. Bezawaryjnego dieselka czy może auto z zamonotwaną instalacją gazową? Jakie by to były autka.

Pozdrawiam Darek
darekcalek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 10 2013
Auto: Nie mam

02 Lis 2013, 11:38

na sprawne i zadbane auto z instalacja z 2002 to bedzie ciezko... jedyne co mi na mysl przychodzi to punto II a sami wiemy jakie fiaty potrafia byc zlosliwe jesli chodzi o psucie sie :) albo matiz z 2002? diesla z tym rocznikiem bedzie ciezko znalesc za te kase. Sam mam matiza i w ciagu roku zrobilem 16tys wiec twoje 500miesiecznie dla tych auto to nie bedzie wyzwaniem
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Lis 2013, 12:00

Troszkę źle mnie zrouzmiałeś. Wolę autko ciutkę starsze 1995-2000 roku bo młodsze są bardziej awaryjne, tak mi mówiono. gabarytowo matiz jest za mały, silnik słaby a czegoś takiego to bym nie chciał.
darekcalek
Nowicjusz

02 Lis 2013, 12:13

Jeżeli się nie znasz to kup sobie corolle z 98-99r 1,4.
Za 7k wyrwiesz w idealnym stanie z małym przebiegiem. Powiedz mechanikowi papa i tyle w temacie.
Nie będzie pitolenia dizelek, srerek itp. po prostu jeździsz do bólu bez najmniejszej awarii a do tego jak sobie dołożysz bardzo tani serwis i małe spalanie to jest gitarka :ok:

Mając tak mały finans wszystkie autka w stylu golf4 tdi będzie skarbonką bez dna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

02 Lis 2013, 12:45

Co powiecie o czymś takim ?

[link do Tablica wygasł]

Wiem, że 3 drzwiowy ale podoba mi się
darekcalek
Nowicjusz

02 Lis 2013, 22:50

Szukaj takiej tylko na normalnych felgach :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...