AgataO napisał(a):Jeśli chodzi o Toyote Yaris czy Aygo nie jestem pewna czy do 10 tys uda się zamknąć?
To może ja Ci powiem bo ajgo i yarisem jeździłem a tym drugim nawet sporo.
Za 10k spokojnie kupisz yarisa tylko musisz chwilę odczekać i sprawdzać ogłoszenia i to kilka razy dziennie. Jazda aygo vs yaris tu brak porównań ponieważ aygo i tego typu pojazdy bardziej podchodzą pod imitacje samochodu więc mają gorsze wyciszenie, w środku gołe blachy, silnik daje odgłosy zepsutej kosiarki a do tego pali jak zwykła jednostka.
W yarisie 1,3 masz spalanie od 5,8l do 6,5l liczone przy tankowaniu pod korek a nie w/g kompa. Mówię o spokojnej jeździe po mieście bez korków ale na bardzo krótkich dystansach.
Wersja 1,0 jedzie o niebo fajniej niż 1,0 a aygo i jest trwalsza. Pali średnio 0,5l mniej niż 1,3.
Yarisem 1,3 możesz już jechać bez problemów z wyprzedzaniem i nawet w drobną trasę.
Usterki Yarisa1
Przednie łożyska (śmieszny koszt), alternator (uwaga na kałuże), CD nie odczytuje płyt, łatwo przegrzać hamulce i trzeba je czyścić (zaciski itp.)
Jak będziesz się zastanawiać yaris1 vs reszta świata z eu to reszta świata nawet nie zbliży się awaryjnością a do tego vw polo spali tyle co yaris ale na lawecie.
Ogólnie yaris1 jest ok. zresztą ceny używek mówią same za siebie.
p.s.
Moja mama ma dwa yarisy (1 i 2) i moje doświadczenie nie pozwala jej kupić nic innego tak żeby mieć święty spokój... chociaż yaris2 uważam za już gorszą opcję niż yaris1...