Pierwszy samochód dla młodej dziewczyny

25 Wrz 2010, 22:30

Witam. Moja córka na pierwsze auto zażyczyła sobie suzuki samurai i od około pól roku jest szczęśliwą (chyba) posiadaczką takiego auta. Wybrała go dlatego, że siedzi się w tym dość wysoko dzięki temu więcej się widzi. Poza tym - jak na terenówkę przystało - raczej nie zakopie się w byle kałuży (kilkakrotnie sprawdziłą go na okolicznych polnych drogach). Kolejną ważną dla niej sprawą jest łatwość parkowania (niewielkie wymiary i dość duży prześwit, który umożliwia wjazd na krawężnik dowolnej wysokości). Jedyne co przeszkadza córce to niski komfort jazdy oraz bardzo ubogie wyposażenie.
Bartosz13
Nowicjusz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

25 Wrz 2010, 22:47

Ale powiedzmy szczerze, Suzuki Samurai to nie jest auto jak każde inne, albo je sie kocha, i mówi że jest piękne, albo sie nienawidzi, poza tym, koleżanka szuka auta do jazdy po mieście, a mi osobiście Samurai kojarzy się bardziej z weekendowymi wypadami za miasto w poszukiwaniu przygód niż z codziennym rutynowym dojeżdżaniem na uczelnie :mrgreen:
epidos
Nowicjusz

Miejscowość: Italia

25 Wrz 2010, 22:55

Masz rację kolego, ale skoro sama go sobie wybrała i jeździ nim po i mieście i po okolicznych nieutwardzonych drogach to najwyraźniej - jak piszesz - chyba kocha to auto i jest z niego zadowolona...
Poza tym chyba każdy kocha swoje pierwsze auto - bez względu na to jaki to model.
Bartosz13
Nowicjusz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

25 Wrz 2010, 23:24

Dokładnie Bartosz13. Moja żona kochała swoje Tico i płakała jak je sprzedaliśmy :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Wrz 2010, 08:03

Ten Suzuki to jednak kompletnie nie moje klimaty :( A co powiecie o Smarcie ? Czy jest to bezpieczne auto ? Gdzie on ma silnik bo chyba nie z przodu ?
Lianne
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

26 Wrz 2010, 08:35

Lianne napisał(a):Ten Suzuki to jednak kompletnie nie moje klimaty :( A co powiecie o Smarcie ? Czy jest to bezpieczne auto ? Gdzie on ma silnik bo chyba nie z przodu ?

Wszystko zalezy od tego o jaki model Smarta Ci chodzi bo są różne ;). A wracając do tematu. Prawdę mówiąc ja bym sie trochę obawiał wyjechać na mistem takim czymś, nie daj boże jakiś wypadek a jak wiadomo Smart jest małym autem :D. A co byś powiedziała na coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2010, 09:34

A ja nie.
Smart jest baaardzo wytrzymałym autem w przypadku zderzenia z powodu struktury swojej karoserii.
Na pewno nie zginiesz zgnieciony jak sardynka w puszcze a jeśli już to raczej z powodu przeciążeń.
Na dowód:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- prędkość ~100km/h!

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- porównanie z Seicento.
Wolałbym siedzieć w Smarcie niż w Corsie B, Micrze K11, Polo III itd.
Jedyny problem to taki, ze Smarty startują od ~10tys. zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2010, 09:35

Taka micra miałam okazje jechać i strasznie cieżko mi się nią prowadziło bez wspomagania. A co do Smarta to gdyby nie to właśnie, że nie jest to najbezpieczniejsze autko to pewnie bym się dłużej nie zastanawiała i bym go zakupiła. A w porównaniu do Matiza to jest ono dużo bardziej niebezbieczne? Bo chyba jednak (przynajmniej tak mi sie wydaje) blachy mercedesa są lepszej jakości niż Daewoo ?
Lianne
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

26 Wrz 2010, 09:40

Popatrz na mój post :roll:
Smart jak na tak mały samochód jest bardzo bezpiecznym samochodem.
Spójrz co się dzieje jak wjedzie w Seicento.
Jasiek90
Stały forumowicz

26 Wrz 2010, 10:10

A jak ktoś nam nie daj Boże wjedzie rozpędzony w tył Smarta?To co też tak bezpiecznie będzie?Bo moim zdaniem nie.Zresztą widać na tych filmikach jak przód Smarta wciąga podczas wypadku do środka i jestem pewny że kończy sie na desce rozdzielczej jak nie lepiej i nasze nogi napewno ucierpią.

A ja bym pomyslał jeszcze nad VW Polo III.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

26 Wrz 2010, 10:20

Pewnie, ze tak.
Nie wiem dokładnie z jakiego materiału jest to zbudowane ale jest to coś na kształt klatki która okala całą karoserię.
Od czego ucierpią ? koła jak widać nie przemieszczają się do tyłu a i deska wraz z poduszkami nie przesuwają się do tyłu, Smart ma silnik z tyłu więc on przy zderzeniu czołowym nie stanowi żadnego zagrożenia dla pasażerów.
Tu masz dokładne wyniki wraz z opisem:
http://www.euroncap.com/tests/smart_cit ... 00/29.aspx
Jasiek90
Stały forumowicz

26 Wrz 2010, 10:36

No tu mnie zaskoczyłeś nie powiem :shock: gdzie dokładnie Smart ma silnik z tyłu?Ja zawsze myślałem że z przodu jest :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 10:43

Pod podłogą bagażnika. Nie zastanawiało Cię nigdy dlaczego ma tak wysoką podłogę bagażnika? właśnie z tego powodu.
Poza tym napęd na tył i silnik z tyłu to w takim mikrosamochodzie świetne rozwiązanie.
Jasiek90
Stały forumowicz

26 Wrz 2010, 10:54

Ale Smart Forfour z tego co patrze po allegro to ma silnik z przodu więc Fortwo ma z tyłu tak?To co jest z przodu pod maską?
Barol
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 11:20

Tak ma.
I co z tego?
Porsche Cayenne ma silnik z przodu a 911 ma silnik z tyłu bo to całkowicie różne modele tak samo jest w przypadku fortwo a forfour ten pierwszy to mikrosamochód z silnikiem i napędem na tył(nowe Twingo ma dzielić to rozwiązanie ze smartem) a forfour to po prostu mocno przekonstruowany Colt czyli najzwyklejszy mały samochód tyle, że z fantazyjną karoserią.
Jasiek90
Stały forumowicz