Pierwszy samochód dla młodej dziewczyny

25 Wrz 2010, 12:44

Cześć, od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczka prawa jazdy i teraz szykuję się do kupna samochodu. Na ten cel chcę przeznaczyć od 4500 do max 5500 zl. Samochód ma mi służyć jedynie do jazdy po mieście (na uczelnie itp.) dlatego szukam coś niedużego i ekonomicznego. Jeśli chodzi o wyposażenie to nie mam jakis wygórowanych potrzeb, jedynie co koniecznie musi być to wspomaganie kierownicy ze względu na to że mialam okazję przejechać się autem bez wspomagania i niestety nie wspominam tego najlepiej. Proszę doradźcie mi coś :)
Lianne
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

25 Wrz 2010, 13:17

Fiat Seicento 1.1,tam kierownica chodzi tak lekko że nie potrzeba wspomagania.

Te dwa nawet u Ciebie w mieście:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Wrz 2010, 20:47

Jeśli chodzi o koszty eksploatacji to bezkonkurencyjne jest zadbane Tico z małym przebiegiem które wcale nie tak trudno znaleźć... minusem jest brak wspomagania i niski poziom bezpieczeństwa co w przypadku Twojego pierwszego autka na pewno jest nie bez znaczenia :???: Sam stoję przed podobnym decyzją i rozważam VW Polo oraz Opla Corsę. Z małych samochodów raczej odradzałbym Ci Forda Ka którego właśnie sprzedałem, wyglądał ładnie i całkiem fajnie jeździł ale niestety sporo usterek.... i dlatego się go pozbyłem.
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Wrz 2010, 21:03

Ja poleciłbym VW Polo III, posiadam takowe z silnikiem 1.0 benzyna, goła wersja, bez klimy ani wspomagania, trzeba się trochę nawachlować kierownicą na parkingu, ale nie jest źle. Spalanie w miare dobre, ja nim ciągam przyczepke i daje rade. Ogólnie samochodzik polecam, mały, zwinny i większych problemów nie miałem(odpukać, tfu).

Pozdrawiam
epidos
Nowicjusz

Miejscowość: Italia

25 Wrz 2010, 21:27

Też miałem troche styczności z takowym Polo i stwierdzam że silnik 1.0 mimo że to 3cylindrówka jest ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2010, 21:34

W Polówce czasem litrówka nie ma 4 garnków?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 918 Spyder hybrid - 2,6 sek., 887 KM
    Niemcy postanowili zaproponować światu jeden z najmocniejszych układów hybrydowych. W przypadku zaprezentowanego w 2010 roku na Salonie Samochodowym w Genewie i wprowadzonego do sprzedaży w 2013 roku modelu 918 Spyder, ...

25 Wrz 2010, 21:41

Z tego co wiem to ma 3.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2010, 21:53

Chyba 3 ma, ale pewności nie mam, jeżeli ma 4 to zwracam honor.
Dodam że autko na płycie Seata Ibizy. VW Polo III przeszedł niemały facelifting chyba 2 lata przed wejściem IV, ja mam jeszczę tą "starą" trójeczke, ale mimo wszystko polecam. Jakby co, to założyciel tematu może pisać na PW, jakieś fotki moge pokazać :)
epidos
Nowicjusz

25 Wrz 2010, 22:11

A jakie to masz 3D czy 5D?
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2010, 22:13

Co do Fiata Seicento to nie posiada on niestety wspomagania. Pewnie macie racje że jest lekki wiec kierowanie nim to żaden problem ale ja jestem dość drobną osobą i jazda nissanem micrą była już dla mnie ciężka wiec wspomaganie musi być :) Jeśli chodzi o Volkswagena Polo to podoba mi się wersja IV (ale na nią mnie nie stać). Wersja III jak dla mnie zbyt kanciasta. Przeglądałam trochę stronę otomoto i zwróciło moją uwagę kilka autek. Co myślicie o Corsie, Fordzie Fiesta, Clio, Matizie czy Lanosie. Czy nie przekraczając mojego budżetu jestem w stanie kupić któryś z nich w dobrym stanie? Który z nich najlepiej kupić? A może jeszcze jakiś inny model ?? Proszę doradźcie bo jestem trochę zagubiona
Lianne
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

25 Wrz 2010, 22:26

Ale Seicento było wypuszczane ze wspomaganiem więc poszukać można.Co do Twoich propozycji to Lanosa chciałem zaproponować na początku ale odpuściłem,dlaczego?Ponieważ mówisz że będziesz jeżdzić praktycznie po mieście a Lanos w mieście lubi swoje spalić no chyba że z gazem to ok.A co do reszty to powiem tak ... wszystkie nadają sie do miasta :mrgreen: ale to zależy od gustu.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2010, 22:33

Matiz jakoś się nie przyjął, sam nie miałem, ale słyszałem o Nim pare złych opinii. Lanosa Hatchback ma mój dziadek, auto trochę zamulone(jak to dziadka :D ) i wyglądem nie grzeszy, ale miejsca jak dla jednej osoby jest w środku wystarczająco. Clio fajne autko, jechałem kiedyś i złego słowa nie powiem. Ja dalej mówie: VW Polo III, innego pomysłu nie mam.
epidos
Nowicjusz

25 Wrz 2010, 22:41

tete bo sie zdenerwuje zaraz :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2010, 22:48

No przyznaj że Lanos samochodem marzeń nie jest, ale wiadomo, kazdy ma inny gust, mi sie Lanos z wyglądu nie podoba, ale dziadkowi i najprawdopodobniej Tobie tak :D
epidos
Nowicjusz

25 Wrz 2010, 22:49

Co do pierwszej kwesti to sie zgodze a co do drugiej no to trzeba ten mit obalić i jak jesteś chętny to zapraszam na forum Lanosa,chłopaki Cie nauczą co to jest Lanos :lol:
Barol
Awatar użytkownika