Pierwszy samochód dla studenta

22 Wrz 2018, 22:38

Witam wszystkich i każdego z osobna! :D

Widzę, że to forum tętni życiem, więc i ja postanowiłem z problemem zwrócić się do Was, szczerze mam nadzieję że dowiem się tego, czego pragnę. Ale, nie przedłużam już...

Tak jak w tytule, jestem świeżym kierowcą i jednocześnie studentem (zostało jeszcze mi parę lat). Przymierzam się do kupna swojego pierwszego samochodu, w okolicach 8-10k. Mieszkam za zachodnią granicą, więc możliwe, że uda mi się wyrwać coś po prostu taniej niż w wymienionych widełkach... Będzie na zestaw początkowy. :)

Krótko i zwięźle czego oczekuję od samochodu i jak będzie eksploatowany:
- dojazdy do szkoły, pracy, dziewczyny, zakupy (jakieś powiedzmy max. 60km dziennie)
- kilkukrotnie w roku zjazd do Polski (ok. 1k km w jedną stronę)
- komfort z jazdy (żadna taczka nie wchodzi w grę, no i klimatyzacja to już standard)
- rozmiar (o tyle ile nie dbam o to czy ktoś siedzący za mną będzie miał miejsce, to mając prawie 2m chciałbym nie uderzać głową w sufit :D )
- ekonomia, koszty utrzymania (jestem studentem, sami rozumiecie...)
- wygląd (chcę żeby to nie był babciowóz. autko musi mi się podobać z zewnątrz, wewnątrz nieco mniej. Rozważam jakieś coupe/hatchbacka)

Nie kręci mnie szpanowanie przed kolegami że bejcą taty pojadę 200, więc nawet coś z potencjałem nie musi być od razu wykluczone.
Nie mam konkretnych ugruntowań jeśli o markę chodzi, ale VW wolałbym pominąć.

Silnik tylko benzyna, ewentualnie z gazem (zależnie od gabarytów samochodu, żeby opłaty mnie nie wynosiły za dużo)

Zdaję sobie sprawę, że takich tematów i gagatków jak ja były już tysiące, ale każda sytuacja wymaga chyba innego podejścia, więc proszę nie krzyczcie za kolejny tego typu temat.

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę jak na ten moment. :)
YellowSnow
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 08:39

Poszukałbym np. Focusa Mk1 po lfitingu, auto bardzo dobrze się prowadzi, większość wersji jest nieźle wyposażona, wszystkie silniki benzynowe udane. Jeżeli za małe to można popatrzeć na Mondeo mk3 tyle że tutaj już ze względu chociażby na gabaryty, spalanie będzie większe.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Wrz 2018, 09:05

YellowSnow napisał(a):Silnik tylko benzyna, ewentualnie z gazem (zależnie od gabarytów samochodu, żeby opłaty mnie nie wynosiły za dużo)

Rzecz w tym, że duże auto z LPG i tak spali "mniej" niż małe z czystą benzyną.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

23 Wrz 2018, 09:42

Jezeli o Focusa lub Mondeo chodzi, to niestety nie... Przegladnalem, widzialem fajne egzemplarze za przyzwoita cene, ale one nie maja tego 'czegos'. Wolalbym cos bardziej mlodziezowego.

Co do rozmiarow, nie mialem na mysli jakis ogromnych samochodow. Bo np.
W Peugeot 206cc (o ile sie nie myle) musialem siedziec zgarbiony
Audi A3 I/ Alfa 147 siedzi mi sie elegancko i nie ma najmniejszych problemow.

Zdaje sobie sprawe z tym gazem, ze i tak wyjdzie ekonomiczniej, ale tutaj zobowiazany jestem do placenia podatku drogowego, ktory jest zalezny od masy jak i rodzaju paliwa na ktorym auto pomyka. Troche to odrzucalo na poczatku, ale przynajmniej po drogach sie plywa :D
YellowSnow
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 10:20

No to możesz poszukać też A3 z 1.6 benzyna. Ogólnie silnik mało ekonomiczny ale tani w naprawie.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna

23 Wrz 2018, 10:31

Chodzila mi po glowie A3 drugiej generacji, ale z silnikiem 1.8t. Co o tym sadzisz?

Przegladajac strony z samochodami znalazlen za bardzo fajna cene Seat Ibiza z 2006r, 1.4 silnikiem, z wlozona juz instalacja G3 o ile sie nie myle. Idzie to w miare jakos?
YellowSnow
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...

23 Wrz 2018, 10:45

A3 IIgeneracji nie dostaniesz w zyciu w tym budzecie i to jeszcze 1.8t..

Jaka moc w tej Ibizie? Bo z tego co pamietam bylo tam 75km i 100km.
100km jakos sobie radzi ale 75km to bedzie meczarnia w trasie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Wrz 2018, 10:49

100km, juz z gazem jak mowilem. Oplaty sa akceptowalne, wygladem tez mi sie calkiem podoba.

Ma nieco ponad 300k na blacie, ale chyba nie powinienem sie martwic jakos specjalnie, jezeli auto bylo serwisowane etc?
YellowSnow
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 11:02

YellowSnow napisał(a):Chodzila mi po glowie A3 drugiej generacji, ale z silnikiem 1.8t. Co o tym sadzisz?

Zadbane A3 8P zaczynaja sie od ok 18-19tys i to z podstawowym 1.6 102km

Za 10tyś mozesz poszukac A3 8L z tym silnikiem, dobrze wspolpracuje z gazem, jest tani w naprawach, malo usterkowy i trwały
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

23 Wrz 2018, 11:30

Audi A3 już w sumie dawno było brane na celownik... Opłaty byłyby w porządku, podobno naprawy też... Aczkolwiek te spalanie trochę mnie odrzuca. Na ta chwilę nie widzę żadnego Audi z instalacją gazową, a jeżeli miałbym sam ją zamontować, to wiąże się to z dodatkowymi kosztami, rzecz jasna.

A coś z rubryki o bardziej sportowym zacięciu (wygląd głównie), coś co można by było bardziej spersonalizować (wizualnie, ale żaden wieś tuning) ?
YellowSnow
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 11:45

YellowSnow napisał(a):A coś z rubryki o bardziej sportowym zacięciu (wygląd głównie), coś co można by było bardziej spersonalizować (wizualnie, ale żaden wieś tuning) ?

Raczej nie w tym budzecie (no chyba ze jakis civic 6 gen)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI

23 Wrz 2018, 11:49

Co byś powiedział na temat Astra G Bertone, z silnikiem 1.8?
YellowSnow
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 12:42

YellowSnow napisał(a):Chodzila mi po glowie A3 drugiej generacji, ale z silnikiem 1.8t
Barol napisał(a):A3 IIgeneracji nie dostaniesz w zyciu w tym budzecie i to jeszcze 1.8t..
Raziel11 napisał(a):Zadbane A3 8P zaczynaja sie od ok 18-19tys
należałoby zacząć od tego, że w a3 8p (II gen) nie montowali starego 1.8t, a przewspaniałe, zjawiskowe, legendarne 1.8 TSI :roll:
YellowSnow napisał(a):Astra G Bertone, z silnikiem 1.8?
fajne auto, tanie w naprawach, dobre do LPG.

Swoją drogą dość zabawnie wyglądają wymagania, że przede wszystkim wygląd z zewn a nie wewn wobec tego, że auto nie będzie służyć do szpanowania :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

23 Wrz 2018, 13:09

O szpanowanie mi chodziło bardziej w kryteriach prędkości i tego co ja to nie potrafię na drodze, te aspekty wykluczam z wyboru samochodu. ;)

Wychodzę z założenia, że lepiej kupić samochód, który będzie mi się podobał i w którym będę się dobrze czuł + z czasem je spersonalizować, sprawić by było unikalne. Rzecz jasna jeżeli miałbym zamiar je zostawić na dłuższy czas.
YellowSnow
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 13:49

YellowSnow napisał(a):lepiej kupić samochód, który będzie mi się podobał i w którym będę się dobrze czuł
właśnie dlatego dziwi mnie fakt, że mniejszą uwagę zwracasz na wnętrze :wink:

Może 406 coupe?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG