REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Rokiko napisał(a):Skoro nie chcesz wydawać na pierwszy samochód całego swojego budżetu to najlepiej nie przywiązywać się do marki i modelu auta i kupić to co znajdziesz we w miarę najlepszym stanie.
Rokiko napisał(a):Tu chyba najlepiej celować w auto kompaktowe. Większych nie ma sensu a kompakt powinien ci się sprawdzić.
Rokiko napisał(a):Jak chcesz tanie koszty utrzymania to szukaj samochodu i silnika benzynowego bez turbiny. Może to być też auto już z instalacją LPG tylko przed kupnem zrób porządny przegląd.
Acer66 napisał(a):Mój znajomy ma auto z silnikiem 1,2 Pure-Tech ( 130 KM) i w mieście pali ponad 10 litrów/100 km .
Acer66 napisał(a):Mój znajomy ma auto z silnikiem 1,2 Pure-Tech ( 130 KM) i w mieście pali ponad 10 litrów/100 km
mike napisał(a):Ja na Twoim miejscu kupiłbym coś za 8-10k i po prostu nauczył się obcowania z samochodem (jako ogół, czyli np serwis).
Acer66 napisał(a):Serwis ( tu koszty nie są znane wszystko zależy od szczęścia na jakie auto trafisz obyś nie kupił królowej serwisu )
to wszystko podziel / 12 miesięcy i otrzymasz przybliżony miesięczny koszt utrzymania samochodu
szukać blisko miejsca zamieszkania i co się trafi w najlepszym stanie. I nie mieszać w jednym temacie 206 i Vectry, bo to zupełnie różne auta (różnica dwóch segmentów)tyczka napisał(a):Co w tym budżecie możesz zaproponować
szczerze mówiąc, wolałbym szukać super VI gen - jest lepsza technicznie w porównaniu do następcy no i ma potencjał na youngtimera.tyczka napisał(a):Co powiesz na temat Celica VII
tego Ci nikt nie powie, ile to wyniesie. Może być tak, że oprócz pakietu startowego za 1k będziesz jeździć bezawaryjnie, ale może też się zdarzyć, że będziesz musiał zrobić remont silnika za 5x tyle. Zależy co kupisz i w jakim stanie.tyczka napisał(a):No właśnie chciałbym poznać koszta rocznego serwisu
tak może i było, ale kilka lat temu. Teraz konkurencja jest duża, więc każdy, aby się utrzymać, uważa co robi. Oczywiście kombinatorzy i gorsze komisy będą zawsze, ale to nie powód, żeby uogólniać.Acer66 napisał(a):Jak kupujesz z komisu - szykuj się na koszty serwisowe. Oni aby sprzedać i wypchać za bramę