Pierwszy samochód dla świeżaka

18 Gru 2020, 23:33

Cześć, dopiero co zdałem prawko i trzeba się rozejrzeć za jakimś bolidem. Gdyby to miało znaczenie to mam 20 lat.
Autem nie będę robił więcej niż 10.000km. Na ten moment, więcej będę robił tras poza miastem około 30km, raz/dwa razy na miesiąc taką 100km w jedną stronę. Za kilka miesięcy będę się przeprowadzał do innego miasta, gdzie auto będzie już jeździło więcej po mieście. Stąd też celuję od razu w benzynę, ewentualnie jak się trafi to z LPG.
No i najgorsze to nie wiem jaki budżet przeznaczyć na auto. Z jednej strony jestem świeżym kierowcą i zapewne bez jakiś obcierek parkingowych czy coś podobnego się nie obejdzie i nie warto ładować tyle kasy w pierwszą furę, ale z drugiej strony kupować auto za 6 czy tam 8 tys. które ma już swoje na karku, każda pierdoła może się popsuć i będę częściej odwiedzał mechanika niż nim jeździł to też lipa. Maksymalnie mogę wydać 20 tys. ale nie wiem czy warto ładować tyle w pierwsze auto :/ Nie mam określonego segmentu jeżeli chodzi o wielkość auta, ale nie potrzebuję limuzyny typu A6/E39 itp.

Moje typy, które wybrałem "wzrokowo":

Audi A3 8L [1.8]
Audi A3 8P [2.0]
Seat Leon I [1.8]
Seat Leon II [2.0]
Seat Toledo II [1.8]
BMW E46 [2.0]
Honda Civic Coupe VI/VII [1.6/1.7]
Volvo S40 I/II [1.8/2.0]
Peugeot 206 [1.6/2.0]
Opel Astra G Bertone [1.8/2.0]
Opel Astra H GTC [1.8]
Peugeot 406 Coupe [2.0]
Opel Vectra C [1.8]
Hyundai Coupe II [2.0]
Fiat Bravo II [1.4T]
Ford Focus II [1.8/2.0]
Ford Mondeo IV [2.0]
Audi A4 B6 [1.8T]
Volkswagen Passat B6 [2.0]
Kia Pro Ceed [1.6/2.0]
Chevrolet Cruze [1.8]
Honda Accord VII [2.0]
Lexus IS 200 [2.0]
Toyota Auris [1.6]
Mitsubishi Lancer IX [1.8]
Saab 9-3 II [1.8T]
Mercedes W203 [1.8/2.0]
Honda Civic VIII [1.8]

Jako "ciekawostki" jeszcze:
Toyota Celica VII [1,8]
Mazda MX-5 II [1.6/1.8]
Toyota MR2 III [1.8]
Volvo C70 I [2.0/2.4]
Mercedes W209 [1.8]
Jeep Grand Cherokee II [4.7]

Zapewne o jakiś modelach też zapomniałem. Jak się mają koszta utrzymania w przypadku takiego 2.0 FSI czy ogólnie marki BMW/Mercedes? Patrząc na wątek na forum to takie FSI nie jest jakieś drogie w utrzymaniu, a dużo osób nie poleca tego silnika. Tak samo aut premium typu BMW czy Mercedes bo drogie w utrzymaniu, a Lexus już jest git mimo, że ceny części te same. :shock:
tyczka
Nowicjusz

19 Gru 2020, 10:13

Skoro nie chcesz wydawać na pierwszy samochód całego swojego budżetu to najlepiej nie przywiązywać się do marki i modelu auta i kupić to co znajdziesz we w miarę najlepszym stanie.

Tu chyba najlepiej celować w auto kompaktowe. Większych nie ma sensu a kompakt powinien ci się sprawdzić.

Jak chcesz tanie koszty utrzymania to szukaj samochodu i silnika benzynowego bez turbiny. Może to być też auto już z instalacją LPG tylko przed kupnem zrób porządny przegląd.

Takie auto na pierwsze można kupić na rok lub dwa jak już się dobrze wprawisz to kupisz sobie coś lepszego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Gru 2020, 21:16

Rokiko napisał(a):Skoro nie chcesz wydawać na pierwszy samochód całego swojego budżetu to najlepiej nie przywiązywać się do marki i modelu auta i kupić to co znajdziesz we w miarę najlepszym stanie.

Nie tyle co nie chcę, a po prostu nie wiem czy jest sens jeżeli jest to moje pierwsze auto. Nie wiem czym się kierować przy kupnie auta. Czy lepiej kupić jakieś 20 letnie (jak nie lepiej) za kilka tysięcy, włożyć zapewne w niego drugie tyle, nauczyć się nim jeździć i oddać na złom, a później kupić już coś "lepszego", coś co mi się podoba czy od razu celować w coś lepszego i młodszego prawie dwukrotnie.

Rokiko napisał(a):Tu chyba najlepiej celować w auto kompaktowe. Większych nie ma sensu a kompakt powinien ci się sprawdzić.

Chyba masz rację. Nie będę tym autem przewoził całej rodziny.

Rokiko napisał(a):Jak chcesz tanie koszty utrzymania to szukaj samochodu i silnika benzynowego bez turbiny. Może to być też auto już z instalacją LPG tylko przed kupnem zrób porządny przegląd.

Duża większość, którą wymieniłem to wolnossące jednostki. W tym budżecie to chyba do wyboru między VAGowskim 1.8T, ten w fiacie 1.4T, czasem Volvo się znajdzie i kompresor od Mercedesa

Jak czytać te koszta utrzymania auta? Dla przykładu A3 8L 1.8 wychodzi ~4800 PLN, ale odejmując pakiet startowy, którego nie robi się co rok, więc zostaje ~4000PLN, no ale teraz patrząc realnie to chyba w ciągu roku musiałbym mieć mega szczęście, żebym wszystko musiał wymieniać? To tę kwotę podzielić na pół i wyjdzie średni koszt utrzymania takiego auta rocznie czy nie?
tyczka
Nowicjusz

19 Gru 2020, 22:50

Jeśli mogę coś zasugerować to szukaj raczej coś z silnikiem wolnossącym, lub z turbiną ale o większej pojemności silnika > Ford Mondeo IV -2,0, Mitsubishi Galant -1,8,Audi A3 i inne wówczas silnik ma zapas mocy i pracuje swobodnie ,unikaj aut z silniki TSI i FSI oraz Pure-Tech o małej pojemności ale dużej mocy.To mocno wyżyłowane jednostki i są tylko pozornie oszczędne a w mieście palą jak smoki.Mój znajomy ma auto z silnikiem 1,2 Pure-Tech ( 130 KM) i w mieście pali ponad 10 litrów/100 km .
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

19 Gru 2020, 23:06

Akurat Galant 1.8 to jak Golf 1.4, czyli słabizna.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym coś za 8-10k i po prostu nauczył się obcowania z samochodem (jako ogół, czyli np serwis).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Gru 2020, 08:43

Całkowity koszt utrzymania auta wygląda w przybliżeniu tak :
Ubezpieczenie OC -( obowiązkowe i zależy od wieku kierowcy i poj.silnika)
Przegląd techniczny - ( stacja kontroli pojazdów)
wymiana oleju i filtrów - ( olej + filtr+robocizna)
Paliwo-
wymiana opon ( lato-zima)
Serwis ( tu koszty nie są znane wszystko zależy od szczęścia na jakie auto trafisz obyś nie kupił królowej serwisu :? )
to wszystko podziel / 12 miesięcy i otrzymasz przybliżony miesięczny koszt utrzymania samochodu
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Gru 2020, 09:03

Acer66 napisał(a):Mój znajomy ma auto z silnikiem 1,2 Pure-Tech ( 130 KM) i w mieście pali ponad 10 litrów/100 km .

Jeśli chodzi o stare (powyżej 10 lat) silniki benzynowe to tyle palą w mieście, w korkach, na krótkich odcinkach. Żebyś później się nie zdziwił. Jakiś Yaris 1.0 albo coś podobnego może zmieścić się w 6-7 litrach.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

20 Gru 2020, 14:33

Acer66 napisał(a):Mój znajomy ma auto z silnikiem 1,2 Pure-Tech ( 130 KM) i w mieście pali ponad 10 litrów/100 km

10 w mieście przy 130KM to nie tak dużo moim zdaniem. Sam liczę że poniżej 10L przy starszych autach nie ma co liczyć

mike napisał(a):Ja na Twoim miejscu kupiłbym coś za 8-10k i po prostu nauczył się obcowania z samochodem (jako ogół, czyli np serwis).

Co w tym budżecie możesz zaproponować żeby auto dobrze wyglądało i na tyle się odpychało, żeby nie liczyć wyprzedzania jakiegoś auta czy ciężarówki kalendarzem?
Zapewne A3 8L, Vectra C, Leon I, Toledo II, Peugeot 206, S40 I.
Co powiesz na temat Celica VII (nie za mocne jak na pierwsze auto? Jest kilka ofert do 10k) lub Hyundaia Coupe tutaj już ciężej coś znaleźć.
Acer66 napisał(a):Serwis ( tu koszty nie są znane wszystko zależy od szczęścia na jakie auto trafisz obyś nie kupił królowej serwisu )
to wszystko podziel / 12 miesięcy i otrzymasz przybliżony miesięczny koszt utrzymania samochodu

No właśnie chciałbym poznać koszta rocznego serwisu. Wydaje mi się że musiałbym kupić niezłego trupa albo Lagunę 2, aby w ciągu roku wszystko w nim wymienić. OC czy przegląd to wiem jakie są koszta.
tyczka
Nowicjusz

20 Gru 2020, 14:55

Jak kupujesz z komisu - szykuj się na koszty serwisowe. Oni aby sprzedać i wypchać za bramę.Jak kupujesz od właściciela i ma przegląd techniczny to raczej jest utrzymany w normie.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Gru 2020, 15:05

Od właściciela też łatwo trafić na minę,sam coś o tym wiem a komisy nie są takie najgorsze,sam ostatnio oglądałem Mondeo mk3 z komisu przypadkowo na giełdzie i powiem szczerze było w fajnym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2020, 16:38

tyczka napisał(a):Co w tym budżecie możesz zaproponować
szukać blisko miejsca zamieszkania i co się trafi w najlepszym stanie. I nie mieszać w jednym temacie 206 i Vectry, bo to zupełnie różne auta (różnica dwóch segmentów) :ok:
tyczka napisał(a):Co powiesz na temat Celica VII
szczerze mówiąc, wolałbym szukać super VI gen - jest lepsza technicznie w porównaniu do następcy no i ma potencjał na youngtimera.
tyczka napisał(a):No właśnie chciałbym poznać koszta rocznego serwisu
tego Ci nikt nie powie, ile to wyniesie. Może być tak, że oprócz pakietu startowego za 1k będziesz jeździć bezawaryjnie, ale może też się zdarzyć, że będziesz musiał zrobić remont silnika za 5x tyle. Zależy co kupisz i w jakim stanie.
Acer66 napisał(a):Jak kupujesz z komisu - szykuj się na koszty serwisowe. Oni aby sprzedać i wypchać za bramę
tak może i było, ale kilka lat temu. Teraz konkurencja jest duża, więc każdy, aby się utrzymać, uważa co robi. Oczywiście kombinatorzy i gorsze komisy będą zawsze, ale to nie powód, żeby uogólniać.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

20 Gru 2020, 16:46

Skąd jesteś? To coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2020, 17:20

Jestem z Polic, zachodniopomorskie. Szału z wyborem nie ma tutaj. Na pewno odrzucam segment B z tych lat czyli Yaris, Corsa C itp. Również nie podoba mi się Avensis, który jest tutaj często polecany. Jeżeli będzie trzeba to śmiało można nagiąć budżet, aby coś znaleźć ciekawszego.
Nie boję się rocznika auta, porysowanego zderzaka czy jakiś odprysków bo to nie nówka z salonu. Ważne, żeby nie była to skarbonka bez dna :D
tyczka
Nowicjusz

20 Gru 2020, 18:23

Avensis !! dobre auto i dobra marka warta uwagi.Ogólnie japońskie auta są konstrukcyjnie dopracowane i nie powinno być wpadki.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika