Pierwszy Samochod dla świeżego :)

17 Sie 2009, 19:43

Witam ! :)

Jako że niedługo będę szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy kat. B :) chciałem poprosić Was drodzy użytkownicy o radę. Jak w temacie jestem " świeży " a raczej będę na drodze. Chciałbym się dowiedzieć co polecacie za samochody dla takiego jak ja ;p oczywiście w grę wchodzą samochody sprowadzane jak i kupione w Polsce. Dodam również że tematyka czterech kółek jest mi obca ;p nie bardzo ale obca ;p. Jeszcze na koniec chciałem powiedzieć że szukałem na forum i czytałem wszystkie tematy które były w miarę podchodzące pod moje poszukiwania ale nie doszukałem się odpowiedzi ;p.

Zacznę od tego że auto nie powinno przekraczać 10 tys. zł oczywiście im tańsze tym lepiej :)

Główne cechy samochodu to:

- mało awaryjny
- taniego w utrzymaniu ( tanie części przede wszystkim ;) )
- mało palący
- wygodny
- nie za wolny nie za szybki ( nie chciałbym się zabić przed 20 rokiem życia ;p )
- mile widziany LPG
- coś w miarę powiedzmy pojemnego ;p ale nie kombi i nic tego typu ;p
- i tak na koniec posiadający ładny kształt ;p

Rozglądałem się na allegro i innych portalach aukcyjnych za czymś odpowiednim i takimi samochodami które przyciągnęły moja uwagę to:

- Golf III
- Fiat Bravo
- Mazda MX-3

zapomniałem dodać ze samochód będzie służył do dojazdu do szkoły dziewczyny i pracy :)

oczywiście inne propozycje mile widziane :) z góry bardzo dziękuje za pomoc :)

i takie pytanie z innej beczki ;p korzystając z okazji zakładania nowego tematu ;p chciałem się zapytać tak dla własnej ciekawości co powiecie o Nissanie Navara ?

Dzięki i pozdrawiam :)
Sajmonnn
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

17 Sie 2009, 20:15

no mazda mx-3 raczej do wygodnych, ani pakownych zbytnio nie należy :)

Ja Ci z mojej strony mogę polecić Hondę Civic VI gen liftback (5 drzwiowa)
jeżdżę już nią ponad rok i nic oprócz oleju, filtrów i klocków hamulcowych nie wymieniałem.
Jest wygodna, moim zdaniem pakowna i co najważniejsze dosyć dobrze wygląda jak na swoje lata. Z częściami raczej nie jest zbyt tanio bo to japoniec wkońcu, ale jeśli kupisz w dobrym stanie i będziesz o niego dbał to odwdzięczy się bezawaryjnością. Ja mam z silnikiem 1.4 90 km benzyna i pali naprawde mało... w trasie idzie zejść przy spokojnej jeździe do 5.5/100.
Oczywiście sa inne wersje silnikowe jesli chcesz szybsze autko.

Tyle moge Ci pomoc z mojej strony, i udzielić Ci prawdziwej opini o tym autku :)
pozdrawiam
elvis_mk
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

17 Sie 2009, 20:51

Popieram elvis_mk

A z tych co podałeś to najlepiej Twoje wymagania spełnia Bravo :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Sie 2009, 21:11

czyli to co słyszałem od znajomych ze fiaty są dosyć awaryjne w sensie że części szybko się zużywają to taka nieprawda ? ;p czyli Golfika III odradzicie a można wiedzieć z jakiego powodu ? ;p i wiem że mazda nie jest za " pojemna " ale w sumie jakoś wydaje mi się że na moje potrzeby jest odpowiednio " pakowna " ;p
Sajmonnn
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

17 Sie 2009, 21:17

golf 3 sa drogie, i maja slaba blache. jak i ogolnie sa chyba awaryjne.
0T3K
Nowicjusz

Miejscowość: krk

17 Sie 2009, 21:22

jeśli mazda spełnia Twoje potrzeby to polecam ją :wink:
Jesse
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

17 Sie 2009, 21:27

Ja na Fiata nie narzekam :) Uważa że awaryjność to w większości przypadków mity, które piszą byli użytkownicy Malucha i CC 700 :lol:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Sie 2009, 21:38

Wtrącę swoje trzy grosze w kwestii Fiata Bravo/Brava: jeździłem Bravą prawie 5 lat (kupiona nówka w salonie, serwisowana na gwarancji w ASO, potem u znajomego mechanika, itp.). Auto super wygodne i przyjemne w prowadzeniu. Ale co do awaryjności - mógłbym sporo uwag napisać. Nie był to udany egzemplarz, może źle trafiłem, a może inni mają więcej szczęścia. W każdym razie są bardziej bezawaryjne samochody niż Fiat. To tyle.
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Sie 2009, 22:14

Ograniczony budzet zawsze utrudnia sprawe, ale mowiac mx nie wypada dopisac 5ki na koncu :mrgreen: Precyzja zmiany biegow, prowadzenie- poezja po prostu :mrgreen:
MX 3 nie jest najgorszym wyborem. Wiek samochodu powoduje ze trudno oczekiwac by ten samochod byl bezawaryjny- przede wszystkim problemy moge sprawic materialy eksploatacyje, ktore moga byc drogie w wypadku nietypowych czesci(choc pokrewienstwo z 323 nieco ulatwia sprawe)
Bravo- ten model poza designem i przyzwoitym komfortem 'niewyjechanych' egzemlarzy ma niewiele do zaoferowania(bo nie mowimy tu przeciez o jtd-male spalanie ani hgt-niemala dynamika)
Golf- wybor oklepany ale jezeli poszedl bys w kierunku gustownego tuningu latwo bys go wyroznil- wiadmo G-style gora :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ