Pierwszy samochód do 10 tys.

19 Maj 2018, 14:28

Witajcie. Zdałem egzamin i w przyszłym tygodniu odbieram moje prawko. Do wydania mam jakieś 10 tys. lub mniej. Zależy mi na tym, żeby auto było w miarę oszczędne. Mam tutaj na myśli przede wszystkim serwisowanie i OC. Niestety nie mam się pod kogo podczepić i OC niestety będzie dosyć wysokie. No i żebym nie wstydził się nim jeździć. I kolejna ważne rzecz - chciałbym żeby samochód był 5-drzwiowy. Jakie samochody możecie mi polecić? Ja myślałem o Fabii 1.2 lub 1.4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Widziałem sporo ofert w podobnej cenie.
Opel Corsa C
Może jakiś Opel Astra G? Teraz przeglądam ogłoszenia, ale nie widzę nic ciekawego. Te silniki w większości 1.8 lub więcej i to OC siłą rzeczy będzie wyższe. No chyba, że takie 1.6:
OC będzie dużo wyższe niż w przypadku poprzednich aut?
Honda Civic

A może macie inne propozycje? Jestem z Lublina
Ironnar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 11 1987
Auto: Nie mam

19 Maj 2018, 20:28

Hmm, w tym budżecie na pewno byś znalazł naprawdę ładnego focusa I z nieśmiertelnym 1.6 pod maską, ewentualnie fiesta 1.25/1.4 z okolic 2005 roku, clio II z ostatniego wypustu lub megane II, z bardziej oryginalnych propozycji to stilo/ alfa 147 z benzynowym 1.6. Pozdrawiam :)
PS. Co do ubezpieczeń to wejdź sobie na stronke typu Rankomat i będziesz mniej więcej wiedział jakie są różnice w OC w zależności od pojemności.
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

19 Maj 2018, 21:49

Dzięki za odpowiedź. O Focusie też myślałem, ale w tym budżecie to raczej wybrałbym jedynkę. Fiesta w sumie też może być. Clio II przed liftem podobno była bardzo awaryjna. Alfy bardzo mi się podobają. Mają swój styl, ale znowu boję się problemów z elektryką.
Sprawdzałem na rankomat, ale nie tylko pojemność jest brana pod uwagę, ale też marka samochodu, przebieg, rok produkcji, itp. Jak wziąłem sobie 1.9, albo 2.0 (już nie pamiętam) to wyszło mi prawie 4 tys, a Skoda Fabia 1.2 - 1500zł
Ironnar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 11 1987
Auto: Nie mam

20 Maj 2018, 08:29

Najlepiej przejdź się do jakiegoś pośrednika ubezp. i niech on Ci policzy. Z takich kalkulatorów często wychodzi kosmos. W wieku 23 lat zarejestrowałem pierwsze auto na siebie (czyli zwyżka za wiek i brak zniżek za bezszkodową jazdę, noo ale na + miejsce zameldowania) i zapłaciłem 1500 za 2.5T.

Myślę, że takie coś pomoże Ci z tym oc.
[link do mFind wygasł]

Mając do dyspozycji dyszkę na samo auto, które ma być tanie w eksploatacji (+ dodatkowa kasa na pakiet startowy) chyba bym się uparł i szukał grande punto (albo linea bo to to samo a tańsze są). Ew hjundaj getz, też fajne autko ale musi te 1.3 mieć.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...