Pierwszy samochód do 10k

08 Paź 2017, 15:13

Witajcie forumowicze!

Szukam samochodu, pierwszego dla mnie, mój budżet to 10 tysięcy (ostatecznie 11-12), oprócz tego mam budżet na OC oraz na gaz, który chciałbym zamontować (chyba, że znajdę egzemplarz, który go posiada).

Przede wszystkim zależy mi na niskiej awaryjności, nie jakiejś wielkiej pojemności silnika oraz w miarę dobrej współpracy z gazem (czyli jakieś silniki benzynowe).

Niestety bardzo nie podobają mi się "małe jeździdełka" typu micra, yaris itp.
Interesowały mnie Mazdy 3 i Fordy Focusy MK2, ale mam wątpliwości czy znajdę dobry egzemplarz w tym budżecie + bardzo boję się rdzy, z którą oba mają problemy (przynajmniej tak sądzę). Rozważałem też Peugeota 206, Seata Ibizę, Seata Leona i w ostateczności myślałem też o Fiacie Grande Punto (no ale jakoś mi ten wygląd po prostu nie podchodzi).

Odpadają dla mnie niestety Golfy i BMW.

Tak jak pisałem, głównie zależy mi (chyba jak wszystkim) na niskiej awaryjności, zamierzam montować gaz więc spalanie nie jest jakimś priorytetem. Preferencyjnie chciałbym 4/5 drzwi, ale niekoniecznie ;)

Co moglibyście mi polecić? Co myślicie w temacie tych Mazd 3 i Focusów 2? Jest szansa na fajny egzemplarz w tym budżecie? Da się walczyć z rdzą?

Z góry Wam dziękuje za wszystkie propozycje i rady. ;)
playmrcn
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Paź 2017, 16:53

Ciężko bedzie o taka Mazde bez rdzy a ztym się nie da walczyc, jedyne co to mozna zakryć na dwa lata alepotem poawiaja sie problemy przy odsprzedaży, ja bym się rozejrzałem za Seatem, peżptem nie jeździłem ale wydaje mi się ciekwą opcją
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Paź 2017, 17:35

Rozważ peugeota ale 307.
civic vii, rover 45
może być też 406 coupe, astra bertone
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...
    Podsumowanie i wyniki Night Power 2016
    Kolejna impreza przygotowana przez Night Power już za nami. Organizatorzy tym razem przygotowali więcej atrakcji niż to było w latach ubiegłych, mogliśmy oglądać wyścigi na 1/8 mili które zostały zorganizowane na ulicy ...