Pierwszy samochód do 12tyś. Audi ?

28 Sty 2014, 01:42

szybki napisał(a):A co ma wspólnego poprzedni właściciel w audi np:

z 30raz wymienianą pompką zamka centralnego
z 5raz wymienianą pompą wspomagania
z wiecznie stukającym zawiasem po 10naprawie
z wylewającymi amorami tymi najtańszymi
z potrzebą rozebrania przodu auta do wymiany rozrządu w V6tce
z gówniany.m materiałem nagrzewnicy do wyminay której trzeba rozłozyć przód auta
z padającymi zamkami drzwi
z niedziałającymi wyświetlaczami
ze spalniem V6ki jak w amerykańskiej V8
z nie trzymaniem mocy FSi

itd...

Tyle że taka litania z Włochem za 12k w roli głównej będzie 3 razy dłuższa...

wojtek1611 napisał(a):Właśnie przez takie myślenie ulice są pełne powypadkowych 80. Zmieniając temat, może jakiegoś japońca?

To znaczy jakie myślenie??? Że niby dlatego bo powiedziałem, że w większości kwestii Audi wypada lepiej???

Ale czy Wy wszyscy się czasem nie pogubiliście??? To ja dałem Audi na propozycję??? Ja powiedziałem że jest trwalsze od Włochów - BO JEST. Gdyby ktoś czytał te posty na poprzedniej stronie to nawet zauważy, że potwierdziłem:

Nie jestem Fanem Audi.

Nie specjalnie je cenie.

I poparłem szybkiego który powiedział, że te samochody są lekko mówiąc słabe.

Co nie zmienia faktu że Audi A4 z 1.9 TDI z początków produkcji będzie trwalsze od Włocha za tą samą cenę.

TO AUTOR CHCĘ I PYTA O AUDI!!! Czytajcie posty bo aż mi się przykro czasem robi!!!

dzida napisał(a):Rocznikiem się nie jeździ ale stanem, a prawda jest taka, że łatwiej kupić niezajechanego Włocha niż Niemca u nas w PL.

Może i łatwiej ale Włoch ma generalnie części niższej jakości i jest zaprojektowany tak żeby cały czas go ratować z opresji :wink:. Audi nie wypada wzorowo ale A4 1.9 TDI 110 KM z początków produkcji na bank wypadnie lepiej od Włocha za 12k :yes:.

dzida napisał(a):Rocznikiem się nie jeździ ale stanem

Bardzo dobrze powiedziałeś :ok:, ale dlaczego chwilę po tym rzuciłeś numerkami???

dzida napisał(a):no i ile te TDI będą mieć nalatane? 500tys.?

Przebiegiem się nie jeździ, tylko stanem :mrgreen:!

Przepis na solidny, używany samochód dla Pana Kowalskiego:

STAN*JAKOŚĆ WYKONANIA/ŚREDNIA CENA CZĘŚCI*ŚREDNIA CENA ROBOCIZNY.

Generalnie dam przykład, cofamy się o ok. 15 lat. Z fabryki wychodzi np. E46 z 2.0 benzynką w 1998r. Ktoś śmiga nim 3 latka, aż do 2001r. Gdy on chcę zmienić, a jego sąsiad kupić samochód. Sąsiad najpierw idzie do SALONU Alfy i ogląda (nówkę - sztukę) 156 z 2.0 benzynką, a potem ogląda samochód sąsiada. Jakimś cudem kosztują tyle samo. Załóżmy... Co jest w lepszym stanie na ten moment??? ALFA bo jest nowa z salonu!!! Co będzie w lepszym stanie za 5 lat??? BMW bo się tak nie sypie i ma części dużo wyższej jakości itp.!!! A nawet jeśli Alfę ktoś będzie na bieżąco reanimował to i tak będzie musiał robić to co chwile. Dlatego że części do ALFY są słabej jakości nawet w ASO i generalnie cały samochód jest średnio zaprojektowany pod względem trwałości... O tej jakości pisałem wczoraj w temacie z Rover'kiem... Tu nie chodzi o porównanie BMW do Alfy z kolei. Tu chodziło bardziej o to że SAM STAN to nie wszystko... Generalnie warto wziąć pod uwagę samą jakość wykonania i części zamiennych.

Dziwi mnie też sytuacja że w co drugim temacie ktoś poleca Skodę czy VW... Ale Audi już BE??? Jakim niby cudem jeśli tamte samochody co chwilę ktoś poleca w innych tematach i wszyscy się zgadzają???

Dla tych co czytać nie potrafią:

Audi też nie "POLECĘ" ale nie mogę powiedzieć, że Włoch za 12k będzie tańszy w serwisie czy nawet taki sam. No nie ma takiej opcji gdy mówimy o A4 1.9 TDI 110 KM z początków produkcji... NIE MA!!!!!!!

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Sty 2014, 08:23

A co powiecie na VW Golf IV lub audi a3?
zajac1996
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 02 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi
Silnik: 1.9tdi
Paliwo: Diesel

28 Sty 2014, 10:19

Vermin, zakopmy juz ten topór wojenny bo się zaczyna off top :mrgreen: każdy ma własne zdanie na ten temat i spoko, gdyby wszyscy na świecie myśleli tak samo byłoby słabo.
Inna sprawa, że na dieslach się w sumie nie znam ( chociaż mam w domu ) bo ich nie lubię :)
A teraz wracając do tematu
Za tą kasę nie stać Cię na dobre A3, dozbieraj 2-3k. Też będzie ciężko o dobry egzemplarz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Sty 2014, 10:28

@szybki, miałem avensisa I z silnikiem 110 KM, czarnego sedana z welurem. Zrobiłem nim 350 000 km bez żadnej (zero) awarii. Po kupnie Subaru ciągle coś się psuje i niedomaga. Mimo to już nigdy w życiu nie kupiłbym Toyoty, a Subaru owszem. Zmierzam do tego, że czasem warto popatrzeć na auta nie tylko od strony użytkowej, ale też na to, co one sobą reprezentują.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

28 Sty 2014, 10:44

Vermin napisał(a):Przebiegiem się nie jeździ, tylko stanem :mrgreen:!

no niestety ale za przebiegiem często idzie stan choćby zawieszenia czy układu kierowniczego i co najważniejsze blisko już jest remont silnika, a jak mam płacić jak mój kolega za A4 1,9TDI 16tys. z 2001r to wole coś innego, bo ta marka nie jest prestiżowa, patrząc na ilość tego u nas...

szybki napisał(a):z 30raz wymienianą pompką zamka centralnego
z 5raz wymienianą pompą wspomagania
z wiecznie stukającym zawiasem po 10naprawie
z wylewającymi amorami tymi najtańszymi
z potrzebą rozebrania przodu auta do wymiany rozrządu w V6tce
z gówniany.m materiałem nagrzewnicy do wyminay której trzeba rozłozyć przód auta
z padającymi zamkami drzwi
z niedziałającymi wyświetlaczami
ze spalniem V6ki jak w amerykańskiej V8
z nie trzymaniem mocy FSi

a to, że jak ktoś dba o auto trzyma je w garażu, nie oszczędza na częściach (tanie amory), nie szczędzi na wymianę rozrządu, bo "to dużo kosztuje", nie daje po heblach jak handlowiec itd.
ciekawe czy Ty byś kupił Avena po handlowcu :ok:
Przykład:
W aucie mojego ojca rozładował się akumulator po niecałych dwóch latach... powód jakże głupi i wynikający z niewiedzy - auto nie było zamykane w garażu, a w trybie czuwania pobiera spory prąd. :mrgreen: Dodatkowo auto używane na bardzo krótkich dystansach i auto stało na placu przed zakupem z ponad pół roku... Dostał nowy akumulator w ramach gwarancji mimo to ;)

Do autora:
Za 12tys. możesz spokojnie szukać ładnej A3 i Golfa IV ale raczej nie ograniczałbym się tylko do aut koncernu VAG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Sty 2014, 15:33

dzida napisał(a):no niestety ale za przebiegiem często idzie stan choćby zawieszenia czy układu kierowniczego i co najważniejsze blisko już jest remont silnika,

No niestety ale też nie mogę się zgodzić, to również tylko numerek :no:... No ale już koniec off-top'a.

mike1735 napisał(a):Vermin, zakopmy juz ten topór wojenny bo się zaczyna off top :mrgreen: każdy ma własne zdanie na ten temat i spoko, gdyby wszyscy na świecie myśleli tak samo byłoby słabo.
Inna sprawa, że na dieslach się w sumie nie znam ( chociaż mam w domu ) bo ich nie lubię :)
A teraz wracając do tematu
Za tą kasę nie stać Cię na dobre A3, dozbieraj 2-3k. Też będzie ciężko o dobry egzemplarz.

Trafna uwaga, też chciałem to dzisiaj napisać :). Temat o Włochach jest mniej więcej co trzy dni, już nawet nie mogę na nie patrzeć przez off-topy na forum :mrgreen:...

zajac1996 napisał(a):A co powiecie na VW Golf IV lub audi a3?

Jeżeli Twoi rodzice mają zadbane Audi i Ty chcesz mieć Audi... To może pogadaj z rodzicami czy nie chcą zmienić samochodu, a Ty byś od nich odkupił to Audi za te 12k??? Może nie warto szukać na rynku... Żadnego samochodu, tylko rozejrzeć się w domu :wink:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Sty 2014, 01:05

mike1735 - daj sobie siana z wciskaniem tu komuś włoszczyzny skoro masz prawko kilka miesięcy i szukasz swojego pierwszego auta. Taka rada, sam sobie kup fiat jeżeli chcesz się przekonac.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Sty 2014, 07:20

A może Opel Astra II??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
silniki Isuzu - moim zdaniem najlepszy z diesli jakie montował Opel w swoich autach,elektroniczna pompa,wtrysk bezpośredni i niezłe w skali bezwzględnej zarówno od strony awaryjności jak i zużycia paliwa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Sty 2014, 14:12

Geniodekt napisał(a): Zmierzam do tego, że czasem warto popatrzeć na auta nie tylko od strony użytkowej, ale też na to, co one sobą reprezentują.

Niesamowite slowa!
Geniodekt THE BEST!
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Typ: Sport/Coupe

29 Sty 2014, 15:42

mike1735 - daj sobie siana z wciskaniem tu komuś włoszczyzny skoro masz prawko kilka miesięcy i szukasz swojego pierwszego auta. Taka rada, sam sobie kup fiat jeżeli chcesz się przekonac

Wyluzuj, ja nic nikomu nie wciskam, tylko proponuje bo uważam, że te autas mają swoje plusy i są warte uwagi :yes: swoją drogą chętnie przygarnąłbym nawet Lagunę II dci czy innego vel satisa tak dla poworzenia d...y przez jakiś czas żeby sie przekonać co te auta sobą reprezentują. Auto musi się też jakoś prezentować, pancerny silnik i zawias to nie wszystko
Zmierzam do tego, że czasem warto popatrzeć na auta nie tylko od strony użytkowej, ale też na to, co one sobą reprezentują.

Niesamowite slowa!
Geniodekt THE BEST!

:ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2014, 20:02

Akurat Laguna II i Vel Sratis się prezentują... :no:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Sty 2014, 21:07

Laguna II akurat jest ładna ale Vel Satis to przemilcze. Oczywiście to kwestia gustu
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sty 2014, 21:11

Laguna II akurat jest ładna ale Vel Satis to przemilcze

Wg mnie nawet kombi jest ładniejsza od hatcha. Vel Satis jest... ekhem ... inny :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2014, 09:08