Pierwszy samochód do 13K

20 Sty 2010, 12:14

Witam, jestem świeżo upieczonym kierowcą i chce kupić swój pierwszy samochód lecz niestety nie orientuje się jaki będzie najlepszy. A wiec przedstawie swoje wymagania co do samochodu jaki chce kupić:
-klimatyzacja
-w gre wchodzi jedynie benzyna (roczny przebieg nie wiekszy niz 13-15 tys km)
-nadwozie sedan ostatecznie hatchback
-rok produkcji to max 1999
-żeby jako tako miał moc żebym nie bał się wyprzedzać
-wolałbym europejskie auta chociaż japońskich nie wykluczam.

Osobiście wybrałbym następujące samochody:
-Alfa Romeo 156
-Opel Vectra/Omega
-BMW serii 3 E36
-Ford Mondeo
To chyba wszystkie tylko pytanie czy dostanę te modele w takiej cenie w dobrym stanie? I w dość normalnej wersji silnikowej?

Obeznanych w temacie prosiłbym o pomoc w wyborze samochodu. Z góry dziękuję za pomoc.
halabala1
Nowicjusz

Miejscowość: oni sie biora?

20 Sty 2010, 13:31

z tych co oferujesz to wybrał bym vectrę
[link do oferty na Allegro wygasł]
rafal_n

20 Sty 2010, 16:26

Ok a mogłbyś może jakoś uzasadnić swój typ? Wady/zalety etc?
halabala1
Nowicjusz

20 Sty 2010, 16:48

myślę że Rafał ma racje. w miare tanie części ogólnie dostępne. sam sprzedałem 11 letnią vektre a poprzednią z automatem oddałem na złom ale miała 19 lat
demol65
demol65
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

20 Sty 2010, 16:59

A nie lepiej Bravo/Punto/Astrę G/Golfa 4/Mondeo ? Za 13 to już trochę do wyboru jest
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Sty 2010, 17:23

zadne bravo zadne punto to gowno golf 4 owszem ale ja tez bym polecial na ta vectre kolego naprawde warto
kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...

20 Sty 2010, 17:44

g...o bo co? Wytłumacz bo nie rozumiem.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

20 Sty 2010, 18:17

Fiaty wszelakiej maści odpadają tak po prostu nie przekonują mnie te samochody i tyle. Astra hmm ogólnie auto wporzadku ale wydaje mi się troche małe i ten konserwatyzm w środku troche poraża. Golf heh gdyby nie to ze 3/4 społeczeństwa nim jeździ i jakby można było łatwo dostać kupiony w PL to może bym sie skusił. Mondeo ciekawa propozycja myślisz ze można dostać bez problemu w sedanie i w dobrym stanie? Widzę że jak narazie większość poleca Vectre, ale Mondeo też wydaje się być ciekawą propozycją może ktos mogłby mi przybliżyć jak to auto się sprawuje?
halabala1
Nowicjusz

21 Sty 2010, 01:10

Kierunkowskaz napisał(a):g...o bo co? Wytłumacz bo nie rozumiem.

fiat???? slaba blacha slabo wyposarzone rdza szybko zjada maly konfotr jazdy i nawet nic w tym ladnego no bravo jeszcze nawet ladne a punto??? mi sie nie podoba a do silnikow nie mam zastrzezen
kamilszczak01

21 Sty 2010, 13:07

kamilszczak01 napisał(a):
Kierunkowskaz napisał(a):g...o bo co? Wytłumacz bo nie rozumiem.

fiat???? slaba blacha slabo wyposarzone rdza szybko zjada maly konfotr jazdy i nawet nic w tym ladnego no bravo jeszcze nawet ladne a punto??? mi sie nie podoba a do silnikow nie mam zastrzezen

ale kolega kierunek wyraznie napisal ze "nie rozumie" nie trudz sie aby wytlumaczyc, bo fan fiata nie widzi swoich bledow :mrgreen:

btw byla kiedys taka ciekawa reklama , jak gosciu zdezolowanym fiatem stoi na poboczu z maska podniesiona , zatrzymuje sie kierowca corolli a ten do niego, potrzebuje narzedzi, a tamten niewie o co chodzi, rowniez nie rozumial co gosciu do niego mowi :mrgreen:
halsky11

21 Sty 2010, 13:13

Tylko że ja nie jestem właścicielem Fiata, ani tym bardziej fanem. Ale widocznie umiesz tego zrozumieć :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

21 Sty 2010, 19:54

skoro nie posiadasz i nie jestes fanem to wytlumacz nam na jakiej podstawie proponujesz ta marke???
kamilszczak01

21 Sty 2010, 21:19

Wyobraź sobie na takiej podstawie że miałem Seicento, Pande i Bravo, a Puntem jeździł do niedawna szwagier i byłem na bierząco z tym autkiem. Nie wypowiadalbym się gdybym nie użytkował w przeszłości żadnego z tych aut jak niektórzy tutaj.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

21 Sty 2010, 22:39

Nie ma co się kłócić znów kto dlaczego i po co, nie od tego jest ten wątek. Odstawmy może takie rzeczy na bok. Może mógłby się ktoś wypowiedzieć nt. wymienionych wcześniej przeze mnie samochodów?
halabala1
Nowicjusz

22 Sty 2010, 11:44

witaj,
z tych co podales wybralbym Vectre. sam teraz poruszam sie opelkiem corsa i zastanawiam sie nad zmiana w lasnie na Vectre. fajny samochodzik i fajnie sie prowadzi.tyle ze tak 15-16 tys trzeba miec zeby cos fajnego kupic.
no ja jeszcze bym polecal Mondeo troche blacha slaba ale silniki fajne.
pozdrawiam
wiktor
wiktor
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa