Pierwszy samochód do 15 tys. Ocena ogłoszenia

30 Lip 2016, 11:57

Witam,
Poszukuję pierwszego samochodu do 15 tys. zł na na trasy weekendowe, i od czasu do czasu na jazdę po mieście. W sumie planuję około 8-10 tys. kilometrów rocznie.Zależy mi żeby samochód był w miarę tani w eksploatacji nie zależy mi na wysokich osiągach.

Po przejrzeniu kilkunastu tematów na forum z najczęściej polecanych samochodów w tym przedziale cenowym najbardziej spodobały mi się Opel Astra, Toyota Corolla, Honda Civic, ale mimo wszystko dowiedziałem się, że najważniejszy jest stan samochodu, w związku z tym znalazłem takiego Megane'a: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] , który bardzo mi się podoba ale niestety nie jest wymieniany w polecanych samochodach. Czy warto się zainteresować tym samochodem i go obejrzeć, czy może szukać czegoś innego? Chciałbym prosić o opinię i ewentualną propozycję innych model/ogłoszeń do moich wymagań.

Znalazłem jeszcze dodatkową taką Kie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Z tego co pamiętam Kia Cee'd czasami jest polecana na forum, tylko czy ten silnik się nadaje?
Corriel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

31 Lip 2016, 11:57

Znalazłem jeszcze coś takiego: [link do oferty na Olx wygasł]. Myślicie, że warto obejrzeć?
Corriel
Nowicjusz

31 Lip 2016, 19:57

Tył był na moje oko majstrowany + lepiej wybrać 1.8 125 KM.
Przemyśl fiata grande punto albo 77 KM albo 95 KM
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

03 Sie 2016, 18:01

Dzięki za opinie. Grande Punto jakoś średnio mi podchodzi. A takiego focusa warto obejrzeć?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Corriel
Nowicjusz

03 Sie 2016, 19:38

Mój pierwszy samochód używany który kupiłam mieścił się w granicach 15 tys złotych. Tylko ,że zawsze miałam obawy co do tych ogłoszeń przez internet. To ogłoszenie z Kia nie wygląda pewnie - troszkę zmodyfikowany. Ja bym Ci tylko poleciła Kia Cee'd , bo moja służy mi już 3 lata. Mój silnik to 1.6 crdi i działa bez zarzutu, nigdy jeszcze nie miałam z nim problemu. Może wypatrzysz coś u nich http://www.gamkia.pl/samochody-uzywane/0.html
Koala12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2016
Przebieg/rok: 37tys. km
Auto: Kia Cee'd
Silnik: 1.6 CRDi
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Sie 2016, 16:49

Dzięki bardzo za odpowiedź, niestety jak na razie nie udało mi się znaleźć fajnego Cee'da, ale dzisiaj natrafiłem na takie volvo s40 [link do oferty na Olx wygasł], wykracza dość sporo poza budżet, ale zawsze mi się ten model bardzo podobał. Co możecie powiedzieć o tym silniku? Warto zainteresować się tym samochodem za takie pieniądze?
Corriel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autocasco dla motocykla - o czym pamiętać
    Jazda motocyklem kojarzy się z radością i przyjemnością, jednak nie można zapominać o potencjalnych ryzykach i nieprzewidzianych sytuacjach, jakie się z nią wiążą. Aby finansowo zabezpieczyć się przed ich skutkami, warto ...
    Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...

09 Sie 2016, 05:49

Mógłby ktoś jeszcze napisać jakie są polecane samochody razem z silnikami do 15-17 tys z segmentu C ewentualnie D, jeżeli się nadają to mogą być też diesle? Trudno jest znaleźć konkretny upatrzony model w dobrej cenie
Corriel
Nowicjusz

09 Sie 2016, 06:59

W kasie 15-17k poszukaj sobie zwykłego Focusa II z najpopularniejszym silnikiem 1,6 w benzynie (100KM). :)
Minusem jest jednak średnia możliwość użytkowania na lpg jakbyś chciał (ale nie niemożliwa).
poza tym same plusy !!
Popularny model ,który każdy mechanik naprawia. Wszystkie części w różnych zamiennikach na rynku. (np rozrząd to tylko pasek + rolka-markowy to koszt 220 zł..! + ewentualnie pompa wody ale ona nie jest na napędzie rozrządu !! )
Całe auto zrobione naprawdę z dobrych jakościowo materiałów wytrzymujących czas i przebieg. :)
Świetne prowadzenie się auta !! Niezłe - normalne- osiągi. Rozsądne spalanie.
Moim zdaniem warto się zainteresować takim akurat modelem.
Sporo aut na rynku do oglądania i wybierania.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

10 Sie 2016, 12:58

Cały czas szukam czegoś sensownego, focus Mk2 jak najbardziej wchodzi w grę, ale do tej pory nie znalazłem nic ciekawego. A co powiecie na taką corollę: [link do oferty na Olx wygasł] ? Niby jest lekko obrysowana ale za to dość tania.
Corriel
Nowicjusz

10 Sie 2016, 14:14

Zdjęcia porobione tak ,żeby nigdy nie pokazać całości boku auta np... Są porobione tak ,żeby ...nic nie pokazać.
artur73
Awatar użytkownika

10 Sie 2016, 15:32

No zdjęcia beznadziejne. Sensowne oferty niestety zawsze przekraczają budżet, np. [link do oferty na Olx wygasł] Ale wątpię żeby ktoś chciał zejść 2-3 tys. A może tyle jest warta taka corolla?
Corriel
Nowicjusz

12 Sie 2016, 21:02

Z racji, że mam blisko rozważam przejechanie się i obejrzenie tej corolli: [link do oferty na Olx wygasł], mimo, że przekracza mój budżet wydaje mi się warta swojej ceny. Chciałbym was prosić jeszcze o ocenę ogłoszenia, bo może nie warto w ogóle jechać? Oraz ewentualne sugestie na co zwrócić uwagę przy oglądaniu tego auta.
Corriel
Nowicjusz

16 Sie 2016, 04:47

Na foto nieźle ale pół tysiąca wyświetleń i auto niesprzedane. Może jakiś haczyk jest w jeździe próbnej. Jak nie pojedziesz ,to się nie dowiesz. Oglądanie nie będzie cię za wiele kosztowało. lekko mi się wydaje ,że powód zmiany jest do wysondowania. Za szybko idzie do ludzi ,chociaż to może być przypadek.
artur73
Awatar użytkownika

16 Sie 2016, 08:36

podejrzewam że ten opis to bzdura, pewnie kupił w komisie auto sprowadzone z niemcowni i po roku się okazało że jednak szrot i dlatego sprzedaje
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008