Pierwszy samochód do 20000/30000 zł

27 Lut 2013, 19:32

wole 5drzwiowa opcje sedan albo hatchback ale kabriolet też by przeszedł ale to tak nawiasem ;p
zależy mi aby te auto było dla mnie w stanie do utrzymania naprawy nie były potężnie drogie a przy tym dość ekonomiczne i z kopem. Dodatkowo wygląd i komfort. Wiem że to brzmi tani i wszystko mieć w tym ale dlatego nie przeznaczam na to 5000 tylko do max 30000 to chyba suma która pozwoli mi na zakup czegoś ciekawego ;d
speedymann
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Lut 2013, 21:27

No więc audi a3 odpada na pewno.
Popatrz na wcześniejsze posty i pooglądaj na motoallegro czy innych stronach te auta.
To już zależy od Ciebie co Ci się spodoba.
Ja wybierać nie będę bo to Ty będziesz jeździł tym samochodem
flair
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2012

27 Lut 2013, 21:41

Zdecydowanie Audi A3, moja dobra koleżanka posiada taki samochód, hatchback.. Jest z niego bardzo zadowolona ;). Codziennie jeździ nim do pracy i jeszcze nic poważnego się nie zepsuło ;). Wiadomo podstawowe wymiany,naprawy już miała :). Jak np. wymiana świec.
KarolinaKl
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

27 Lut 2013, 23:21

KarolinaKl napisał(a):Zdecydowanie Audi A3

W tej cenie nie kupi 5 drzwiowej chyba że szrot.
flair
Nowicjusz

27 Lut 2013, 23:32

A3 ale sportback to mój faworyt, ale obawiam się jego napraw części nie są takie tanie. Dlatego pomyślałem o Golfie IV.

[link do oferty na Allegro wygasł] szkoda że automat ale czy te ceny nie sa za niskie na ten model ?

nie zauwazylem ceny kup teraz sory, ale i tak te auto jest poza zasiegiem moze jak bede szukal drugiego auta to uda mi sie trafic w a3 ;p
speedymann
Nowicjusz

27 Lut 2013, 23:41

No właśnie o to chodzi znajdziesz jakaś za 29000zl i tu pytanie czy będziesz w stanie ją utrzymać
flair
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

28 Lut 2013, 00:28

raczej nie chce większości gotówki przeznaczać na auto także wolę coś ekonomiczniejszego

a jak jest dokładniej z Golfem V ??
speedymann
Nowicjusz

28 Lut 2013, 15:30

No co do golfa to znajdziesz za tą kwotę coś ładnego znajdziesz.
Ja bym szukał na twoim miejscu 2litrowego benzyniaka
flair
Nowicjusz

28 Lut 2013, 15:37

a3 sportback z 2,0TDI to awaryjne zajechane auto - lepiej omijać z daleka w dodatku za taką kwotę
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2013, 16:37

No jak poszła by głowica to tragedia. Autorowi pasuje bardziej benzyna z racji małych rocznych przebiegów.
flair
Nowicjusz

28 Lut 2013, 17:22

Auto będzie używane do jazdy do pracy, uczelni oraz jak będzie ciepło to na wypady za miasto. Czyli suma summarum tak jak powiedziałeś będą to małe przebiegi. Hmm, co do silnika to max do 2.0 (chodzi o ubezpieczenie) zastanawiam się nad zagazowaniem aby zredukować koszta tankowania. Jednak to nie jest tak że gaz musi być i tyle, benzyniak też jest ok. A3 coraz bardziej patrze wypada z poszukiwań, tak jak pisałem na początku że najbardziej jestem za A3/Golfem V lub BMW 1.
- Civic, lubię hondy ale ten elektroniczny zegar mnie denerwuje nie znoszę tego. Raz musiałem jeździć Corolla z takim zegarem przez kilka dni i nie moglem sie do niego przekonać.
- Mazda 6 fajne auto może być
- Golf V, oczywiście że tak skoro mówicie że za ta kwotę można trafić dobry model. Pewniejszy zakup niż A3.
- Alfa 159 i tak i nie. Nie mam zdania
a powiedzcie coś o Volvo S60, Hondzie Accord i BMW serii 3

Chodzi mi o niezawodność, koszty utrzymania, i czy w tej cenie można znaleźć dobry model.
speedymann
Nowicjusz

28 Lut 2013, 17:31

Z doświadczenia wiem, że volvo do tanich nie należy. Puki działa to wszystko jest ok ale jak coś się stanie to można zbankrutować.
BMW ma dobre silniki benzynowe więc nie powinno być większych problemów.
flair
Nowicjusz

28 Lut 2013, 18:04

a z BMW nie jest podobnie z częściami ?
speedymann
Nowicjusz

28 Lut 2013, 23:49

Do BMW e46 nie ma tragedii, ale należy pamiętać że to autko klasy premium i oryginalne nowe części są bardzo drogie. Podróbki tak jak do innych marek... Za to rynek częściami używanymi jest bardzo dobrze nasycony i nie należą on z tego względu do najdroższych. Ostatnio znajomy z forum BMW wymieniał silnik na większy i za kompletny silnik w dobrym stanie bez osprzętu zapłacił 2tyś zł. Tak więc moim zdaniem nie jest to wygórowana cena jak na klasę BMW. Ceny są podobne jak w Audi, może nieznacznie wyższe. Ale jeżeli szukasz ekonomicznego wozu to raczej nie BMW :)
Kanonier90
Początkujący

Auto: BMW e39

01 Mar 2013, 09:11

Zamienniki rozumiem, każdy model je ma, ale nie zawsze je toleruje. Teraz mnie pocieszyłeś BMW droższe w naprawie niż Audi (wybaczcie, szukam argumentów aby móc pozwolić sobie na A3 ;D)
brakuje mi jeszcze zdania o Accordzie.
speedymann
Nowicjusz