Pierwszy samochód do 3 tysięcy (benzyna?)

11 Cze 2011, 19:04

Nie bierz Megana za te kasę, nie bierz go nawet za ciut większą, bo to są problematyczne samochody. W rodzinie mam Megane, kupione było za 7 kafli dwa lata temu i za chwile się okazało, że progi trzeba robić i jeszcze coś z blacharki i 3 kafle poszły (a nawiasem dodam, że bierze 10-12l gazu w mieście przy silniku 1.4 i nie jeżdżeniu w godzinach szczytu). R19 będzie na pewno lepsza, mniej się psuje i w większości przypadków nie rdzewieje zbytnio, tyle, że najprawdopodobniej upolujesz 1.8 więc OC ci wzrośnie znacznie no i one wcale mało nie palą. Weź też pod uwagę, że do R19 części są drogie, także do momentu jak nic się nie będzie psuło i nie zdąży się wyeksploatować to będzie ok, a jak przyjdzie do wymian to to odczujesz.
No i nie licz na 5l po mieście, jak ci ktoś mówi, że tyle osiąga w tych całych korkach i światłach co 200 metrów, to kłamie (no może za wyjątkiem posiadaczy Tico). 6-7 litrów to dobry wynik. Swift z pewnością będzie wyborem oszczędnym jeżeli chodzi o spalanie.
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Cze 2011, 19:10

Ja za 2400 kupiłem lekko walonego w przód i naprawionego jako tako Puga 106 99r 1.0 LPG, do naprawy były tylko hamulce i zawór od LPG. Tak o się to toczyło nawet zwinnie i paliło w mieście 8L LPG, w trasie 6L!. 8x2,5=20zł
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1992

11 Cze 2011, 20:20

lagune napisałem do 3,4 tyś. ale z lpg :). Tak jak piszecie stare diesle sa podobno do dupy.. jednak z LPG nie będzie też różowo bo zimą trochę litrów ON pójdzie na rozgrzanie silnika prawda? a o on się trochę obawiam bo 30 zł za 100zł to jednak dla mnie dużo ;/... przyznam że auto będzie służyło do jazdy takiej raz na jakiś czas no i nie wiem czy w przyszłym roku akademickim nie będę jeździł co weekend 200 km...

To jak: szukać czegoś z lpg ?

aha: 106 nie mogłem znaleźć ciekawego dla mnie z wspomaganiem a to trochę głupio ;/
pentagramsss
Początkujący

Miejscowość: Poznań

11 Cze 2011, 20:32

No ja bym szukał czegoś z lpg.
A coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2011, 20:44

audi jak najbardziej. Podobno są trwałe, mocne i nie rdzewieją szybko. a peugeoty podobno też są trwałe :)-jaki model peugeota z wspomaganiem najlepszy?
pentagramsss
Początkujący

11 Cze 2011, 22:20

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...

11 Cze 2011, 22:45

Nie no nie przesadzaj z tym spalaniem 5l/100km kolego. Koszty paliwa to akurat najmniejszy problem w aucie używanym. 30zł za 100km to nie jest dużo. A jeśli tak uważasz to nie kupuj póki co auta, poważnie mówie. Co z tego, że nawet znalazłbyś auto z kosztami 200zł/1000km jak koszty wymiany części eksploatacyjnych, a nie daj Boże coś się zepsuje to zapłacisz u mechanika 400-500zł raz na jakiś czas. Wiec na siłe nie szukaj mało paliwożernego, tylko kup auto w dobrym stanie po wcześniejszych oględzinach na stacji.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

12 Cze 2011, 13:15

koszty paliwa to najmniejszy problem ale też się trzeba z tym liczyć. Gdybym nie zwracał na trwałość samochodu tylko na oszczędność to bym tutaj w ogóle nie pisał bo bym wybrał najtańszy samochód w gazie który mi się podoba.

Samochód musi mi się podobać, musi być mało awaryjny(i blacha musi być ok) no i spalanie w miare.

Podsumowując obecny stan wyboru:
-suzuki swift benzyna/lpg
-Renault Clio I LPG
-Peugeot 106 lpg (wspomaganie)
-peugeot 306 lpg
-citroen saxo/ZX diesel

i Teraz mam pytanie jak wygląda sprawa z opłatami wszystkimi bo się na tym nie znam?
pentagramsss
Początkujący

12 Cze 2011, 15:51

Jak masz poniżej 25 lat i świeże prawo jazdy to silnik 1,0 będzie około 1000zł. Jak masz chociaż 25 lat i prawo jazdy dłużej niż 4 lata to w MTU niecałe 800zł. Wiec szukaj kogoś ze zniżkami lepiej i na współwłaściciela:)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

12 Cze 2011, 18:58

Jeśli nie ukończyłeś 25lat to rejestruj na kogoś kto ma zniżki (ojciec,matka,dziadek itp.).
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2011, 20:07

jeśli na ojca wezmę to ile mnie ubezpieczenie wyniesie(ma 50 lat zawodowy kierowca)? A ile za pozostałe rzeczy trzeba zapłacić?

macie jeszcze propozycje samochodów :)?
pentagramsss
Początkujący

12 Cze 2011, 20:09

Zależy od pojemności silnika i ilość zniżek.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2011, 20:45

Ja przy 1.0, zwyżkach za brak prawa jazdy powyżej 2 lat, a także za brak ukończonych 25 lat, płacę w TUW'ie (który ponoć jest jednym z najtańszych) nie całe 600 zł, ale mam 60% zniżek za współwłaściciela. Z tego co wiem, do 1.4 jeszcze stawki są do przeżycia (po 1.4 jest jakiś przeskok z tego co mówił agent od ubezpieczeń), ale powyżej to jest tragedia. Kumpel ma golfa 1.6 to płaci 1800, drugi ma Audi a4 nie wiem z jaką pojemnością, to płaci 2200.
Jeżeli chodzi o koszta początkowe, to jeżeli auto jest na rejestracjach z twojego powiatu, to płacisz chyba niecałe 100 zł, zaś jeżeli jest z innego powiatu lub ma czarne rejestracje nawet z twojego, to płacisz jakoś 184 zł. Dodatkowo z tego co wiem, o ile nie kupujesz z jakiegoś komisu tylko od prywatnego, to musisz uiścić 2% podatku od wartości auta, ale wartości urzędowej, a nie tej na jaką wycenił swe auto poprzedni właściciel (W przypadku tego podatku mogłem się gdzieś machnąć, niech mnie ktoś poprawi jeżeli rzeczywiście tak jest).
Licz się z tym, że po kupnie z podstawowych spraw, może być do wymiany filtr powietrza (średnio ze 25zł), olej wraz z filtrem oleju (tu koszty mogą być bardzo różne w zależności od pojemności silnika i samego oleju, powiedzmy 70-200zł), mogą być także do uzupełnienia płyny chłodniczy i hamulcowy, weź także pod uwagę, że panuje jakaś dziwna tendencja do sprzedawania aut ze starymi oponami które wymagają z miejsca zmiany (koszt używek to też w zależności od tego jaki wymiar, marka, stan itp. 200-300zł, a nówek to raczej na pewno dwa razy więcej), dodatkowo nie licz na to, że wszystko będzie działać jak należy, bo na pewno wyjdą za chwile jakieś usterki których właściciel nie usuwał, bo wiedział, że się auta pozbywa. Jeżeli rozrząd nie był od lat wymieniany to też cię to czeka, ale lepiej abyś utrafił takie auto które miało go wymienianego stosunkowo niedawno, bo to koszt rzędu 400zł w duuużą górę. Dodatkowo weź pod uwagę, że jeżeli kupisz auto bez przeglądu to 100zł na przegląd benzyniaka i jakoś o ile dobrze pamiętam 160zł za gazowego. Miej też na uwadze to, że jeżeli nawet kupisz auto z wieloma miesiącami OC, to prawie na pewno będziesz musiał dopłacić ubezpieczycielowi różnicę wynikającą z tego, że nie masz 25 lat itp.
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

12 Cze 2011, 21:37

Emejcz bardzo Ci dziękuje za wszystkie informacje :)

ok i ile z ojcem będę płacił? czyli muszę znaleźć silnik max 1.2 :(.
Macie jeszcze jakieś propozycje aut?

Bardzo mi się widzą te peugeoty -one podobno są tanie w utrzymaniu i trwałe ale ten 106 nie ma wspomagania ;/ czy bez wspomagania jest o wiele gorzej?
pentagramsss
Początkujący

12 Cze 2011, 22:06

Kwestia przyzwyczajenia,jedni potrafią jeżdzić bez a drudzy nie ale zawsze można zamontować to wspomaganie.
Barol
Awatar użytkownika