Pierwszy samochód do 30 tyś.

13 Paź 2017, 13:51

Witajcie, stoję przed wyborem pierwszego samochodu. Prawo jazdy mam od 2 lat i jeździłem już kilkoma autkami, ale czas na własny zakup. Doszedłem do wniosku, że przy tak drogim ubezpieczeniu warto od razu kupić coś lepszego, niż po chwili zmieniać szrot na coś innego i ponownie ubezpieczać w przypadku np. sprowadzenia.

Czego szukam?
Szukam auta dla młodej osoby bez dzieci, w tej cenie ważne jest też dla mnie wyposażenie jak i w miarę trwały silnik, a z tym ciężko w rocznikach, które patrzę bo wtedy wprowadzano downsizing i silniki były lekko mówiąc średnio udane. Szukam auta powyżej 140-150 koników, mile widziane 5 drzwi, ale nie jest to mus.

Na celowniku mam takie autka i stąd prosiłbym o opinie na temat tych aut, ponieważ tyle się naczytałem, że praktycznie można wywnioskować, że każde z tych aut nadaje się jedynie na śmietnik i więcej będzie stało w warsztacie. :?

Przypominam, cena między 22-28 tyś zł, benzynka (z gazem będzie znaleźć ciężko)
1.
Audi A3 8P Sportback, roczniki 2007-2008, silnik 1.8T lub 2.0 TFSI, z navi od Audi, przód najlepiej poliftowy
Przykład : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. Volkswagen Sirocco 2008-2009r. 1.4TSI lub 2.0 TSI- auto odpowiadające mi najbardziej stylistycznie, lecz co się naczytałem o silnikach to głowa mała.
Przykład : [link do mobile.de wygasł]

3. Golf VI Highline
Przykład : [link do mobile.de wygasł]

Proszę o wskazówki, w które auto najlepiej zainwestować i czy to prawda co mniej więcej piszę się na ten temat w internecie.
Od razu proszę o powstrzymanie się od uwag typu "Pierwsze auto to kup grata, seicento na dojechanie" itp.

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję, w razie jakichś wątpliwości proszę pytać.
skillowsky
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 02 11 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 2.0 TCE 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

13 Paź 2017, 14:38

Ciężko będzie Ci znaleźć scirocco w tym budżecie. Co do silników, w które celujesz, to daleko im do ideału. TSI i TFSI z tych lat nie mają dobrych opinii.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Paź 2017, 16:29

No tak z racji rocznika wszystkie z tych aut mają takowe wątpliwe silniki, jest jakieś rozwiązanie ku temu by kupić coś w miarę pewnego? Nawet diesle z tych lat są średnie bo jak coś walnie to po kieszeni boli jak mało co.

Wiadomo, jest kilka aut ze sprawdzonymi silnikami, ale nie ukrywam, że w tym wieku robotę robi też wygląd auta jak i samo wyposażenie.
skillowsky
Nowicjusz

13 Paź 2017, 16:45

W tej kasie:
Bravo 1.4 t-jet
volvo s40 2.4/2.5T
focus st
lancia telta 1.4 t-jet/tbi (ale do tbi też nie założysz gazu jak do wszystkiego co podałeś)
astra h opc/2.0T
saab 9-3

Dołożysz 5k i wyrwiesz lagunę gt 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Paź 2017, 18:24

Fiat, Lancia, Saab muszę odrzucić ze względu wizualnego, niestety nie siadają mi te auta ze strony wizualnej.
Co do Volvo to oprócz środka również na +, to samo w Asterce, nie przepadam za deską typu właśnie Volvo/Vectra/Astra, a w Focusie natomiast na odwrót, środek bardzo ładnie, na zewnątrz skromniutko jeśli chodzi o Mk2.

Aczkolwiek bardzo fajne propozycje, nie myślałem o tych autach, bo głównie pod uwagę brałem stajnię VW.
skillowsky
Nowicjusz

13 Paź 2017, 19:24

Ciężko będzie Ci znaleźć scirocco w tym budżecie. Co do silników, w które celujesz, to daleko im do ideału. TSI i TFSI z tych lat nie mają dobrych opinii.

Co do Audi to słyszałem, że po lifcie w 2008 roku coś się chyba zmieniło w tych silnikach TFSI?
Ogólnie to często zapisują silnik jako 1.8T, ale z tego co wiem to nie jest to sprawdzony i dobry 1.8 turbo tylko właśnie 1.8 turbo fsi bo się pytałem raz sprzedawcy.
To jak, po tym lifcie coś tam ogarnęli, wie ktoś, czy tylko kwestie wizualne jak grill itd?
skillowsky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

13 Paź 2017, 19:28

skillowsky napisał(a):Ogólnie to często zapisują silnik jako 1.8T,
bo szukają naiwniaków nie znających się na motoryzacji, którzy jednocześnie słyszeli o tym starym 1.8t.

Za 30k można myśleć o Focusie mk3.

Staraj sie nie pisać posta pod postem, od uzupełniania info jest opcja edycji postu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2017, 19:36

mike napisał(a):taraj sie nie pisać posta pod postem, od uzupełniania info jest opcja edycji postu.

Wybacz za double, ale nie mogłem odnaleźć właśnie opcji edycji, już się bardziej przyjrzałem i znalazłem.

Focus MK3 z zewnątrz bardzo ładny, w środku znów ta deska nie w moim guście, ale tragedii nie ma. Zauważyłem, że każdy z Was poleca mocno fokusy, czy to mk2 czy mk3, rzeczywiście są to aż tak dobre auta?

Jak z tym audi po lifcie 2008r? Różne rzeczy wyczytałem. Nie powiem, że ten styl VW bardzo mi odpowiada, dość ładnie dla oka wygląda wyposażenie w środku dla młodych osób i właśnie mnie.
skillowsky
Nowicjusz

13 Paź 2017, 19:51

skillowsky napisał(a):Zauważyłem, że każdy z Was poleca mocno fokusy, czy to mk2 czy mk3, rzeczywiście są to aż tak dobre auta?
tanie części, fajne prowadzenie, przyjemne wnętrza, rozsądne ceny na rynku wtórnym, podgrzewana przednia szyba.

Od 2011 podobno TSI/TFSI EA888 III gen są niby poprawione (podobno już nie jarają oleju)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2017, 19:59

Rzeczywiście ten Focus bardzo fajny, no może tak jak mówię oprócz tej deski rozdzielczej.
Co do Audi i VW, jest może w tych rocznikach i tej cenie jakiś dobry Diesel na miarę starego dobrego 1.9 TDI, celuję w benzynkę, ale widzę, że w tych latach benzyniaki były poddane mocnym eksperymentom i ciężko o coś dobrego.
Jest coś sensownego z Audi/VW z dieslem?
Niestety Audi w wyposażeniu tym co chcę i po 2011 to już prawie 40 tyś.

Dobra, przeszukałem troszkę internet, zauważyłem, że Astry IV (J) można dostać do 30 tysięcy i to w wersji GTC 2012, z początku myślałem, że to jakieś okazje bite, ale sporo jest modeli tych Asterek na rynku w tych cenach, a opinie na necie dosyć korzystne.

[link do mobile.de wygasł]

Chociaż patrząc na opis ogłoszenia to troszkę nie wiem o co chodzi im z tą prywatną sprzedażą :D
skillowsky
Nowicjusz

14 Paź 2017, 09:07

Z tego co patrzyłem to w PL nie dostałbyś Astry J GTC do 30tys. Nie wiem jak w Niemczech. Oczywiście mówię o pierwszym rozsądnym silniku jakim jest 1,4T. Słabsze się nie nadają do tego auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

16 Paź 2017, 21:03

Dobra, przez kilka dni porozglądałem się jeszcze za czymś co by mnie zainteresowało. Znajomy ma Renault Megane w Coupe z 2009 roku i oprócz standardowych napraw nie miał jeszcze nigdy nic poważnego do roboty w niej.. Ogólnie to bardzo sobie chwali, wiadomo, że nie jest to ta sama klasa wyposażenia co np. Audi, lecz na pewno bardziej wpada w moje gusta niż np. Opel Astra.
A więc prawie, że jestem pewien, że moim wyborem będzie Francuz (aż sam nie wierzę). Mam zamiar stać się posiadaczem Renault Megane 3 Coupe 2008-2009 z silnikiem TCE 180KM. Przejrzałem mnóstwo opinii o tym aucie i jak na Francuza to jest bardzo dobrze, o silniku też nie ma jakichś większych historii, które mogłyby odstraszyć, a nawet zagazować się da!

Co Wy o tym uważacie, oprócz tego, że oczywiście Francuz i niektórzy na pewno będą mieli poważne uprzedzenia z samego faktu pochodzenia auta.
skillowsky
Nowicjusz

17 Paź 2017, 07:32

Megane III nie ma większych wad. W początkowych rocznikach mogła pęknąć przednia szyba przy nagłej zmianie temperatury (np. przy wjeździe do garażu). Karta (zamiast kluczyka) też może się zepsuć szczególnie jak się ją nosi w tylnej kieszeni spodni.
Tak to nie ma większych usterek. Drogie są tylne tarcze hamulcowe zintegrowane z łożyskami kół.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Paź 2017, 09:46

Ja osobiście mogę polecić Ci golfa 6. W maju tego roku stałem sie posiadaczem tego auta jednak w wersji comfortline z dosyć bogatym wyposażeniem. Auto kupione w Niemczech przy 141tys przebiegu za 27 tysięcy bez kosztów ściągnięcia. I naprawdę nie moge sie przyczepic do niczego jak narazie. Auto ma silnik 1.4tsi 160koni chodzi równo i cichutko na chwilę obecna zrobiłem nim 10tys kilometrów bez żadnych błędów. Chciałem też kupic audi a3 jednak tam płacisz za znaczek a w golfie za wyposażenie. W golfie jedyny minus z silnikiem 1.4tsi z 2009 to łańcuch rozrządu który lubi się rozciągac ale po wymianie która jest zalecana przy 150tys kilometrach błąd znika i można się cieszyć jazdą. Koszt z tego co patrzylem za wymiane to okolo 1000zl. Ale tak mowi internet ze trzeba trzeba. Jednak jezeli silnik pracuje tak jak zawsze to po co wykladac 1000zl bez potrzeby.
Co do komfortu jazdy, jest bardzo przyjemna auto jest dobrze wyciszone wiec duzych szumow nie ma podczas jazdy. Bardzo przyjemnie sie jezdzi w trasie auto duze nie jest wiec problemow w miescie z nim nie ma zeby sie zatrzymac. Na autostradzie tempomat piekna sprawa az chce sie czlowiekowi jezdzic.
Co do spalania, masz 'ciężką' noge licz sie ze spalanie będzie okolo 8.5l/100km. Mi udalo sie w trasie zejsc do 4.0L co bylem w szoku jak na taki silnik. Wiadome ze przy takiej mocy na takie autko czlowiek chce poszaleć i sam sie przyznaje ze czasamu mu sam daje 'popalic'
Ja przed zakupem pojezdzilem sb po komisach i poprosiłem o jazdy próbne zeby sprawdzic jak dane auto jezdzi. Sam patrzyłem za audi a3, golfa vi i ford mondeo mk4. Wybor ciezki jednak warto patrzec na przyszłość koszt utrzymania, komfort, naprawy itp.. Przy takiej kwocie na pierwsze lepiej posiedziec dłużej, poczytać, próbować niz pozniej zalowac mi zajęło okolo 9 miesiący zanim się zdecydowalem na zakup golfa. Życzę powodzenia!
Neq94
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnobrzeg/Kraków
Prawo jazdy: 12 08 2013
Auto: Golf VI comfortline
Silnik: 1.4TSI 160KM

18 Paź 2017, 15:27

1,4 TSI 160KM to najgorsza możliwa wersja pod kątem trwałości jaką można kupić z silników TSI, dlatego też bardzo szybko zniknęła z rynku na rzecz 1,8 TSI
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika