Pierwszy samochód do 3000/4000zł.

25 Paź 2019, 19:22

Witam. Niedawno otrzymałem prawko, więc zacząłem rozglądać się za pierwszym autem. Nie jestem obeznany z motoryzacją i nie czuję się pewnie. Budżet do 3000 zł, choć jest możliwość nagięcie go do 4000zł. Auto głównie do miasta, krótkich tras między miasteczkami. Będą się zdarzały raczej rzadko, dłuższe trasy do ok.100km.
Po głowie mi chodzą: Seicento 1.1, Corsa C 1.2/1.4, VW Lupo, VW Polo III, Fiesta MK5.
Który polecacie?

Corsa wydaje mi się dobrym wyborem, lecz większość modeli ma przebiegi plus 200 tysięcy, co wydaje się "normalne" na takie auta. Czy brnięcie w ten model oczekując w względnej bezawaryjności to dobry pomysł?
Seicento odstrasza słabymi osiągami jak na samochód, któremu będzie się zdarzać wyjeżdżać gdzieś dalej. O reszcie nie wiem co powinienem sądzić.

Z góry dziękuję.
hasko
Nowicjusz

25 Paź 2019, 19:32

za 3-4 tys zł to się wymaga aby auto odpalało, nie miało dziur w podłodze, skręcało, hamowało i po prostu było sprawne lub w miarę sprawne,
na przebieg się nie patrzy..swoją drogą corsy D lubią mieć już powyżej 200- 300 tys a tys i co z tego ? nic. przecież silnik się nie rozpadnie jak przekroczy 200 czy 300 tys.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Paź 2019, 07:58

hasko napisał(a):Seicento odstrasza słabymi osiągami jak na samochód, któremu będzie się zdarzać wyjeżdżać gdzieś dalej

Ojj chyba nigdy nie miałeś z nim do czynienia :wink:

Skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Paź 2019, 08:34

A ja polecę właśnie Seicento, bo to małe i zwrotne autko, które niewiele pali przez swój silnik. Na dalsze podróże auto się jak najbardziej nada, bo ma niskie osiągi to nie będziesz zawalał drogi czy Ci siądzie po drodze? :roll: Przecież te auta często jadą w trasę i często są na wsiach, gdzie pokonuje się spore odległości.

Corsa również dobre auto tylko nieco droższe.

I co do przebiegów to jesteś zabawny :D Masz tyle pieniędzy ile wynosi jedna wypłata, a Ty się gapisz na przebieg i auto nie kupisz, bo ma rdzę i gniotki? Dorzuć z 46-47 tys. to można inaczej pogadać, auto Ci przy tej kwocie ma działać.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

26 Paź 2019, 08:44

Marcel2727 napisał(a):Przecież te auta często jadą w trasę i często są na wsiach, gdzie pokonuje się spore odległości.

Tak pokonuje się a w momencie najmniejszej kolizji tracisz życie...
Sei pod względem bezpieczeństwa jest syfem nad syfami do tego jego trwałość też jest jaka jest... ogólnie dobry pomysł na "ryzyk fizyk" może przeżyje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Paź 2019, 09:10

Szybki, ale to normalne, że im starsze auto tym gorsze blachy i jazda starociem zdecydowanie do najbezpieczniejszych nie należy. SUVa z tego czy następnego roku OP na pewno nie kupi, pomijam już same pieniądze, ale to ma być jego pierwsze auto.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...
    [2018] Hyundai Santa Fe IV
    Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...

26 Paź 2019, 12:40

Tutaj nie chodzi o rocznik bo fakt faktem w tym budżecie dostaniesz całkiem młodego Seja (rocznik 2003/2004) a chodzi o blachy,niestety SC ma fatalną strefę zgniotu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

28 Paź 2019, 14:49

Dokładnie, 3-4 tys. W obecnych realiach to pieniądze za które można kupić coś znacznie lepszego, niż Seicento które przy byle miejskiej stłuczce przy 40 km/h może zrobić Ci wiele krzywdy, a bezawaryjnością i trwałością też nie grzeszy. Ja bym szukał np. Mazda 323 VI generacji (trochę gniją jak to Mazda ale fajne niezawodne auta), Cordoba lub Ibiza II generacji, może też Polo, Almera, 206 (bardzo polecam na początek z silnikiem 1.4 super zwrotne - proste do opanowania - parkowania auto), Carisma, Punto, Corolla e11.

Możliwości masz wiele, a tak naprawdę każde z tych aut jest spoko, byleby było w takim stanie do jazdy.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003