Pierwszy samochód do 4000zł

27 Kwi 2014, 13:45

Siema. Zdałem prawko jakieś 2 miesiące temu, dużo jeździłem samochodem rodziców - kombii. I jakoś sobie radzę i myślałem nad kupnem auta, bo chciałbym mieć własny samochód na wyłączność, żeby sobie jeździć gdzie i kiedy chcę nie martwiąc się o to, że muszę oddać auto rodzicom :D

Więc tak mam 4000 zł, a rodzice dołożyli by mi 1000-1500 na opłaty i inne rzeczy związane z kupnem samochodu.

Jestem ze Śląska i chciałbym kupić samochód, który:

1) Nie zamula. Kolega ma astre F 1.4 czy 1.6 i mówi, że boi się wyprzedzać inne samochody, bo to się toczy, a nie jeździ. Wiem, że za tą kwotę cudów nie mogę wymagać, ale zawsze coś lepszego znajdę.

2) Posłuży mi bardzo długo - mało awaryjne. Z racji tego, że jestem uczniem i nie mam stałego dochodu, miałbym problem gdybym kupił auto i za 2 lata okazało by się, że pójdzie na złom, szkoda by było. Chciałbym pojeździć przynajmniej z 4-5 lat, choć to graniczy z cudem po 1, a po 2 nigdy nie wiadomo po ilu wysiądzie auto, ale znacie się na samochodach, ich podatności na awarie itp.

3) Ekonomiczne - najlepiej w gazie, bo tanio. Chciałbym jeździć samochodem więcej niż 1 raz w tygodniu dlatego wybieram gaz. Na benzynie to może raz na miesiąc bym wyjechał, bo paliwo tanie nie jest i jak pisałem jestem uczniem, więc nie mam stałego dochodu.

4) Silnik max 2.0. Bo zeżrą mnie opłaty.

5) Fajnie jakby miał elektryczne szyby, radio i klimatyzację. Lubię wygodę..

6) Jako tako się prezentowało. Takie Tico mi się w ogóle nie podoba i jest okropne, oczywiście bez urazy. No i żeby nie chwytała rdza.

I pytanie dotyczące LPG:
-Jak to działa?
-Słyszałem, że się jakoś przełącza na spalanie GAZ/BENZYNA, ale o co z tym chodzi, bo jestem zielony w tej sprawie i bałbym się, że coś bym zepsuł w aucie jeśli nie mam pojęcia o gazie?

Rozmyślałem nad:
-BMW 28,30,36
-Golf II,III
-Lanos
-Astra F
-Mercedes c180
-Audi 80
-Passat B3,B4
-Vectra A
-Calibra
-Toyota Celica V
-Civic V

Nie dodaję żadnych swoich propozycji z otomoto i innych serwisów, bo naprawdę się nie znam na autach. Jedyne co mogę markę wymienić :roll:

Byłbym bardzo wdzięczny jeśli podalibyście mi własne propozycję i ocenili czy, któreś z powyższych aut dopasowałby się do moich oczekiwań i ogółem czy warto za taką kwotę kupić któreś z powyższych.

Z góry dziękuje za pomoc :)
iinferno
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 07 1995
Auto: nie mam

27 Kwi 2014, 14:48

Według mnie to celuj właśnie w tą astrę f najlepiej 1.6 8v 75km z gazem bądź 1,4 16v 90 km również z gazem, bądź też inne oplowskie silniki byle nie 1.6 16v bo lubi brać olej i 1.4 8v 60 km bo jest za słaby na taką budę i trzeba go mocno kręcić żeby dobrze szedł, aha i uważaj na rdzę bo z nią to autko się niestety bardzo lubi. golf też może być i lanos jak najbardziej też najlepiej z gazem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Kwi 2014, 14:56

Lubisz wygodę, nie chcesz rdzy, auto ma dobrze znosić gaz i jakoś wyglądać.. W takim razie zobacz na to
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeśli nie bity, gnić nie będzie- OCYNK, dobre wyposażenie, auto komfortowe, dobrze znosi gaz i kupisz takiego w zakładanym budżecie. Co do stylistyki to kwestia gustu, mi się podoba i auto jest nadal świeże.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Kwi 2014, 15:15

Co powiesz na coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Kwi 2014, 15:39

Teraz to wprawiliście mnie w zakłopotanie, bo bardzo fajne propozycję podaliście. Auta wizualnie mi się podobają i wydają się zadbane na moje oko, spełniają moje wymagania. Chociaż ten 406 najbardziej, bo 4/5 drzwiowi, a to w autach sobie również cenię.

Jak jest z gazem? Jeśli butla się skończy to ile kosztuje cała wymiana i opłata tego wszystkiego, czy jeśli skończy mi się butla to mogę jeździć dalej tzn na benzynie czy konieczna jest wymiana? Oczywiście wolę na LPG, bo tanio.

Kon146 aż się dziwiłem, że za taką cenę można dostać takie autko, naprawdę ta 406'tka się pięknie prezentuje jak na ten budżet, tylko dolnyśląsk, a ja ze śląska :/ Musiałbym tatę namówić żeby ze mną pojechał, ale jeszcze oczekuje innych propozycji, bo mam dylemat :D A ta nalepka z tyłu "PL" jest zdrapana czy to dziura, bo tak dziwnie to wygląda :lol:
iinferno
Nowicjusz

27 Kwi 2014, 15:43

Można dostać 406 w tym budżecie. Może być tam do jakichś poprawek mechanicznych ale części nie są drogie i zmieścisz się spokojnie w zakładanym budżecie. Ta naklejka po prostu się odkleja :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przełomowe innowacje Toyoty, o których nie wiedzieliście
    Pierwszy elektryczny SUV na świecie, pierwsze auto wyścigowe z turbo czy też pierwsze sprzęgło bez toksycznego azbestu to tylko kilka z licznych innowacji Toyoty, które zmieniły i nadal pozytywnie zmieniają świat motoryzacji. ...

27 Kwi 2014, 15:48

A z tym gazem jak sprawa wygląda? Moi rodzice mają kombii w dieslu, a nigdy na gazie nie jeździłem.
iinferno
Nowicjusz

28 Kwi 2014, 06:54

Nie ma sie czego bać,głównie narzekają ci co nie mieli albo trafili na kiepską instalacje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Kwi 2014, 16:07

Co powiecie o tym:

Bo nadal przeglądam jak szalony tablice/otomoto/allegro i nie wiem na co się zdecydować.
iinferno
Nowicjusz

29 Kwi 2014, 20:34

1.Jako tako to wygląda.
2.Bity przód i cena troche okazyjna.
3.Jakiś ulep,bity przód,cały tył wydaje mi sie malowany.
4.Od handlarza,to ile za niego dał? 900zł?
Barol
Awatar użytkownika

29 Kwi 2014, 20:42

Barol napisał(a):4.Od handlarza,to ile za niego dał? 900zł?

Dość fatalnie on wygląda i nie wiem czy dał za niego nawet 900 zł :shock:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Kwi 2014, 20:52

1. Spasowanie tylnej klapy woła o pomstę o nieba..
2. Ten dach :mrgreen: I okazyjna cena
3. To to już w ogóle złom. ały tył niechlujnie malowany, przód robiony i sapasowanie marne
4.Kiepskie zdjęcia.. :/
Koniu
Forumowicz VIP

29 Kwi 2014, 21:01

W tej 80 tylna klapa akurat dobrze wygląda,mnie zastanawia ten poobijany przód.
Barol
Awatar użytkownika

29 Kwi 2014, 21:07

Barol zobacz jak się ta klapa zapada :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

29 Kwi 2014, 21:12

No masz racje,moje niedopatrzenie :wink:
Barol
Awatar użytkownika