Hej wszystkim.
Chyba nie ma sensu abym zakładał osobny wątek skoro również jestem z Radomia oraz poszukuje autka na dojazdy do pracy (5KM miasto w jedną stronę) plus jakieś niedalekie wypady na weekendy.
Ponadto również jestem świeżo po zdaniu prawa jazdy i będzie to pierwsza machina na której to mam zamiar nauczyć się jeździć.
Mój budżet jest równie skromny co autora tematu, Maks 4 tys złotych.
Od dłuższego czasu przeglądam oferty i aktualnie na oku mam:
1. [link do oferty na Allegro wygasł]Bardzo ładnie prezentuje się autko powyżej, jak myślicie? Takowy "klekoczek" nie będzie złym pomysłem jeśli nawet nie zdąży się często nagrzać w krótkiej drodze do pracy? Ponadto posiada sporo elektronicznych udogodnień jak na tę cenę wraz z klimatyzacją, przeprowadziłem wstępną rozmowę ze sprzedającym i podobno auto nie wymaga większych nakładów, prawy "drążek"? będzie prawdopodobnie do wymiany (nie wiem dokładnie jaki i co dokładniej ale wnioskuje że to nic groźnego) oraz klimatyzacja nie jest do końca szczelna, nie powiem, miło byłoby jakby jednak ona działa, po napełnieniu podobno służy praktycznie cały sezon letni w ubiegłym roku ale w tym już zaprzestała współpracy i prawdopodobnie instalacja nie jest szczelna.
Następny kandydat:
2. [link do oferty na Olx wygasł]Wizualnie prezentuje się zacnie, na plus wychwalany 1.6 8V z już zamontowaną instalacją gazową.
Na minus brak klimatyzacji (nawet takiej do naprawy w przyszłości, wiem, dość spore wymaganie jak na auto w tym wieku i cenę..) oraz prawdopodobnie "korbkotroniki" z przodu.
Niemniej jednak - myślę że warto byłoby się przejechać i obejrzeć ów egzemplarz (o ile nie jest już sprzedany)
Trzecie znalezisko:
3. [link do oferty na Olx wygasł]O ile mnie autor tematu nie ubiegnie
Myślę że również zasługuje na uwagę, jest klima, jest gaz, wizualnie po zdjęciach prezentuje się również przyzwoicie (poza nieposprzątanym wnętrzem, ale może to i lepiej)
Na więcej info myślę że warto poczekać na wypowiedź autora o ile dziś był go oglądać
Czwarty kandydat:
I tutaj zaskoczenie, coś dużo tańszego niż zakłada budżet ale kto wie, może warto przyjrzeć się bliżej ofercie poniżej
4. [link do oferty na Olx wygasł]Oferta od handlarza, niepokój budzi to że to ogłoszenie już wisi trochę czasu i jak łatwo zaobserwować - chętnych brak.
Może przez to że auto nie posiada instalacji LPG, sam silnik 1.4 wyczytałem że w cyklu miejskim potrafi połknąć blisko nawet 10 litrów benzyny w owej korsie, a jego wiek raczej nie pomoże w mniejszym spalaniu.
Dostajemy za to przyzwoitą dynamikę, plus dobre wyposażenie w tym dokładnie egzemplarzu. (Brak klimy - ale jakoś bym to przeżył myślę, w końcu to samochodzik za ~2K i tak wygląda imponująco)
Dość daleko od Radomia, ale jeśli uważacie że warto jest się mu bliżej przyjrzeć - to obejrzę jak zdążę jeszcze.
Piąty i ostatni zawodnik
5. [link do oferty na Olx wygasł]Na plus cena oraz silnik z LPG, na minus korbki z przodu plus wymontowana sprężarka od klimatyzacji i chyba chłodnica od niej o ile dobrze pamiętam (kontaktowałem się telefonicznie) tak więc
baza pod nią niby jest, ale czy warto pakować byłoby w to kase w tak tanim aucie?..
Ale poza tym autko wydaje się ciekawe.
Kolejność nieprzypadkowa, najbardziej wpadła mi w oko Meganka, ale czy jest sens na takich krótkich dystansach wyposażać się w diesel'a. No i jak z awaryjnością takowych jednostek? Przebieg jest do przełknięcia biorąc pod uwagę że mamy do czynienia ze starszą konstrukcją pozbawioną nawet turbo (nie zdziwiłbym się jednak gdyby w rzeczywistości przebieg byłby większy)
Jak myślicie?
(Z góry dziękuje za wszelkie rady, podpowiedzi)