Pierwszy samochód do 5 tyś.

04 Sty 2014, 12:41

Focus to dobry samochód. Problem ma z korozja. Ja bym jednak poszukal z silnikiem 1.8 bo 1.6 jest trochę za słaby. Co do gazu to ja bym go nie montował do Forda. Cena za normalna Foke to minimum 8-9 tysięcy za auto z początku produkcji.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

04 Sty 2014, 14:02

No ogólnie fajne autko ale własnie ta rdza..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Sty 2014, 04:15

Co do korozji to czytałem że pojawia się na tylnej klapie obok wycieraczki, ranty drzwi i progi potrafią jeśli nie ma chlapaczy. Czytałem również że owa korozja idzie oz wewnątrz i jeśli ją widać na zewnątrz to nie dobrze. Choć w pewnych artykułach/ opiniach Ktoś napisał iż korozja wychodzi w wyżej wymienionych newralgicznych punktach i jeśli się dba to się nie rozrasta oraz koszta walki z tą "kosmetyką" nie są duże.

Co do Silnika to jak na moje potrzeby 1.6 jest na prawdę dobry. Czytałem opinie iż to jest najlepszy silnik jeśli idzie o benzyniaki oraz kompromis Osiągi/ ekonomia, oraz że 2.0 i 1.8 mają jakieś tam problemy...
Zresztą pewnie spalanie sporo by wzrosło jak i ubezpieczenie, czy nie ma się czego bać?

Czyli Waszym zdaniem Kategorycznie odpuścić sobie gaz w foce? Podobno są egzemplarze co i 200 000 km przejechały na gazie...
Jednak 2,7 zł/1 l LPG a 5,6- 5,8 zł / 1 l PB to różnica po kieszeni...
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 21 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Coupe RD II
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
0

05 Sty 2014, 10:53

Dobra sekwencja nie powinna sprawiać problemów ale jak wcześniej wspominałem zapytaj kogoś kto miał z tym do czynienia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Sty 2014, 23:12

Hmmm... Podobno trzeba pilnować zaworów, bo inaczej ta nieszczęsna głowica się uszkodzi. Tylko i wyłącznie sekwencja wchodziłaby w grę ;) . Generalnie Ziomek od którego tego Focusa pożyczyłem ma ponad 1,5 roku sekwencję w 1.6 100 km i sobie bardzo chwali. Na razie nie miał żadnych kłopotów prócz czegoś z cewką.
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

05 Sty 2014, 23:14

Ogólnie schody zaczynają się po przebiegu 100 tysięcy kilometrów. Myślę że wcześniej go sprzedasz :mrgreen: Tylko pamiętaj, kup autko za min. 8-9 tysięcy i sam zamontuj gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

0

05 Sty 2014, 23:22

Na Foki z gazem patrze jako ciekawostki, sam bym takiej nie kupił bo na 90% przypadków ktoś kto sprzedaję Fokę z gazem to cosik musi być nie tak... Czyli Foka z 8500 plus gaz jakieś 2000 czy 2500. Tak się zastanawiam czy mi ten gaz się opłaci jak ja rocznie będę nabijał coś około 9-12 tyś km. A Samochodem który kupię chciałbym jednak jak najdłużej pojeździć ;) . Kumpel ma na liczniku ponad 220 tyś km a gdy kupował to foka miała 160 tyś km bodajże. Jeszcze znajomek podsuwa mi Lanosa 1.6 106 kM...
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

05 Sty 2014, 23:35

Lanos to auto do 5 tysięcy max :wink: Jak robisz krótkie trasy to gaz nie ma sensu bo się nawet nie przełączy.
Koniu
Forumowicz VIP

0

05 Sty 2014, 23:50

Do pracy mam 4,5 km a chce jeździć głównie w zimie więc ten gaz rzeczywiście się nie załączy... dziennie jakieś 20-30 km. Góra 40. Wiadomo że któregoś dnia nigdzie się nie ruszę a jednego przejadę więcej... Ale tak się zastanawiam czy to ma sens... Chyba że bym kupił taki zestaw do ogrzewania samochodu, jak to się nazywało, wiem że są różne opcje i może ogrzewać silnik jak i kabinę, można też ustawić by ogrzewanie odpaliło się samo np o 5.00 jeśli o 5.30 wsiadasz do samochodu :) .

Lanosa brałem kiedyś pod uwagę i to w sumie nie jest złe uto, wręcz przeciwnie- bardzo dobre na pierwszy samochód i z gazem się lubi. Tylko jednak gdy już się przejechałem taką foką... No to nie jest to samo ;P
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

06 Sty 2014, 00:06

kon146 napisał(a): Ja bym jednak poszukal z silnikiem 1.8 bo 1.6 jest trochę za słaby.

Nie obraź się ale odnoszę wrażenie jakby to jakiś kretyn pisał.
Można byc czystym teoretykiem, ale po co pleść takie głupoty?
Jechałeś wogóle kiedyś focusem 1.6 :?:

kon146 napisał(a):Cena za normalna Foke to minimum 8-9 tysięcy za auto z początku produkcji.
To twój kolejny mit. Szanujemy to ze lubisz tu całymi dniami przesiadywać i pisać. Ale jak pisać to mądrze, zgodnie z prawdą.

P.S. Ja ponad rok temu sprzedałem Focusa 98r za 6800 zł, i to wówczas była normalna średnia cena za takie auto. Teraz to Focusa z początku lat produkcji kupi za 6 tys zł. i to całkiem dobrego do jazdy. :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

06 Sty 2014, 00:18

No właśnie coś mi nie pasowało bo nawet jak przeglądałem ogłoszenia to 8-9 tysięcy to taka średnia cena foki ale z końca produkcji... Miałem nawet linka wkleić.

Mi osobiście motor 1.6 starczy bo miałem okazję takim jeździć i ma kopa kiedy trzeba. bez mega szaleństwa ale dla mnie wystarczy :)

Krikus, a jakiego miałeś tego Focusa? W sensie motor, nadwozie i rok :) Jakie wrażenia?
ps. chyba nie doszła do Ciebie moja wiadomość na pw.
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

06 Sty 2014, 00:26

Kamillo93 napisał(a):No właśnie coś mi nie pasowało bo nawet jak przeglądałem ogłoszenia to 8-9 tysięcy to taka średnia cena foki ale z końca produkcji... Miałem nawet linka wkleić.

Uważaj tu na dyletantów, teoretyków-bajkopisarzy. Jak widzisz oni w błąd wprowadzają.

Kamillo93 napisał(a):Krikus, a jakiego miałeś tego Focusa?

Miałem Focusa Trend 1.4 16V, brakowało mu troszkę mocy na trasie i palił dużo średnio to 8-9l/100km, czyli prawie tyle co 1.6
Słabym punktem tych aut jest rdza i słabe zawieszenia.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

0

06 Sty 2014, 00:40

No o rdzy to gdzie nie wejdę to czytam :( . Ale ogólne odczucia z użytkowania pozytywne?
Zawsze staram się jak najwięcej przeczytać, usłyszeć opinii wiec na tle innych coś mi nie pasowało :) .
Bawilbyś byś się w gaz na moim miejscu z takimi przebiegami?
Jakbym dublowal posty to bardzo proszę o usuniecie tych powtarzających się. Pisze z telefonu :( .
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

06 Sty 2014, 11:54

krikus jedynym bajkopisarzem jesteś Ty, cena normalnego zdrowego Focusa to min. 8 tysięcy i nie gadaj głupot. Przejedz się zobacz kilka i wtedy zobaczysz ze za 6,7 k dobrego Focusa nie kupisz. Nikt za darmo Ci samochodu nie odda. Rocznikiem sie nie jeździ. Poza tym jechałem Focusem 1.6 i jechał słabo ale niektórym może to wystarczyć.
Koniu
Forumowicz VIP

0

06 Sty 2014, 12:21

Koniu, tak jak pisałem jesteś czystym teoretykiem. "Gdybanie i zakładanie że coś tam, bo coś tam..." nie ma odzwierciedlenia w praktyce. W kontaktach między ludźmi w handlu samochodami mam do czynienia od długiego czasu, więc wiem lepiej co za ile można kupić i sprzedać.

Kamillo93 napisał(a):Bawilbyś byś się w gaz na moim miejscu z takimi przebiegami?

Raczej nie. Szukałbym 1.8 TDDi
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

0