Pierwszy samochód do 5 tyś.

09 Sie 2013, 08:01

Ale branie oleju w oplach nie świadczy o zużyciu silnika-te typy tak mają i po prostu tego się pilnuje jak płynu do spryskiwaczy-brakuje-dolewka i po sprawie, nie ma tu co referatów pisać, silniki oplowskie, szczególnie 16V biorą olej, co nawet wszelkie książki serwisowe mówią, czyli producent to przewidział.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
0

09 Sie 2013, 08:23

Wszystko zależy jak kto dbał o auto. Jeżeli nie było "żyłowane" to będzie służyć. Najgorsze są niestety blachy bo o nie trzeba dbać.
Volvo887
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam
0

09 Sie 2013, 18:00

Dokładnie,silnik zawsze można wyremontować albo wymienić a budy tak łatwo wymienic sie nie da.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

10 Sie 2013, 23:26

Panowie, a wypowie sie Ktos odnosnie reszty moich pytan? Tak w ogole czy uwazacie iz Vectra B (na ktora jestem jak na razie zdecydowany) jest dobrym wyborem?
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 21 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Coupe RD II
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001
0

11 Sie 2013, 10:47

Tak będzie dobrym wyborem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2013, 11:44

Carina E albo Primera P11 a nie taki wyrób samochodopodobny jak Vectra.
Kupisz japońca nawet za 5000 zł i masz pewność, że zawsze dojedzie, kupisz niemca czy innego europejczyka za tą kase i strach wyjeżdżać poza miasto bo lawet drogie.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Typ: Sedan/Limuzyna
0

11 Sie 2013, 11:49

JDM napisał(a):Carina E albo Primera P11 a nie taki wyrób samochodopodobny jak Vectra.
Kupisz japońca nawet za 5000 zł i masz pewność, że zawsze dojedzie, kupisz niemca czy innego europejczyka za tą kase i strach wyjeżdżać poza miasto bo lawet drogie.

Człowieku jechałeś chociaż raz w życiu Vectrą że tak ją oceniasz? I przestań już wszędzie polecać japońce bo to się nudne robi. Masz pewność że japoniec za 5k zawsze dojedzie? Tak,jeżeli nie jest pordzewiały i przy wyższych prędkościach nie będziesz musiał hamować jak Fred Flinstone.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
1

11 Sie 2013, 11:55

Jak nie BMW to japonce :roll: ja zaraz zaczne w każdym temacie polecac Fiaty i bede sie przy nich upierał :naughty:
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2013, 12:03

Bo Japońce można polecić z czystym sumieniem, jak ktoś chce tanio upalać i rwać blachary to BMW też godne polecenia a fiaty czy francuzy nie mają nic za co można je polecić.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
1

11 Sie 2013, 12:04

Fiat 126p :) To dopiero była bryka ;)
madyKtos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 09 1980
Auto: nie mam
0

11 Sie 2013, 13:30

o Almerze czytalem ze to dobry samochod, ale raczej juz decyzja zapadla. Japonce sa podobno drozsze przy ubezpieczeniu.

O Vectrze sporo czytalem, sporo slyszalem dobrego jak i zlego. Tak jak juz pisalem ze to Niby taka loteria... No ale nie zamierzam kupic zloma, tylko jednak ciut wiecej wydac i dbac o to auto. Mam jeszcze takie pytanko: mianowicie czy jesli zbobede fotki owej Vectry i jakos Wam przesle to moglibyscie rzucic Okiem i wypowiedziec sie o owym egzemplarzu? Wiadomo- zdjecia Nigdy nie oddadza w 100 % tego jak bysmy ogladali samochod ale to jednak lepiej niz tylko mowic o danym egzemplarzu. Mam nadzieje ze nie bede zalowal decyzji o kupnie Vectry :) .
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

11 Sie 2013, 14:05

Jeżeli to będą dobre zdjęcia to coś tam zawsze będzie można powiedzieć o danym aucie, chociaż zdjęciami nie należy się aż tak sugerować. Najczęściej te najładniejsze wypucowane auta ze zdjęć okazują się największymi szrotami sam osobiście zdążyłem się o tym przekonać przy szukaniu aut.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006
0

11 Sie 2013, 14:54

Z grubsza można coś powiedzieć ale wiadomo trzeba obejrzec auto na żywo.
Barol
Awatar użytkownika

0

21 Wrz 2013, 11:39

Witam ponownie forumowiczów ;) . Udało mi sięodgrzebać mój temat. Tak więc trochęsięwydarzyło od mojej ostatniej aktywności i niestety Vectra Kumpla uległa zniszczeniu gdy jechał nad morze. Mówi że coś mu się zaczeło palić pod maską. Niestety zmniejszył mi się budżet do 5000 max 5500 na sam samochód plus 2000 zł odkładam na oc i ewentualne wymiany w stylu rozrząd, oleje czy klocki.
Tak więc o Vectrze poliftingowej mogę zapomnieć... Ale chyba przed liftową z początku produkcji dałoby radę kupić w nie najgorszym stanie?
Moje kolejne pytanko tyczy się Marki Rover. Ostatnimi czasy przekpuje rózne fora (międzyinnymi Roverki.pl) w celu zasięgnięcia jak największej ilości informacji odnośnie tej marki. Tylko wiecie jak to jest czytać o danej marce na forum miłośników tej marki ;P .
Generalnie interesuję się dwoma Modelami, mianowicie Rover z Serii 200 i 400.
Co mi możecie o tym powiedzieć? Rzeczywiście są takie mało awaryjne? Czytałem parę opinii że części są drogie ale to posty sprzed paru ładnych lat tak więc marka trochę sie spopularyzowała w Naszej Polsze i podobno takie informacje sąwyssane z palca.
Czytałem również o przepalaniu się uszczelki pod głowicą (tak zwany HGF) w serii silników K.
Powiedzcie mi czy W tym niestety zmniejszonym budżecie da siękupić takie Roverki w dobrym stanie i czy to w ogóle dobry wybór?
Jak to się ma w stosunku do Vectry B sprzed liftu?
Tak już męczę sięz tym wszystkim że jak się wkurze to skończy się na Corsie B :P A tak na poważnie proszę o pomoc i z góry dziękuję ;) .
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

21 Wrz 2013, 14:16

Odnośnie Rovera napisz do kirin88 on siedzi w tym temacie.
Barol
Awatar użytkownika

0