Pierwszy samochód do 5 tyś.

27 Wrz 2013, 15:02

Ja również poszukuję swojego "pierwszego" samochodu. Przemieszczam się cały czas rodzinną Hondą Civic 1.8 benzyna 2008r. Ale jak dla mnie to troszeczkę za dużo pali. Więc poszukuję czegoś fajnego i ekonomicznego i wytrzymałego :).

Interesuje mnie VW Golf IV, Renault Clio też ciekawo wygląda lub nawet VW Polo. Ogólnie to mam mniej więcej 10,ooo zł do zainwestowania w autko. Potrzebny jest on do jazdy do pracy więc myślę że diesel albo mniejszy silnik benzyny (1.4 chociażby).

Bardzo proszę o linki z propozycjami ( w okolicach Warszawy lub Białegostoku ) i ogólnie rady :).
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
0

27 Wrz 2013, 15:05

Golf w benzynie dużo pali bez różnicy czy 1.4 czy 2.0. Może Astra G? Dobre silniki pod gaz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

27 Wrz 2013, 15:29

Szybki - obecnie przez cięte koszty wiele firm robi buble nie wydaje mi się żeby było już jakieś auto na rynku które przeżyje ci 20 lat jeżdżenia albo 500 tyś. Ja słyszałem już nie jedna opinie o nowych silnikach vw albo jak ludzie kupują busa mają super oszczędny silnik pakują tonę i auto ledwo rusza a moje mitsubishi mimo lat i tylko 80km bierze owy balast i jedzie może troszkę ciężej ale prawie bez różnicy a ciągnąć potrafi tak że jak w nubirze dziadka padł silnik to podczas holowania jak puścił sprzęgło (silnik stal Dęba) spaliło je a mi lekko przysiadł na obrotach ale ciągnąłem go na 2 biegu przez kilometr albo 2 dopóki nie zobaczyłem że się za mną kopci :mrgreen:
Rovera nie znam wiec nie mogę polecić ale polecam astrę 1 i 2 bo miałem z nimi styczność a to dobre autka jak na te lata.

PS z wielkim zaciekawieniem czytam o owym roverze bo to ciekawe auto a lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć. Szczególnie że szukam auta z dieslem.
tym jeżdżę: opel astra 1 1.6 8v (MÓJ), mitsubishi L400 2.5td (kto nie jechał nie wie co traci), toyota avesis verso 2.0 diesel (rodziców), ursus c 330 2.0 diesel bez turbo , lamborghini runner 1.5did (silnik mitsubishi)
Asterloth
Nowicjusz

Auto: Opel Astra I
Silnik: 1.6 8v
Typ: Kombi
0

27 Wrz 2013, 15:37

kon146 -

Wolałbym jednak uniknąć samochodu na gaz, mam lepsze wspomnienia z benzyniakami i disel'ami. To już nie musi być Golf czy Clio ważne żeby samochód mało palił i był niezawodny. Coś w typie Golfika, takie mniej więcej samochody wizualnie mi się podobają, a w sprawie technicznej właśnie szukam pomocy od was tutaj na forum ;).
Kacpero223
Początkujący

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 0- 5-2009
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 2.0 Duratec
Rok produkcji: 2005
0

27 Wrz 2013, 15:42

Civic VI 1.4 90KM. Mało pali i fajnie jedzie lub wspomniana wyżej Astra G. Unikaj 1.6 101km bo wcinają olej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

27 Wrz 2013, 21:54

Ok., czyli rozumiem iż najlepiej skupić się na Roverkach. Cierpliwie zbierać pieniądze i czekać ;) ? Macie jeszcze jakieś uwagi, propozycje, przydatne informacje co do roverków?
Cokolwiek przydatnego?

Jeszcze mam taką prośbę czy Ktoś mógłby dać jakiś link roverka który według niego jest dobrą opcją?

Oraz jak to ma się sprawa z tymi silnikami?
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 21 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Coupe RD II
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...
    BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...

29 Wrz 2013, 08:20

http://forum.roverki.eu/viewforum.php?f=24
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

30 Wrz 2013, 14:23

Hmmm... To forum fanów roverków znalazłem bo google nie boli ale myślałem że Wy się coś wypowiecie. No ale dzięki. W sumie teraz pozostaje zbierać kasę i szukać samochodu.
Tak jak pisałem samochód kupię grubo po nowym roku,( w tym czasie wyszukam jeszcze wszystkie możliwe informacje o tych samochodach ;) ) tak więc mam później wznowić ten temat czy ten zamykacie i później założyć nowy, gdy już będę szukał?

Generalnie bardzo dziękuję wszystkim udzielającym się za pomoc ;) .

Chyba że Ktoś jeszcze chce dorzucić swoje przysłowiowe " trzy grosze" ^^ .
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 21 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Coupe RD II
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001
0

04 Paź 2013, 20:44

Pozaglądaj na jakieś stronki gdzie są darmowe ogłoszeina. Dużo ludzi tam się ogłasza, bo po prostu nie chcą wydawać kasy na ogłoszenia. A przecież samochody w niczym nie ustępują tym z giełdy, czy komisu.
Duży kredyt? O ile masz dobrą płynność finansową i potrafisz udowodnić, że jesteś rzetelnym kredytobiorcą – oferują o dużo tańsze raty. Dlaczego? Zastanów się ile kosztuje bank, obsługa klienta, który bierze 1000 zł, a 20 000?
marian21
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 06 2002
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: vw golf 4 1.4 16v
0

21 Paź 2013, 22:57

Witam, proszę was o pomoc w wyborze pierwszego auta.. Planuje zakupić autko do 5tys. złotych, najchętniej zmieścił bym się w 3, 5/4 + tysiak by go wypieścić w dużym skrócie, potrzebuję w miarę dobrego  auta. Preferuję benzyne , najlepiej z gazem .Wiem, że w tych pieniażkach cudów nie bedzie .w oko wpadły mi trzy modele aut. Honda civic V generacji w coupe 1, 5 silnik , w benzynie , ewentualnie + gaz, to auto chyba zauroczyło mnie wyglądem w kolorze czarnym, nie powinien być awaryjny , w końcu japończyk, bmw e34 silnik 2, 5 chyba bedzie najbardziej opłacalny stosunkowo spalania do osiągów , tutaj musi byc w gazie, podobnież w tym samochodzie lubi padać zawieszenie , czy to prawda? Następnie podoba mi się mercedes w124 , lecz nie mam pojęcia w jakim silniku. Przyznam, że jestem za bmw ze względu na tylni napęd , ale boję się kosztów. Może jakieś inne modele?Co moglibyście mi polecić? I jak jest z dostępnościa częsci zamiennych do tych  samochodów? Licze na komfort i przyjemność z jazdy , lecz zależy mi również na taniej eksploatacji. Z góry dziękuję za poświęcony czas dla mnie.
NightVegas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 1913
Auto: brak
0

22 Paź 2013, 02:07

Wypowiem się co do bmw gdyż jeżdże właśnie e34. Autem bardzo przyjemnie się jeździ, tylny napęd to bardzo fajna sprawa lecz trzeba myśleć do przodu i jeździć z głową. Koszty utrzymania normalne, nie ma tutaj napewno jakiś drogich napraw. Z tym, że jak chcesz gaz to instalacja do 6 cylindrowego silnika to ~3000zł więc nie wiem czy 5000zł wystarczy.
kejran
Początkujący

Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
0

22 Paź 2013, 08:08

Po co zakładasz 2 tematy i zaśmiecasz forum? :angry:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
0

22 Paź 2013, 08:28

Nie wiem dlaczego zrobiły się dwa tematy.. Co do tematu to jak z awaryjnością w bmw?
NightVegas
Nowicjusz

0

22 Paź 2013, 09:53

Tak jak z każdą inną marką (chociaż bmw można zaliczyć do aut bardzo wytrzymałych) pod warunkiem, że się o auto dba i wymienia wszystko na czas. Polecam silnik 2.0 24v M50B20 150KM bez vanosa, do 5k zł trudno będzie o coś mocniejszego choć na początek spokojnie wystarczy.
kejran
Początkujący

Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
0

22 Paź 2013, 11:51

Podobniez jesli chodzi o e34 to najlepsza opcja jest 2.5 , najlepiej z Vanos, najmniejsze spalanie stosunkowo do mocy. 2.0 Uwazam ze to za malo jak na tak ciezkie auto.
Znalazlem cos takiego do remontu, jak uwazacie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dzieki za pomoc ;)
Wypowie sie jeszcze ktos o mercedesie , czy tej hondzie? Merc podobno ma wspaniale zawieszenie ogolnie nie do zajechania .
Kilka jeszcze BMW;
[link do Sprzedajemy wygasł]
Z góry dziekuje ;)
NightVegas
Nowicjusz

1