Pierwszy samochód do 5 tyś.

05 Sie 2013, 00:17

Witam wszystkich forumowiczów i z góry dziękuję za pomoc ;) .

Problemów takich jak mój było już multum ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Mianowicie przymierzam się do kupna swego pierwszego auta. W Maju zdałem egzamin na prawko a teraz poruszam się samochodem dziewczyny ( Kia Picanto 2010r. )
Samochód miałby głównie służyć do jazdy po mieście, praca- dom, czasem jakiś wypad za miasto czy raz do roku pojechać w dwie osoby na wakacje. Chciałem zakupić coś większego żeby nauczyć się na czymś takim jeździć i przy okazji mieć miejsce do wożenia ewentualnych gratów ale powoli chyba odpuszczam myśl większego samochodu. Samochodem poruszałbym się głównie ja + dziewczyna, czasem może ktoś trzeci z tyłu ale zazwyczaj jedna, dwie osoby. Nie zależy mi na mega osiągach choć fajnie by było nie mieć problemów z wymijaniem i czasem poczuć jakaś moc ;) . Znawcą motoryzacji też nie jestem ale chłonę wiedzę na owy temat jak gąbka. Wiadomo że chciałbym aby mój przyszły zakup posłużył mi jak najdłużej przy mało awaryjnej jeździe (chyba każdy tego oczekuję) Ale rzeczywistość jest różna. Po przeczytaniu dziesiątek stron internetowych na podobny temat, wysłuchaniu setek opinii jak iprzeczytaniu mam już mętlik w głowie… Samochodów przewinęło się już wiele które mógłbym kupić, począwszy Taki Matiz, przez Hondę Civic kończąc na BMW 318i.

Moje Typy za którymi teraz głównie się rozglądam:

Opel Vectra B po Lifcie
(Dużo miejsca, w miare tani w eksplatacji, moje obawy to awaryjność, rdzy się nie boję.)

Opel Tigra I Najlepiej po 1997r

(Mały samochód który potrafi mieć kopa i nie jest drogi w utrzymaniu, fatalna „kanapa” z tyłu, powypadkowa przeszłość samochodów.)

Citroen Xsara
(Samochód z pełnym ocynkiem, niedrogi i w sumie nie doceniany w Polsce, nie taki drogi w utrzymaniu. Samochód do przemieszczania się z Punktu A do B.)

Myślałem nad

-Hondą Civic

-Oplem Astrą F

-Toyotą Celicą V-VI Gen.

Oraz paroma innymi których po prostu nie pamiętam.

Powiem tak, nie zarabiam dużo, studiuję zaocznie. Kasy mam mało i chciałbym wydawać jak najmniej na samochód. Wydaję mi się że średnio co roku będę robił maxymalnie 10-15 tyś Km.

Mieszkam w Warszawie i po tym mieście gównie będę się poruszał. Samochód najlepiej w Benzynie i przerobić na Gaz, choć chyba przy takich małych przebiegach nie ma co się pakować w gaz a już na pewno nie kupować z założonym gazem- tak przynajmniej słyszałem ;) .
Powiedzcie mi jeśli możecie od jakich cen patrzeć na wyżej wymienione samochody oraz jeśli macie jakieś swoje propozycję to z chęcią wysłucham a raczej przeczytam ;) .

Jeszcze taka sprawa:
Kumpel ze Studiów ma Opla Vectrę B 2000r. 1.8 v16 115Km z Założonym Gazem sekwencyjnym.
Zero rdzy i naprawdę w dobrym stanie. Mówi że dopiero co robił zawieszenie, klimę i coś jeszcze. Wiadomo że wszystko się okażę gdy weźmiemy Go do mechanika ale za samochód od Niego musiałbym zapłacić jakieś 5000- 6000 zł. Boję się trochę tej wersji silnika, gdyż podobno lubi sobie chlapnąć oleju i jest dość awaryjny.
Co myślicie o takim Dealu?

Drugi kumpel z pracy natomiast ma Voldswagena Borę 2000r. 1.9 TDI 115 KM. I też chcę sprzedać.
Jakoś rok temu wymieniał pompę itp.
Tylko że to jednak VW i ten Diesel oraz cena na pewno już ponad 8000zł.
Obydwaj panowie chcą się pozbyć samochodów po zimnie a ja też w tym okresie zamierzam kupić samochód, może nawet Kwiecień/ Maj.

Jestem otwarty na wszystkie porady, opinie, spostrzeżenia.
Dziękuję i pozdrawiam

Kamil.
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 21 05 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai Coupe RD II
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
0

05 Sie 2013, 01:42

Dodam iż ważnym atutem jest Klimatyzacja i chociaż elektryczne szyby, miłoby było mieć i elektryczne lusterka, ale najważniejsza jest jednak klima ;) .
Co do auto to jeszczę Myślałem o Almerze, Mondeo. Vectra była myślą gdy jeszczę myślałem o dużym samochodzie i wybiegałem w przyszłośc ale owa Vectra będzie już starociem gdy będę zakładał rodzinę, no i fakt iż kumpel ze studiów ma taką na sprzedaż. Teraz zadowolę się czymś mniejszym. Z tych dwóch pozostałych to chyba pod względem Awaryjności, blachy itd to Xara będzie lepsza?
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

05 Sie 2013, 06:33

1.8 w Vectrze to odpowiednia jednostka w tym samochodzie.
Od siebie zaproponuje Fiata Brave 1.2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
0

05 Sie 2013, 11:32

Dziękuję za opinie ale o owym Fiacie już czytałem i odpada. 1.8 w Vectrze to kompromis pomiędzy osiągami i oszczędnością, tak? Nie jest to awaryjny silnik? Co możecie mi napisać o tych trzech modelach? Na razie skłaniam się ku Tigrze lub jednak Vectrze, choć zastanawiam się czy tak duże auto ma sens w moim przypadku i boję się tej awaryjności.
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

1

05 Sie 2013, 11:57

A możesz nam zdradzić dlaczego fiat 1.2 odpada?Wg mnie robisz błąd odrzucają fiata 1.2 a przyglądając się tigrze, pomijając że ładną ciężko będzie znaleźć to jest to taka corsa B w deko innym opakowaniu, czyli nie powala niczym, a ruda ją żre na potęgę.1.2 16V w fiacie masz fajny, przyjemnie nim się jeździ, do tego mało pali, blacha w bravie dużo lepsza, bravka obszerniejsza w środku również będzie.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009
0

05 Sie 2013, 12:40

Ok, Fiat może nie jest złym wyborem ale na razie nie biorę Go pod uwagę. To że Tigra jest robiona na płycie Corsy i to w sumie całą Corsa w przebraniu bo deska jest po prostu od Corsy to wiem, nie odstrasza nie to bo Corsa jest tania w utrzymaniu więc to nawet na plus. Czy tylko Tylnie siedzenia i ruda to minusy w Tigrze? Wracając do Meritum: Co możecie mi powiedzieć o Vectrze i Xsarze? Jakieś inne propozycje? Temat Fiata muszę przemyśleć ale raczej odpada...
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

05 Sie 2013, 19:30

Tigra zamiast Bravy,nigdy w życiu :no: a z tych dwoch (Vectra/Xsara) wybrałbym francuza z dwóch powodów (buda ocynkowana wiec nie rdzewieje oraz silniki tak nie lubią oleju).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Sie 2013, 21:14

Panowie, a gdybym zawęził koło do Tigra/ Vectra? Na prawdę nie namawiajcie mnie na Fiata ;) . Co konkretnie możecie mi powiedzieć o Tych dwóch samochodach? Jaka jest sensowna kwota którą warto zapłacić za te wozy? Jeszczę co do Xsary, jak Patrzyłem to trzeba jednak ciut zapłacić za taką w dobrym stanie. Nie powiem, bardzo nęci mnie ta Vectra od kumpla ze studiów. Czemu tak bardzo odradzacie mi samochody spod znaku pioruna?

Ps. Przeglądając forum zauważyłem iż Kolega o nicku "Barol" sporo się udziela i czekałem na jego wypowiedź w tym temacie i dziękuję za zainteresowanie ;) .
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

06 Sie 2013, 06:18

Ale co Ci sie podoba w Tigrze? Przecież to auto jest typowo kobiece a nie dla faceta..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

1

06 Sie 2013, 06:50

Tak jak poprzednik wspomniał Tigra to babskie auto i nikt Ci nie odradza tylko dobrze radzi. Ople nie są złe,tak samo jak Fiaty na które masz chyba jakieś uczulenie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
0

06 Sie 2013, 10:40

To że kobieca to uż nie raz słyszałem. Takie argumenty że kobieca mnie nie zniechęcają. Jeździć można, ważne żeby dobrze i bezpiecznie jeździć, a czym to sprawa mocno drugotorowa ;) . Co mi się podoba? To że jest mała, wygląd, powiedzmy że "osiągi" Koszty exploatacyjne bo to jednak Opel i to na płycie Corsy. palic też za dużo nie pali. Z głównych minusów jakie zdążyłem zaobserwować to: rdza, mała ilość z tyłu (Ławka) i powypadkowa przeszłość bo jednak dużo młodych ludzi tym jeździło.

Tak samo jestem przekonany do Vectry bo z drugiej strony jest pakowna i pasażerowie z tyłu mają więcej miejsca i komfort gdyż tam jest kanapa z prawdziwego zdarzenia. Minusy to też ruda i chyba jednak jest bardziej awaryjna.

Chciałbym jeśli możecie żebyście się wypowiedzieli jakoś bardziej na temat tych dwóch modeli, bo to jednak One mnie interesują. Czy taka Vectra nie będzie za duża i czy jeśli ta od ziomka ze studiów będzie utrzymana dobrze to brać ją i nie marudzić? Dodam iż to jest Hathback.

Jasne że na nowe propozycje jestem otwarty. Fiata przyjąłem do wiadomości ale to wszystko. Ten samochód po prostu do mnie nie trafia, nie dlatego że jest fiatem, po prostu to nie dla mnie. Sporo o Nim czytałem i nie mam złego zdania o tym modelu ale to nie jest to.
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

06 Sie 2013, 11:27

1. Zastanów się co TY potrzebujesz od samochodu, raz piszesz o ciasnej pseudo sportowej tigrze a zaraz przytaczasz argument o pakowności vectry. To w końcu jakiego samochodu potrzebujesz?To chyba decydujące pytanie. Jak zmieścisz się w małe to skup się na małych i odwrotnie.
2. Z tym braniem od ziomka to wiesz...Ziomki są dobre, a właściwie poZiomki. To że od "kolegi" o niczym nie świadczy, znam wiele przypadków, że pozbywali się trupów,jak chcesz zachować kolegę to dla obydwóch będzie lepiej jak sobie sprawdzisz.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rok produkcji: 2009
1

06 Sie 2013, 12:03

Zamiast kobiecej Tigry lepiej za Pumą się oglądaj :D
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008
0

06 Sie 2013, 13:09

"1. Zastanów się co TY potrzebujesz od samochodu, raz piszesz o ciasnej pseudo sportowej tigrze a zaraz przytaczasz argument o pakowności vectry. To w końcu jakiego samochodu potrzebujesz?"

Wiedziałem że zaraz Ktoś to napisze. Owszem to jest bardzo dziwny delemat bo zestawiam dwa skrajne samochody, ale dlatego też zwracam się do Was,co według dosiwadczonych kierowców jest lepsze na pierwszy samochód. Czy mała popierdółka jak Tigra którą wszędzie się zmieszczę ale gorzej z miejscem czy krowiasta Vectra która ma tego miejsca dużo.Słyszałem opinie iż lepiej nauczyć jeździć się na większym samochodzie bo wtedy będzie mi łatwiej się przesiąść w razie co do małego, plus to że lepiej mieć miejsce w razie co korzystać z Niego sporadycznie niż w ogóle nie mieć i czasem narzekać że jednak większy wóz by się przydał.
Z drugiej strony skoro będę jeździł głównie po Warszawie do pracy i raz do roku NP nad morze to czy tak duży gabarytowo samochód jest mi potrzebny.

Dlatego pytam Was- Osób które za kółkiem spedziły dużo czasu, które stały przed podobnymi dylematami: kupna pierwszego samochodu.

Co do kolegi to muszę dokładnie to autko obejrzeć i na pewno na jakaś stację diagnostyczną zabrać, choć wydaję mi się że bezpieczniej od człowieka którego widuję raz na jakiś czas i jakiś wgląd na to auto mam niż od odoby którą widzę pierwszy raz w życiu, która modli się żebym pojechał za pierwszy zakręt a po drodze nic nie odpadło ;P .

Co do Pumy to też się zastanawiałem ale czytałem że jest bardziej awaryjna od Tigry.
Kamillo93
Początkujący
Awatar użytkownika

0

06 Sie 2013, 19:14

To już lepiej szukaj Vectry.
Barol
Awatar użytkownika

0