Pierwszy samochód do 5 tysięcy

11 Wrz 2018, 23:18

Witam,

W końcu nastał czas kupna mojego pierwszego autka, jednak nie jest to takie proste jeśli sie nic o nich nie wie.

Ogladam różne ogłoszenia i patrze kategoriami tylko ile czasu miał go właściciel ( jesli mniej niż rok to nawet nie patrzyłem - nie wiem czy to dobrze ale mysle, że rok to taki czas, że gdyby mialo sie coś popsuc to juz sie popsuło i zostało naprawione), czy widać całą rejestraję ( nie wiem czy dobrze mysle ale jak mam miec problemy potem to wole tego uniknąc, nie wiem moze brał w jakiejs stłuczce czy coś), i mniej wiecej czy widac rdze na zdjeciach, ale tutaj tez nie wiem nawet gdzie dokładnie patrzeć.

Budżet to 5 tysięcy ( w porywach do 6 ale wole miec zapas w razie co jakby miało się coś stać, ale jesli samochód byłby warty to może byc te 6, oczywiscie oprocz tej kasy osobno na wymiane eksploatacyjnych rzeczy, podatek, rejestracje itd)

Z racji tego, że mam 20 lat a prawo jazdy od dwóch ubezpieczenie chciałbym wziąć na mame ( która nie miała auta od wielu lat ale przynajmniej nie bedzie miała wzwyżek- tak mi sie wydaje), więc pojemność raczej nie ogranicza.

Mieszkam w inowrocławiu i tutaj najlepiej bym chciał kupić lecz wiem ze nie ma co na siłę szukać w miescie więc myślę, że najrozsądniej bedzie tak do max 50km.

Jeździć będę głownie w mieście, do szkoły,do pracy ( o ile znajde jakąs w której będę mogł pracowac przed szkołą, ale to myśle od nowego roku) , do dziewczyny, na zakupy, do babci 40km przynajmniej raz w tygodniu i co drugi weekend wyjazd gdzieś dalej.

Z własnych potrzeb to chce napewno aby auto nie muliło. od zdania prawa jazdy przez rok jeździłem octavia II 4x4 100km coś ok. i najlepiej mi sie tym samochodem jeździło, potem przez chwile corsą jakaś starsza malutką to z racji ze wysoki jestem jedna mała dziura i głowa boli bo uderzam o dach. Potem przez rok jeżdziłem corolla z 2015 i szczerze nie podoba mi sie to auto i starsza skoda dawała lepsze odczucia z jazdy. Oczywiscie jeździłem tylko na wekendowe wypady ze znajomymi jak samochód nie był uzytkowany akurat, ale co jakies 2 tygodnie wiec zdazyłem sie przyzwyczaic do dynamicznej jazdy (oprocz corsy).
to chyba tyle, reszta mi jest bez rożnicy czy bedzie białe czy czarne, 3 czy 5 drzwiowe, duże czy małe.

Jak zamotałem to napiszcie i poprawie.
Dzięki :)
e: Moze zeby bylo łatwiej to wrzuce pare linków które mi sie podobały
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ichigo
Nowicjusz

Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 09 07 2016
Auto: Nie mam

12 Wrz 2018, 18:22

Przy tym budżecie z góry odrzuciłbym raczej diesle. Po zakupie może się okazać że będzie wymagał większego wkładu niż całe auto jest warte, tym bardziej że realne przebiegi będą grubo ponad 300 tys km.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Wrz 2018, 18:34

Z drugiej styrony jesli nie diesel to benzyna a wtedy tylko z lpg myślę. Czy tutaj nie będzie problemów z tym, że sie już kończy te 10 lat z butlą lub innych problmeów z instalacją ? Nie znam sie ale jak mam mi sie psuć bo ktoś załózył jakiś słaby gaz to nie wiem czy chce się w to bawić. Na co ewentualnie patrzec i jak rozpoznać czy gaz jest ok.
Ichigo
Nowicjusz

12 Wrz 2018, 18:58

Ichigo napisał(a):y tutaj nie będzie problemów z tym, że sie już kończy te 10 lat z butlą
silnik może być na wykończeniu

Z powyższych na pewno odpuść a4 (gaz założony 4 m-ce i już sprzedaje?) oraz 307
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Wrz 2018, 20:02

A na co dokłanie patrzeć ? 307 odpada ale nie wiem czemu a wygląda ładnie moim zdaniem. Jakimi kryteriami patrzec na ogłoszenie, lub na jakie auta patrzeć najlepiej ?
Ichigo
Nowicjusz

12 Wrz 2018, 20:12

307 z 2004 roku za 5k? Dozbieraj do 7-8k to możesz takiego zacząć szukać.

Za 5k kupujesz to co jest w dobrym stanie... Astra G, Megane I, Xsara, Clio, Corsa itp itd. Żadne Audi, Golfy i tym podobne. No i żadne diesle, chyba że 1.9 SDI.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Wrz 2018, 20:41

Opel tylko ten mi sie dpodobał: [link do oferty na Olx wygasł]
Xara jeśli chodziło o tą to dwa ogłoszenia fajne sie wydają: [link do oferty na Olx wygasł] i [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale nie rozumiem o co chodzi z wymianą butli na nową i z tym co było napisane ze jak sie konczy butla to silnik moze tez, ale ogolnie nieprzyszkadzało by mi wielkość auta.
clio i corsy nie ma żadnych ogłoszeń które zwróciły by moją uwagę ale to może przez to ze średniio mi się podobają.
Fajne ogłoszenia to jeszcze: [link do oferty na Olx wygasł] butla jeszcze 7 lat i w środku mi się podoba, tylko przegląd wyszedł pare dni temu wiec chyba średnio
Zauważyłem jeszcze takie: [link do oferty na Olx wygasł] i [link do oferty na Olx wygasł] spoko wygląd tego samochodu, pasowąłby mi i w środku również jest fajnie
Czy któryś z tych aut jest wart oglądania ?
Ichigo
Nowicjusz

13 Wrz 2018, 15:18

1.Z kilometra widać że to gruz..
2.Ładna i do tego świeży gaz,obejrzyj :ok:
3. 12lat na gazie.. odpuść na pewno..
4.Nieaktualne.
5 i 6.Mondeo mk III w tym budżecie zapomnij..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012