Pierwszy samochód do 5 tysięcy złotych.

17 Kwi 2018, 19:43

Witam.
Zdałem prawo jazdy i zastanawiam się nad kupnem samochodu żeby móc dojeżdżać do pracy w wygodniejszy sposób niż autobusem.
Do pracy mam 30km, czyli dziennie pokonuję 60km. Jako że studiuje zaocznie to miesięcznie dojeżdżam 400km na uczelnie.
Łącznie w miesiącu pokonuję około 1700km.

Jestem w tym totalnie zielony. Sam zastanawiałem się nad Volvo S40 I z silnikiem Diesla 1.9 ale najniższy przebieg jaki znalazłem to prawie 240 tyś. km(2002r). Samochód ten kosztuje równe 5 000 zł.
Trochę bliżej również jest Volvo S40 1.9 TD za 4.5 tyś zł ale przebieg dobija do 300 000 km(2001r).

Zastanawiałem się nad Volvo S40 I ponieważ w mojej rodzinie i wśród znajomych takie auto posiadają dwie osoby, w dieslu i nie narzekają, trafili na w miarę dobre egzemplarze.
Jestem otwarty na inne propozycje.
Co sądzicie o Volvo S40 I oraz jaki samochód byście mi polecili?
Serasm
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Kwi 2018, 22:05

Serasm napisał(a):najniższy przebieg jaki znalazłem to prawie 240 tyś. km

Serasm napisał(a):przebieg dobija do 300 000 km

i co w związku z tym? Myślisz że diesel będzie miał 150tysięcy? No będzie ale jak licznik będzie leciał drugi raz albo Ci go skręcą z 400-500tysięcy..

Jeśli dobrze zarabiasz albo nie masz ważnych wydatków to możesz brać Volvo w przeciwnym razie musisz pamiętać że S40/V40 nie należy do tanich w utrzymaniu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Kwi 2018, 04:29

Nie oczekuje że pełnoletni diesel będzie miał 150tyś km przebiegu. Bardziej mnie interesuje czy w moim przypadku diesel będzie lepszy niż benzyna oraz jakie modele samochodów polecacie w tym przedziale cenowym.
Serasm
Nowicjusz

18 Kwi 2018, 09:14

Tak diesel będzie odpowiedni na Twoje przebiegi.

W Twoim budżecie nie ma sensu szukać konkretnego modelu czy marki tylko trzeba brać to co jest w jak najlepszym stanie.
Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Kwi 2018, 09:18

Jestem ze Żnina w Kuj-Pom. Dzięki za pomoc.
Serasm
Nowicjusz

18 Kwi 2018, 09:24

Jakaś większa benzyna z LPG też się sprawdzi, w końcu 20k rocznie to nie jest jakiś duży dystans żeby pakować się tylko w diesla. Tym bardziej w kwocie 5000 zł, gdzie te diesle będą miały 300-600k nalotu jak nie lepiej.

Serasm napisał(a):Trochę bliżej również jest Volvo S40 1.9 TD za 4.5 tyś zł ale przebieg dobija do 300 000 km(2001r).

Jeśli stan jest dobry to bym brał. Tylko uwaga na blachę, progi, lubi sobie podrdzewieć. No i oczywiście wersja 115 KM (czy ile tam miała po 2000 roku), bo z mniejszym 90 konnym to się zajedziesz w trasach.

Ciężko będzie dobrego diesla w tej kwocie znaleźć, bo np. Golfy 3 to już prehistoria, a na czwórkę za mało kasy. Znajdziesz jakieś Polo czy Ibizę, ale to się nie nadaje do jazdy 20k rocznie. Dlatego bym nie odrzucał benzyny + LPG, bo znajdziesz np. fajną Lagunę I, Megane I ph2, jakąś Astrę, itp ale to w górnej granicy budżetu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku
    W przyszłym roku czekają nas zmiany opłat w stawkach za przeglądy na stacjach kontroli pojazdów. Od maja 2018 roku przewidywane są spore podwyżki i o nich napisze poniżej, a w związku z uwolnieniem cen będą one mogły ...
    Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...

18 Kwi 2018, 09:30

Dlatego nie wykluczam benzyny ale kupionej bez gazu. Gaz założyłbym po około 4 miesiącach. Silniki wysokoprężne rozważam bo fajnie byłoby wybrać się na wakacje gdzieś dalej. A ta pokonywana odległość którą podałem jest adekwatna tylko gdybym jeździł do pracy i na uczelnie, a wiadomo że poza tymi trasami też będę jeździł więc ta wartość wzrośnie. Więc te 1740km miesięcznie to dolna granica którą będę pokonywał, z czego większość poza miastem.

Edit: Wiadomo że wersja 115KM.
Serasm
Nowicjusz

18 Kwi 2018, 19:45

Serasm napisał(a):Dlatego nie wykluczam benzyny ale kupionej bez gazu. Gaz założyłbym po około 4 miesiącach.

Bez sensu w takim budżecie.

Fajnym dieslem w tej kasie będzie laguna I, prosta i sprawdzona a przy tym fajne wyposażenie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Kwi 2018, 19:58

Nie mam zaufania do benzyny z założoną instalacja gazowa. Wolę jej unikać. Co do reno laguna. Miałem styczność z dwoma francuskimi autami. Jednym był citroen zx w którym zepsuła się chłodnica. Drugim było reno espace 4, w tym co chwilę było coś z elektroniką. Nie wiem jak z laguną ale jestem uprzedzony do francuskich samochodów.
Serasm
Nowicjusz

18 Kwi 2018, 20:03

Serasm napisał(a):Jednym był citroen zx w którym zepsuła się chłodnica.

Bez komentarza :lol:

Serasm napisał(a):Drugim było reno espace 4

Czyli jedno z gorszych aut.

Laguna I jest godna polecenia i do 5k to jedno z najlepszych aut, jakie można polecić z Twoimi wymaganiami.
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2018, 20:05

Serasm napisał(a): Jednym był citroen zx w którym zepsuła się chłodnica

W starym aucie się coś zepsuło?

Serasm napisał(a):Drugim było reno espace 4, w tym co chwilę było coś z elektroniką.

Akurat w tym modelu to nic dziwnego.

Serasm napisał(a):Nie wiem jak z laguną ale jestem uprzedzony do francuskich samochodów.

Ale S40, gdzie siedzą właśnie silniki czy skrzynie od renault jest ok?
Laguna I to kawał porządnego auta, Laguna II jest badziewiem, Laguna III to ponownie kawał porządnego auta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Kwi 2018, 20:19

Nie mam problemów do motorów reno tylko do elektroniki i elektryki w ich autach. Silniki uważam za wytrzymałe.

Edit Odnośnie ZX, to było prawie 10 lat temu, a problem ciągnął się przez prawie dwa lata bo trudno było zlokalizować źródło problemu. Dopiero na samym końcu pojawiły się dodatkowe problemy które wskazywały na chłodnice.
Serasm
Nowicjusz

18 Kwi 2018, 21:24

Elektryka w Lagunie I nie wariuje... Sam mam Megane I ph2 i nie mam powodów do narzekań. Ale tak to jest jak się nie zna w temacie i słucha kolegów (tak tak, Golfy 4 się nie psujo, a nity w skrzyni same pękajo i wylatujo, a woda leci do środka sama, tak tak). :oops:

Jak przez 2 lata ktoś nie potrafi zdiagnozować chłodnicy, to nie mam pytań. Nie wiem czy polecanie czegoś lepszego od Puga 106 ma sens :)
galakty
Forumowicz VIP

18 Kwi 2018, 22:42

Serasm napisał(a):Nie mam problemów do motorów reno tylko do elektroniki i elektryki w ich autach.

sporo stereotypów się nasłuchałeś :wink:

Serasm napisał(a):Nie mam zaufania do benzyny z założoną instalacja gazowa.

jeśli instalacja jest w miarę młoda to nie powinno być problemów (oczywiście nie mówię tutaj o instalacji którą ktoś założył zaraz przed sprzedażą).

Zerknij na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - fajna rejestracja :mrgreen:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

19 Kwi 2018, 05:25

Ten Seat ma fajną rejestracje,
Najbardziej zainteresowała mnie Mazda, choć Seat też jest fajny, tylko nie wiem czy kombi jako pierwsze auto to dobry pomysł.

Edit. Zapomniałem napisać o dość ważnej rzeczy, pracuje w hurtowni motoryzacyjnej(na stanowisku nie związanym bezpośrednio z częściami) więc dostęp do części mam.
Serasm
Nowicjusz