Pierwszy samochód do 5000 PLN

06 Lis 2018, 00:49

Cześć, przymierzam się do kupna samochodu. Budżet jaki chcę na niego przeznaczyć to 5000zł + 1000zł na pakiet startowy. Dopiero co odebrałem prawo jazdy (18lat mam), więc celowałbym w auta do 94r, żeby nie płacić za OC 50% wartości samochodu.
Będę pokonywał jakieś 300-400km miesięcznie, więc celowałbym tylko w benzynę ewentualnie gdyby trafił się to z gazem chętnie przyjmę.
Jestem z zachodnio-pomorskiego, okolice Nowogardu.
saw67
Obserwowany

07 Lis 2018, 00:20

Ciężko będzie znaleść tak stare auto w przyzwoitym stanie,wiem bo zanim kupiłem Cordobe też brałem takie rozwiązanie pod uwagę ale jakoś szybko wybiłem sobie ten pomysł z głowy.

Tutaj masz ładne Polo i bym się mu bliżej przyjrzał.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lis 2018, 00:38

To co oszczędzisz na ubezpieczeniu wsadzisz w serwis starego trupa, zadbanych pojazdów z tamtych lat jest jak na lekarstwo, a te z potencjałem na klasyka kosztują więcej niż 5 tys. Za tyle masz szansę kupić proste 15 letnie auto, które nie będzie wymagało kosmicznych nakładów w początkowym okresie eksploatacji.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

07 Lis 2018, 08:12

Jeżdżenie zabytkiem to nie taka fajna sprawa jak CI się wydaje z tym OC. Po pierwsze masz na głowie konserwatora. Bez zgody konserwatora nic nie naprawisz po polsku, tylko ma być oryginał. Bez zgody konserwatora nie sprzedaż. Na koniec jak uszkodzisz auto albo mocno zaniedbasz, to mogą Cię pociągnąć do odpowiedzialności. Wg mnie słaby interes.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lis 2018, 11:39

dzida chyba trochę pomyliłeś wątki bo Tobie chodzi o auto już zarejestrowane na zabytek (żółte tablice) a autor tematu ma na myśli kupno auta do 94roku czyli takie które w PZU załapie się na 70% zniżek poprzez wyrobienie karty PZMu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 11:41

Dokładnie. Poza tym co on by kupił za 5k żeby się nadawało na zabytek? :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...

07 Lis 2018, 11:56

Barol napisał(a):dzida chyba trochę pomyliłeś wątki bo Tobie chodzi o auto już zarejestrowane na zabytek (żółte tablice) a autor tematu ma na myśli kupno auta do 94roku czyli takie które w PZU załapie się na 70% zniżek poprzez wyrobienie karty PZMu.

przyznaję, nawet nie wiedziałem, że jest taka możliwość
Inna sprawa, że stawki OC w PZU są wysokie, więc czy wyjdzie tak tanio?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 11:59

Druga sprawa to nie wiem czy istnieje taka możliwość dla świeżych kierowców,trzeba by się zorientować.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 12:00

Nie wiem jak z tą zniżką, ale póki co najtaniej dla młodych było w You Can Drive (poniżej 30 roku życia). Najlepiej sobie wklepać dane w porównywarkę, do tego fejkowy telefon i mniej więcej będziesz wiedział. U mnie różnica między wyszukiwarką a agentem na mieście wyniosła chyba z 30 zł
galakty
Forumowicz VIP

07 Lis 2018, 12:06

No własnie tutaj bywa różnie,ja dwa tygodnie temu kupowałem nowe oc dla siebie,na internecie najtaniej wyszło mi 1150zł własnie w You Can Drive ale coś mnie tknęło i podeszłem do agenta który znalazł mi jeszcze taniej w MTU za 930zł więc jak widać różnica prawie 200zł.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 12:10

YouCanDrive to też MTU, a wszystkie należą do Ergo Hestia (mogłem coś pokręcić ale generalnie to jeden ubezpieczyciel).

Najlepiej i tak pójść do kilku agencji, w jednej wołali ode mnie 1500 zł, w drugiej zapłaciłem 1050 zł + w cenie ubezpieczenie od opon...
galakty
Forumowicz VIP

07 Lis 2018, 12:11

galakty napisał(a):YouCanDrive to też MTU, a wszystkie należą do Ergo Hestia (mogłem coś pokręcić ale generalnie to jeden ubezpieczyciel).

Wiem wiem,miła pani mnie o tym uświadomiła :wink:
Barol
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 13:06

Rozumiem, że te auta, które mają po 25lat wybić sobie z głowy i szukać czegoś "normalnego".
Co możecie polecić w tym zakresie cenowym w miarę mało awaryjnego?
saw67
Obserwowany

07 Lis 2018, 13:24

Nie skupiaj się na określonym modelu tylko przeglądaj wszystkie auta w tej cenie. Oczywiście lepiej sobie odpuścić duże limuzyny. Grunt to stan techniczny danego egzemplarza.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 13:55

Tak na szybko:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - przegląd i opłaty na kilka miesięcy.
[link do oferty na Olx wygasł] - również długi przegląd i opłaty tylko kto wymienia olej bez filtra.. :roll:
Barol
Awatar użytkownika