Pierwszy samochód do 5000 zł

13 Cze 2020, 19:35

Hej, szukam jakiegoś godnego polecenia samochodu z silnikiem benzynowym 1.4 - 1.6. Zdaje sobie sprawę, że ograniczony budżet nie pozwala na dużą dozę fantazji, ale zależałoby mi na roczniku co najmniej 2004, oczywiście fajnie by było coś młodszego, ale z tym budżetem będzie to trudne. Samochód głównie będzie służyć w codzienności, jak dojazd do pracy itd. Nie planuję pokonywać nim kilkunastu tys km rocznie. Nie jest to też zakup długoterminowy, w założeniu myślę żeby wytrzymał chociaż rok, a najlepiej dwa lata, a później mam zamiar poszukać czegoś bardziej na "stałe". Ważne też są koszty utrzymania, samochód będzie miał swoje lata i bez żadnego wkładu się nie obejdzie, więc zależy mi żeby części zamienne były dostępne i w rozsądnej cenie. Jeśli chodzi o wersję to bardziej byłbym skłonny ku 3-drzwiowej, ale jeśli dany model będzie 5-cio to nie będzie to problem. Przeglądając oferty samochodów znalazłem kilka propozycji m.in. Peugeota 206, Fiata Stilo, Forda Fiestę, co o nich sądzicie? Warto się którymś zainteresować czy lepiej wybrać inny model?
mat101
Nowicjusz

13 Cze 2020, 20:02

W takim budżecie nie ma co rzucać konkretnymi modelami, bo najważniejszy jest stan techniczny danego egzemplarza pojazdu, który masz blisko miejsca zamieszkania.

Skąd jesteś, to czegoś poszukamy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2020, 20:12

Poznań i właśnie tu jest trochę problem, bo w Wielkopolsce nie znalazłem za wiele ofert poza tymi wymienionymi wcześniej
mat101
Nowicjusz

13 Cze 2020, 23:05

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - tylko brak klimy.
[link do oferty na Olx wygasł] - też bez klimy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

14 Cze 2020, 12:58

Dzięki, sprawdzę tą Fiestę. Na ten moment miałem na oku jeszcze takie:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - przy tym obawiam się najbardziej przeciekającego dachu, jak nie od razu to po jakimś czasie, a naprawa może dużo kosztować. Myślicie, że warto się którymś zainteresować czy raczej omijać?
mat101
Nowicjusz

14 Cze 2020, 13:10

Pierwsza Fiesta ok.
Druga miała coś z przodem i drzwi kierowcy kiepsko spasowane.
Stilo odpuść,niska cena,wisi już trochę na sprzedaż,sporo wyświetleń i nikt nie kupił?
206 CC nie jest dobrym wyborem przy tym budżecie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
    11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...