Pierwszy samochód, do 60 tys.

11 Maj 2013, 18:05

Cześć, niedługo będę kupować swój pierwszy samochód. Myślałem o Audi A4 B8 ale w tej kwocie nie wiem czy coś ładnego się znajdzie. Inne propozycje to Accord, Mazda 6, Passat CC i ew. Insignia. Co o tym myślicie? Chciałbym żeby auto było ładne i w miare wygodne, silnik raczej diesel ok. 2l.
:?:
100mph
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Maj 2013, 19:34

Znów to zrobię bo nikt nie bierze tej marki pod uwagę... A może BMW??? 3 lub 5 najlepiej...
Jakiego spalania oczekujesz w dieslu???
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

12 Maj 2013, 23:09

BMW oglądałem jednak w tych pieniądzach będzie to raczej coś starszego(honda będzie 2008/2009 rok nawet). O spalanie się nie martwiłem specjalnie. Jestem młody i jakoś ta honda/mazda do mnie bardziej przemawiają niż "poważne" audi czy bmw, w sumie nie wiem czemu.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie takiego samochodu?
100mph
Nowicjusz

13 Maj 2013, 00:04

To zależy którego generalnie... Ale że BMW i AUDI to poważne marki a Honda i Mazda nie to mnie rozbawiłeś :D.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

30 Cze 2013, 19:28

Zwiększył mi się budżet do 70 tys, w lipcu chciałbym już coś wybrać.
Co możecie powiedzieć o Hondzie Accord VIII i VW Passat CC? Czy byłby to dobry wybór? Które lepsze? A może coś innego? Jeżdżone ma być raczej po mieście i ew 2-4 razy w miesiącu jakieś dalsze wypady ok 300-400km.
100mph
Nowicjusz

01 Lip 2013, 02:07

Passat CC bardzo mi się podoba ze względu na kształty. Co prawda proponowany przez Ciebie Accord również jest ładny, ale do Passat CC ma tą swoją zadziorność. VW nikomu nie trzeba przedstawiać. Możesz dostać w nim skrzynię DSG, dobry doładowany motor benzynowy, panoramiczny, otwierany dach. Z ciekawostek Passat CC nie posiada obramowania drzwi.

Z podanych kupiłbym Passata CC, bo jest najbardziej szpanerski, a zastanowiłbym się jednak jeszcze nad BMW serii 5, albo nad X3.
Zwróć też uwagę na Lexusa IS 250.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
    Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...

01 Lip 2013, 09:47

Mój tata ma passat B7 i narazie nie narzeka odpukać . Zrobił nim 100 tyś km . Moja rodzina ma głównie VW jak kupujesz maksymalnie 4 letniego i w bd stanie sprawdzonym to masz pewność że pojeździsz nim kilka lat bez awarii . Samochody te tracą na swojej wartości więc najlepiej pojeździć nim z 5 lat i do sprzedaży .

A pro po ile masz lat tak z ciekawości ?
tynbark1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 01 1994
Auto: VW Passat B7
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

01 Lip 2013, 12:33

Dishman:
Passat CC mówisz bardziej szpanerski? :) Zdawało mi się, że honda ma bardziej sportowy wygląd. Może CC wygląda troszkę drożej. X3 i 5 rozważałem ale jednak w tych pieniądzach wolałbym samochód nowszy niż 2006 rok, nie stać mnie na BMW.
Lexus kompletnie nie podszedł mi z wyglądu, może zmieniłbym zdanie gdybym zobaczył wnętrze? :)

tynbark1:
18 więc świeżynka :wink:

Z tego co widzę z ogłoszeń, to passata cc w automacie dużo łatwiej kupić niż accorda.
Jak jest z trwałością i kosztem części w tych autach może ktoś się wypowie? :ok:
100mph
Nowicjusz

01 Lip 2013, 21:07

Może jest ktoś kto mógłby ocenić te ogłoszenia? :?
Na co ewentualnie zwracać uwagę przy oglądaniu takiego auta na żywo?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
100mph
Nowicjusz

01 Lip 2013, 21:45

obydwa z USA w dodatku z DSG - nie warto
Ogólnie Passat nie grzeszy jakąś szczególną trwałością, tym bardziej jeśli chodzi o silniki i DSG. Honda to bezproblemowa spokojna eksploatacja.

jak masz 18 to lepiej kup cos co nie bedzie szkoda rozbić, bo powiedzmy sobie szczerze, że jeździć jeszcze nie umiesz tym bardziej z 200KM pod maską ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

01 Lip 2013, 21:53

Można wiedzieć po czym poznałeś że są z USA?
Rozglądam się za hondami w automacie ale najbliższa warta rozważenia oferta jest jakieś 800km od mojego miasta, dodam że szukam silnika 2.4. Trochę mało tych samochodów :(
100mph
Nowicjusz

01 Lip 2013, 21:56

tylny zderzak z kwadratową rejestracją

Popatrz też na Mazdy 6.

tutaj masz prawie nowe (nowe) auta:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Lip 2013, 13:26

Mazdy owszem rozważałem, ale moim zdaniem wyglądem ustępują i hondzie, i passatowi.
Hyundai ani Kia które podałeś, nie mają skrzyni automatycznej. Spotkałem się z opiniami że takie samochody szybko tracą na wartości.
100mph
Nowicjusz

02 Lip 2013, 19:26

Czy mógłbym prosić bardziej obeznanego forumowicza o zerknięcie na to ogłoszenie?

Co sprawia że cena aż tak wystaje ponad inne z tego roku i w podobnym wyposażeniu?
100mph
Nowicjusz

02 Lip 2013, 20:18

100mph napisał(a):Co sprawia że cena aż tak wystaje ponad inne z tego roku i w podobnym wyposażeniu?

Bo to z salonu w Polsce. Takich auto to ze świeczką szukać.

Eeeee nie idź tą drogą, nie idź w Hondę. Passat CC ma pazur, kupujesz w miarę nowy samochód, nie martw się tym, że zaraz się zepsuje. Jakoś specjalnie nie lubię VW, ale muszę uczciwie powiedzieć, że CC robi wrażenie tak jak Scirocco.

A Lexusa możesz sobie pooglądać na zdjęciach w środku jest bardzo ładny.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika