Pierwszy samochód do 65 tysięcy - Megane, Astra, Mazda III a może...?

01 Sie 2023, 13:06

Cześć,
intensywnie rozglądam się za pierwszym samochodem i dotarłem do momentu, w którym wiem, że niewiele wiem. Wszelkie wasze wskazówki byłoby mile widziane.

Czego szukam:
Samochodu dla dwóch osób głównie do jazdy w trasy (podróże do rodziców, turystyczne, przewóz rowerów) oraz od czasu do czasu do jazdy w dużym mieście (bez regularnej jazdy i bez jazdy w korkach).

Chciałbym wydać nie więcej niż 65 tysięcy złotych. Interesują mnie samochody od 2015 roku wzwyż (wyjątkowo od 2013, jeżeli by się trafiło coś fajnego) z przebiegiem optymalnie do 100k kilometrów.

Samochód nie musi być bardzo duży, ale powinien umożliwiać komfortową podróż na tylnych siedzeniach dla dorosłych osób - stąd celujemy w segment hatchback.

Jaki samochód bym chciał:
- umożliwiający dynamiczną jazdę w trasie (czyli mocniejsza wersja silnika, np. w przypadku Astry byłoby to 1.4T, 150km)
- z automatyczną skrzynią biegów (nie jest to mus, ale jestem gotów zapłacić trochę więcej, żeby ją mieć)
- w miarę nowoczesny, czyli optymalnie z android auto, automatyczną klimą, czujnikami i/lub kamerami cofania.
- z hakiem lub umożliwiający łatwy montaż haka - jednym z pierwszych zakupów będzie bagażnik do przewozu rowerów.

Nie mam niestety rozeznania, a co za tym idzie preferencji co do rodzaju silnika oraz innych, bardziej technicznych aspektów. Mogę mieć zarówno diesla, benzynę jak i nawet hybrydę (choć to raczej trudne w tej kwocie).

Samochody, które oglądałem w komisach i biorę pod uwagę (wszystkie w wersji hatchback):
- Opel Astra (w wersji K, czyli produkowanej po 2015 roku, jest sporo automatów i duży wybór używanych)
- Renault Megane (chyba najciekawszy wygląd i niezłe opinie wśród znajomych)
- Seat Leon (podobnie jak w przypadku Opla - duży wybór)
- Mazda III lub Volvo v40 - niewielki wybór, gorsze wyposażenie, ale z drugiej strony w teorii większa niezawodność

Co myślicie i przede wszystkim co rekomendujecie? A może jesteście w stanie wskazać na co zwracać uwagę przeglądając otomoto, aaauto i inne punkty sprzedaży?
kojoteq
Obserwowany

01 Sie 2023, 19:31

Hatchback to nie segment, tylko rodzaj nadwozia i nie ma nic wspólnego z komfortem na tylnych siedzeniach. Jeśli ma być dużo miejsca z tyłu, to szukasz segmentu D z nadwoziem sedan lub kombi. Czyli np. Skoda Octawia. Proszę :) Dziękuję :)
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2023, 19:49

Octavia to kompakt a nie segment D
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sie 2023, 20:46

franccc napisał(a):Octavia to kompakt a nie segment D

Teoretycznie. A Skoda Rapid to jaki segment?
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Sie 2023, 09:11

Teoretycznie XDDD
Według producenta to segment C i koniec, to że jest to duże auto to inna sprawa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

02 Sie 2023, 09:51

Rapid to jest to samo co Toledo czyli segment B (B+)
Mniejsze od Octavii,
Bazuje na płycie Polo/Ibizy nieco rozciągniętej
tak jak Octavia na płycie Golfa, segmentem D w przypadku Skody jest Superb.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...

02 Sie 2023, 10:42

Teraz będziecie się przekrzywicać które to jaki segment? Jakie to ma znaczenie? Ważne czy wystarcza.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Sie 2023, 12:24

Czyli segment B jest większy od C? Przecież Rapid jest większy od Golfa :yes:
Niepotrzebnie wyskakiwałem z tym segmentem :naughty:
A więc prostując - kojoteq, uważam, że do Twoich wymagań pasuje Skoda Octavia, bez względu na to jaki segment reprezentuje.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika