REKLAMA
Cześć,
intensywnie rozglądam się za pierwszym samochodem i dotarłem do momentu, w którym wiem, że niewiele wiem. Wszelkie wasze wskazówki byłoby mile widziane.
Czego szukam:
Samochodu dla dwóch osób głównie do jazdy w trasy (podróże do rodziców, turystyczne, przewóz rowerów) oraz od czasu do czasu do jazdy w dużym mieście (bez regularnej jazdy i bez jazdy w korkach).
Chciałbym wydać nie więcej niż 65 tysięcy złotych. Interesują mnie samochody od 2015 roku wzwyż (wyjątkowo od 2013, jeżeli by się trafiło coś fajnego) z przebiegiem optymalnie do 100k kilometrów.
Samochód nie musi być bardzo duży, ale powinien umożliwiać komfortową podróż na tylnych siedzeniach dla dorosłych osób - stąd celujemy w segment hatchback.
Jaki samochód bym chciał:
- umożliwiający dynamiczną jazdę w trasie (czyli mocniejsza wersja silnika, np. w przypadku Astry byłoby to 1.4T, 150km)
- z automatyczną skrzynią biegów (nie jest to mus, ale jestem gotów zapłacić trochę więcej, żeby ją mieć)
- w miarę nowoczesny, czyli optymalnie z android auto, automatyczną klimą, czujnikami i/lub kamerami cofania.
- z hakiem lub umożliwiający łatwy montaż haka - jednym z pierwszych zakupów będzie bagażnik do przewozu rowerów.
Nie mam niestety rozeznania, a co za tym idzie preferencji co do rodzaju silnika oraz innych, bardziej technicznych aspektów. Mogę mieć zarówno diesla, benzynę jak i nawet hybrydę (choć to raczej trudne w tej kwocie).
Samochody, które oglądałem w komisach i biorę pod uwagę (wszystkie w wersji hatchback):
- Opel Astra (w wersji K, czyli produkowanej po 2015 roku, jest sporo automatów i duży wybór używanych)
- Renault Megane (chyba najciekawszy wygląd i niezłe opinie wśród znajomych)
- Seat Leon (podobnie jak w przypadku Opla - duży wybór)
- Mazda III lub Volvo v40 - niewielki wybór, gorsze wyposażenie, ale z drugiej strony w teorii większa niezawodność
Co myślicie i przede wszystkim co rekomendujecie? A może jesteście w stanie wskazać na co zwracać uwagę przeglądając otomoto, aaauto i inne punkty sprzedaży?