Pierwszy samochód do 6500zł

11 Gru 2012, 15:13

Witam
Chciałby zakupić swój pierwszy samochód do kwoty max. 6500zł. Auto będzie sprowadzone z Niemiec przez zaufaną osobę, która zajmuje się tym od lat. Ale do rzeczy.
Mam dylemat odnośnie tego jakie auto wybrać. Mój studencki budżet nie jest zbyt stabilny, stąd samochód musi być mało awaryjny, ekonomiczny i ma posłużyć mi przez kolejne kilka lat. Autem będą podróżować max. 4 osoby, natomiast w dużej mierze będę jeździł sam. Generalnie powinno być wygodne dla każdego. Prócz aspektu technicznego, chciałbym aby design auta nie był zbyt przestarzały.
Nie znam się dobrze w kwestii motoryzacji, a mnogość różnych modeli utrudnia wybór.
Moje typy to:
- Honda Civic VI 1.5 (Ponoć mało awaryjne. Czy wersja 2-drzwiowa nie jest zbyt mało przestronna w srodku?)
- Nissan Almera II N16 (coś koło 2000r)
- Mazda 323F VI gen.
- Renault Megane 1.4 przed liftem (choć słyszałem wiele różnych i zarazem sprzecznych opinii dot. awaryjności)

Proszę Was o poradę, który samochód będzie najlepszy w tym przedziale cenowym.
herrscher
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.4 16V K4J
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2012, 21:09

Czy te 6500zł to kwota przeznaczona wyłacznie na zakup samochodu czy wliczasz juz w tę kwote koszt przyprowadzenie auta i zarejestrowania?
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

12 Gru 2012, 22:02

6500zł na zakup i samą procedurę sprowadzenia auta, prócz rejestracji i ubezpieczenia.
Zacząłem rozważać Punto II 1.2 5-cio drzwiowe. Wizualnie wygląda dosyć świeżo i słyszałem, że prócz małej awaryjności jest dosyć żwawe w jeździe miejskiej. W sumie jak na pierwsze moje auto to chyba dobra opcja.
Co o tym sądzicie?
herrscher
Nowicjusz

13 Gru 2012, 08:38

Tak dokładnie i ja bym szukał Punto tylko jakbyś znalazł to z silnikiem 1.2 80KM choć mówie odrazu mało ich jest na sprzedaż.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Gru 2012, 15:34

No właśnie, najłatwiej złapać 60KM. Zakładając, że taki bym dorwał - czy to auto nadaje się na dłuższe trasy poza miasto (wyjazd w góry, nad morze z centrum Polski)?
herrscher
Nowicjusz

13 Gru 2012, 16:40

Mój ojciec miał właśnie Punto 1.2 60km. Powiem tak, na instalacji gazowej chyba BRC, gdzie przełącza się z odcięciem paliwa (da się wyczuć moment przełączenia na gaz) to nie idzie .. Jak jeszcze w dwie osoby, to można jeździć, ale jadąc w kilka + bagaż tym nie da się wyprzedzać i lepiej tego nie robić, strasznie ogranicza moc silnika.

Na benzynie to zupełnie inny samochód był, zrywny i szybki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 300 – silnik V6 i napęd hybrydowy
    Nowa Toyota Land Cruiser 300 zostanie najprawdopodobniej pokazana w sierpniu. Legendarna terenówka na ramie ma według doniesień japońskiego magazynu Best Car Web otrzymać platformę TNGA i napęd hybrydowy z silnikiem ...

13 Gru 2012, 17:29

Tak jak galakty napisał,jesli jedziemy w 2-3osoby daje rade a przy komplecie pasażerów plus bagaż będzie ciężko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Gru 2012, 17:46

Ja bym na twoim miejscu w tej kwocie szukal zdrowej hondy, kolega kupil i mega zadowolony z tym ze jego civic byl z portugalii stad nie mial grama rdzy, ale mysle ze u nas tez znajdziesz ciekawy egzemplarz i jak bedziesz dbal to ruda go nie zje. Wyglada to w miare, jezdzi fajnie, silnik 90km bardzo dynamiczny, wiec polecam.
Sutener
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 1
Silnik: 1.6 130
Rok produkcji: 2006

13 Gru 2012, 18:10

Civic moim zdaniem to rewelacyjny samochód, tylko istnieje ryzyko trafienia na przetyranego przez "młodych gniewnych". Jakością materiałów nie ma co z Punciakem porównywać. Choć by trafić na jakiś konkretniejszy egzemplarz wypadałoby tysiaka dołożyć do planowanej kwoty.
herrscher
Nowicjusz

13 Gru 2012, 18:28

Jesli w podanej przez Ciebie kwocie nie uwzgledniasz ubezpieczenia to spokojnie znajdziesz egzemplarz ktory pojezdzi tyle ile potrzebujesz. Co do mlodych i gniewnych to fakt,ale to raczej w przypadku hatchbacka 3 drzwiowego, ja proponuje wersje 5d. W tej cenie z japoncow moze Carina? Inny z kolegów kupił mocno skatowaną za grosze ,chyba cos 3-3,5 tysiaca zagazowana juz ale to nie lada złom, silnik zapocony, ogromny przebieg lecz jezdzi :D ale mysle ze w twoim budzecie znalazla by sie w miare ogarnieta carinka.
Sutener
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 1
Silnik: 1.6 130
Rok produkcji: 2006

13 Gru 2012, 19:29

Wracając do moich pierwszych pytań. Miał ktoś do czynienia z Mazdą 323F VI gen.?
herrscher
Nowicjusz

13 Gru 2012, 20:38

Tylko że dobrej sztuki za te pieniądze nie kupisz.
Barol
Awatar użytkownika

13 Gru 2012, 21:33

A co sądzicie o Citroenie Xsara II gen ?
Przykładowe ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Świeży design, bogate wyposażenie i ponoć z awaryjnością też nie ma tragedii.
herrscher
Nowicjusz

14 Gru 2012, 21:43

A może Astra F,moim zdaniem dalej swiezo wygląda a szczególnie w sedanie . Silnik 1.6 75-100 KM ,1.4 za słaby. Za 6500 znajdziesz z spokojnie w niemczech rocznik 1998 czyli ostatni wypust w niemczech. Jeżeli poszukasz dobrze to znajdziesz z klima ,el.szybami,poduchami...
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Gru 2012, 11:15

Dzięki za wszystkie propozycje. Generalnie duży wybór aut na rynku wtórnym powoduje zawrót w głowie. Po wielu rozważaniach i wertowaniu opinii w necie, ukierunkowałem się ostatecznie na Renault Megane I po lifcie z silnikiem 1.6 16V (i przeznaczam na nie do 7000zł). Co prawda jest to kwestia gustu, ale jak dla mnie Meganka ma "to coś" w sobie, a wygląd mimo wieku jest dosyć nowoczesny. Wbrew powszechnym i często różnym opiniom, auto nie jest nad wymiar awaryjne, a wiele przecież zależy od samych użytkowników. Jak dbasz tak masz :)
herrscher
Nowicjusz