Pierwszy samochód do 7000 zł

05 Sie 2013, 19:32

Witam, poszukuję pierwszego samochodu za 7000 - 8000 zł(mam łącznie 10 tys, ale chcę sobie zostawić na jakieś początkowe naprawy, rozrząd). Jestem świeżym kierowcą, lecz ze względu na sytuację, będę jedynym kierowcą w rodzinie i od samego początku potrzebuję przestronnego auta, którym będę mógł przewieźć w miarę komfortowo 4-5 osób. Co do pożądanych przeze mnie parametrów to: PS do 1.6, max 100KM (nie więcej), 4/5 drzwi, spalanie w granicach rozsądku. Auto będzie głównie używane do jazdy po mieście, raz w miesiącu trasa ok 300km, dwa-trzy razy do roku trasa 400km w jedną stronę.
Przeczesałem cały wtórny rynek samochodów i propozycji jest tak wiele, że mam sieczkę w głowie i nie mogę się zdecydować, jak już wcześniej pisałem interesują mnie głównie samochody klasy C,lub D, lecz jeśli jest jakiś przestronny samochód klasy b, to też mogę go rozważyć.
Moi faworyci w klasach:
B - Seat Cordoba I FL, Volkswagen Polo III, Skoda Fabia (Sedan, albo Combi)
C - Ford Focus I, VW Golf III i IV, Citroen Xsara, Skoda Octavia, Renault Megane I, Opel Astra II, Peugeot 306
D - Audi A4 B5, Opel Vectra B, VW Passat B4/B5

Wydaje mi się, że na sam początek, najlepsze byłyby pozycje klasy B, zgodnie z zasadą, że najlepiej przesiadać się z mniejszego, na większy, ale ważny jest też aspekt przewozu tych 4 osób. Nie obrażam się na diesla i LPG. Przepraszam za dłużyznę, ale chciałem jak najlepiej przedstawić problem, z góry dziękuję za pomoc.
karolumoj
Nowicjusz

Auto: Nie mam (w poszukiwaniu)

05 Sie 2013, 20:38

Z listy odrazu wykreśl Focusa,Golfa IV,Octavie,Astre II,Audi A4 i Passata B5 gdyż nie kupisz ich w dobrym stanie za te pieniądze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Sie 2013, 20:52

A Fabia 1.9 TDI 100 KM, albo 1.4 75 KM, znajdzie się coś sensownego w tych pieniądzach?
Nawet w roczniku 2000
ew. SEAT Cordoba FL 1.6 75 km
karolumoj
Nowicjusz

06 Sie 2013, 07:16

Fabia w benzynie tak ale o dieslu też zapomnij.
Co do Cordoby to jeśli jestes zainteresowany to kolega ma do sprzedania bardzo ładnie utrzymany egzemplarz z pewną historią ale jest to egzemplarz przedliftowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sie 2013, 09:08

karolumoj napisał(a):A Fabia 1.9 TDI 100 KM, albo 1.4 75 KM, znajdzie się coś sensownego w tych pieniądzach?
Nawet w roczniku 2000
ew. SEAT Cordoba FL 1.6 75 km

Za Fabią w dieslu to "zapomnij" tak jak Barol napisał. Mając 10 tyś w kieszeni nieśmiało możesz myśleć o dieslu. Poza tym 1.4 TDI to kiepski pomysł.
W Twoich rozważaniach nie widzę Punto II-dorzuć takiego z silnikiem 1.2 16V-frajda z jazdy, niezłe osiągi, tanie części...
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

06 Sie 2013, 10:01

Mówiąc o 1.4 w Fabii miałem na myśli benzynę. Punto II również rozważałem(kuszą tanie części i inne koszty eksploatacji), tyle, że nie wymieniłem ich w tej liście, wydaje mi się, że to jedna z lepszych pozycji, gdyż w takich pieniądzach są bardzo fajnie wyposażone.
AkuQ A wiesz może jak jest z ich przestronnością? I czy z tym silnikiem nie będzie problemów przy wyprzedzaniu w trasie?
karolumoj
Nowicjusz

06 Sie 2013, 10:11

Przestronność punciaka, hmm...wielkościowo podobne do fabii, fabia będzie droższa w stosunku do fiata. Mi fiaciorem fajnie się jeździło, ren 1.2 16V naprawdę jest żwawy, ma 80KM ale wszystkie czuć, nie jest to zamulacz, mało tego-nie jednego można zdziwić, bo silnik wysoko się kręci (nawet do 7 tyś obr) więc jak trzeba się szybko ogarnąć to spokojnie daje radę. Co do przestronności-2 dorosłe i 2 dzieci (wózek i mnóstwo gratów i toreb) się mieści, testowane osobiście więc śmiało polecam takie wozidło. Tych 16V jest mniej więc trzeba się skupić na znalezieniu w dobrym stanie, ewentualnie brava z tym silnikiem-będzie większa sporo. :ok:
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

06 Sie 2013, 10:32

A Brava daje na tym silniku radę?
Powiem szczerze, że coraz bardziej się przekonuję do Punciaka, akurat taki stoi w komisie obok mnie, pójdę się dzisiaj przejść i go obejrzeć. W każdym razie dzięki za poświęcony czas.

EDIT: A Fiat Marea, orientuje się ktoś nt. awaryjności i przestronności tego auta?
karolumoj
Nowicjusz

06 Sie 2013, 10:52

Marea duży samochód, większość rzeczy pasuje z bravy/bravo, przednie zawieszenie deko inne, generalnie samochód ok, silnik trzeba by najpopularniejszy 1.6, żeby z częściami nie było problemu, demonem prędkości nie będzie ale da radę. Diesle jak się nie znasz to odpuść.
Brava 1.2 da sobie radę z autkiem-jak to na pierwszy samochód kup coś mniejszego, potem każdy detal parę zł w kieszeni zostaje, a wierz mi ze przy używanym samochodzie jak sporo się jeździ to sam zakup to tylko początkowy wydatek, potem zawsze coś a to klocki, a to tłumik, a to zawieszenie, a to coś we wnętrzu odmówi posłuszeństwa. Wybierz taki samochód, który stać Cię będzie utrzymać, a utrzymanie to nie tylko zakup i paliwo ale i naprawy.
Punto i brava 1.2 będą "głosem rozsądku"blacharka w miarę, silniki bardzo dobre, jeździ się przyjemnie.Dla mojej żony punciak II 1.2 16V to najlepsze auto, a jeździ różnymi.
AkuQ
Aktywny

06 Sie 2013, 11:03

W takim razie dzisiaj obejrzę to Punto, a potem rozejrzę się za jakąś Bravą. Porozglądam się i napiszę jaką decyzję podjąłem.
karolumoj
Nowicjusz