Pierwszy samochód do 8 tyś dla młodego kierowcy.

12 Sty 2016, 01:29

Witam serdecznie użytkowników.
Tak jak w temacie poszukuje swojego pierwszego samochodu. Mam 8 tysięcy jednakże jeżeli byłaby jakaś mega okazja to do 9,5k spokojnie można pogmerać.
Poszukuję raczej hatchback ewentualnie sedan. Koniecznie 5 drzwiowy.
Myślałem o silniku benzynowym+ewentualnie LPG.
Po tym temacie: czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm (chwała Ci za napisanie tego) stwierdzam, że dla mnie odpowiedni będzie właśnie benzyniak ponieważ dziennie pokonuje około 30km. 13km do szkoły w tym 4km w mieście i na odwrót. Czasami większe przejazdy ze znajomymi nad wodę czy tam domki ale to może raz na miesiąc.

Jestem z Podkarpacia, dokładnie z Rzeszowa jednakże jeżeli będzie taka możliwość i jakaś mega okazja to przejechać do 200km poza podkarpacie mogę. :)

Myślałem już o Seacie Leonie, Audi A3, jakiś Golfik lub nawet raz na forum zobaczyłem w takich cenach BMW e46 jednakże wszyscy mi odradzają na początek taką maszynę ze względu na napęd na tył.

Chce auto, które będzie wizualnie dobrze wyglądało, tak "młodzieżowo". Nie chce jakiegoś "dziadkowozu" bądź "kobietowozu" :P

Co sądzicie także o Oplu Astrze G? Mój kolega ma i mocno poleca, osobiście też mi to auto pochodzi do gustu. Nie jest jakoś bardzo duże oraz wizualnie nie najgorzej :)

Liczę na Wasze propozycje i dziękuje z góry za pomoc! :)
Trzymajcie się!
JohnyUrwis
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Sty 2016, 11:18

VAGi szukaj z 1,8 ale Golfa nie nazwałbym młodzieżowym tylko właśnie dziadkowozem.
Astra też jest ok i warto szukać 1,6 8V choć też trochę wolny i 1,8.

Ogólnie jak rozpatrujesz samą benzynę to warto poszuka coś z japońców i koreańców (choć te też nie wyglądają młodzieżowo). Zapewniają znacznie lepszy stosunek spalania do osiągów przy sporej trwałości.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Sty 2016, 14:48

Niedługo wszystko będziemy traktować jako dziadkowóz co nie ma min 200 koni albo nie jest Lexem.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2016, 17:01

Ludwa10 napisał(a):Niedługo wszystko będziemy traktować jako dziadkowóz co nie ma min 200 koni albo nie jest Lexem.

Aż tak Cię zabolało nazwanie Punciaka dziadkowozem? :D
Więcej dystansu do samego siebie :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

12 Sty 2016, 17:09

Ludwa10 napisał(a):Niedługo wszystko będziemy traktować jako dziadkowóz co nie ma min 200 koni albo nie jest Lexem.
Nie ma co dramatyzować akurat Golf i Astra to auta nudne do bólu. Nie można im odmówić trwałości, mają też mocne silniki i dobre wyposażenie czasem ale to nie zmienia faktu że większość to zwykłe szaraki :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sty 2016, 17:44

Sam wybór diesla w aucie segmentu B to pomyłka, więc nie wiem do czego pijesz Ludwa10 ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Sty 2016, 18:59

Każdy definiuje "dziadkowóz" inaczej. Dla mnie to po prostu taki stary kwadraciak, na które mówią nie raz "rydwany". Golfem chętnie pojeżdżę, Astrą także. Nie muszę mieć jakiegoś wiejskiego "lambordżini". Może wyglądać to autko miejsko, jak najbardziej. Bynajmniej wszystko z umiarem.
Koników pod maską chciałbym chociaż 100. Więcej mi nie trzeba, jakimś specjalnym rajdowcem to ja nie jestem. :)
JohnyUrwis
Nowicjusz

12 Sty 2016, 19:07

JohnyUrwis napisał(a):Koników pod maską chciałbym chociaż 100. Więcej mi nie trzeba, jakimś specjalnym rajdowcem to ja nie jestem

Konie koniem nierówne - dla przykładu 100konna Toyota jedzie i pali jak 125 konny VAG stąd moja uwaga co do silnika 1,8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Sty 2016, 20:03

Większa liczba koni =/= samochód do szalenia. Po prostu miło mieć co nieco więcej pod nogą na wszelki wypadek.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

12 Sty 2016, 22:21

Zerknij na te oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - za resztę kasy wrzucić lpg.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cena trochę przesadzona ale masz pod nosem więc obejrzeć nie zaszkodzi.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sty 2016, 22:27

Łysy30 to akurat mnie nie zabolało :P Po prostu zauważam tendencję,że zaczyna się określać już niemal każdy samochód mianem dziadkowozu, co innego określenie "szarak" i zgodzę się że Astra jak i Golf w pełni się w to wpisują. Chodzi mi o pewną ścisłość i większą dokładność :ok:
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

13 Sty 2016, 00:01

Nie ma co się spierać na tematy czy dane auto to burakowóz czy dziadkowóz :D
Dla mnie stare Civici (mam tu na myśli V i VI) to takie burakowozy dla gówniarzy choć i ja stary nie jestem bo ta wiosna będzie moją 21 :mrgreen:
Koniec tematu piętnowania aut :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Sty 2016, 14:31

A znajde Astre w dobrym stanie w takiej cenie? Czy to będzie skarbonka? :) I jak z tymi Japończykami? Jakieś konkretne modele możecie polecić? :)
JohnyUrwis
Nowicjusz

13 Sty 2016, 21:47

Astre G spokojnie kupisz,z japonców Civic VI,Corolla E11,Accord VI (takie minimum to 8500zł).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2016, 09:28

Najbardziej mi przypadła do gustu Honda Accord VI oraz to Mitsubishi. Jakie silniki tam oraz trafię w takiej kwocie na Hondę z 2000r czy nie ma co szukać? Oraz co sądzicie o seacie leonie? Warte coś jest to auto? Lub Seat ibiza?
JohnyUrwis
Nowicjusz