Pierwszy Samochód do 8 tyś

13 Wrz 2013, 19:43

Witam. Szukam jakiegoś taniego i dobrego autka do 8tyś zł. Zależy mi na tym, abym nie musiał w nim nic wymieniać (tzn kupić i jeździć). Czyli, żeby nie bylo tak, że kupie a w niego trzeba jeszcze 2tyś włożyć. Najchętniej 5 drzwiowy. Wygląd obojętny. Byleby nie zżerała go rdza. Może być benzyna. Chciałbym aby części do niego były w miarę tanie :)
Jakie autko kupię w takim przedziale cenowym?

Pozdrawiam
napzoor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Wrz 2013, 20:08

Toyota Corolla e11? Mało awaryjny samochod i dobre jednostki pod gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Wrz 2013, 20:12

Polecam Renault Clio 1.2 8V, 1.2 16V (2001-2003) silnik 16V bez gazu! Peugeot 206 najlepiej 1.4 i
valdziu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: 30... testowanych :)
Silnik: 0.9-6.3
Paliwo: Benzyna

13 Wrz 2013, 21:06

Obawiam się,że nie ma takiego auta za 8 a nawet za 18 k żeby nic przy nim nie wymieniać. Nie chciałbym abyś się zawiódł niepotrzebnie. Owszem można podpowiadać modele mniej awaryjne (przynajmniej w teorii) ale tak naprawdę najwięcej zależy od znalezienia zadbanego egzemplarza ,jego traktowania i naprawiania w przeszłości przez poprzedniego właściciela. Masz słuszność w temacie rdzy.Dużo zależy od stanu blachy,bo zazwyczaj korodująca karoseria jest największym 'kosztem" w używanym aucie. Myślę,że najtańsze w utrzymaniu są auta proste w budowie i popularne,które można naprawiać u każdego mechanika,a części są w zamiennikach ogólnie dostępne. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Wrz 2013, 15:44

Spodobała mi się ta vectra: [link do oferty na Allegro wygasł]
Co myślicie? Jak z kosztami części do takich aut? Wierzycie w tak niski przebieg?
napzoor
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Wrz 2013, 16:53

Przebieg napewno nie jest rzeczywisty , kogoś poniosło jak cofał licznik :lol: nie ma co patrzeć na stan licznika bo w naszej kochanej ojczyźnie aut z nie cofanym przebiegiem jest niewielki odsetek . Patrz na stan danego modelu . Części tanie i ogólnodostępne jak to do opla i jak na opla przystało - rdzewieje .
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...
    Mercedes-Benz Arocs, warianty modelowe, silniki, budowa
    Mercedes-Benz zostawia konkurentów z tyłu, konsekwentnie odświeżając swoją paletę produktową i rozszerzając ofertę silników zgodnych z normą Euro VI. Pod koniec stycznia uczestniczyliśmy w premierze Arocsa – ...

16 Wrz 2013, 17:10

Fele podniosły wartość pojazdu ;) Przebiegu oczywiście nie skomentuje, tyle to on miał po paru latach. Sprawdź przede wszystkim stan techniczny i przyjrzyj się rdzy, która już zaczyna sobie wyłazić.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

16 Wrz 2013, 19:44

Dobry silnik,wizualnie ok,cena też ok,można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Wrz 2013, 20:11

Ja bym polecał tradycyjnie Lagunę I
Eneolsen
Początkujący

Auto: Hyundai i30
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2009

16 Wrz 2013, 21:02

Laguna 1 to bardzo dobra propozycja. Silniki dobre pod gaz. Super wyposażenie i znakomity komfort
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Wrz 2013, 19:39

kon146 napisał(a):Laguna 1 to bardzo dobra propozycja. Silniki dobre pod gaz. Super wyposażenie i znakomity komfort

Właśnie taką kupiłem 2dni temu. 2,0 - 8v -113 KM z lpg. Silnik po remoncie w zeszłym roku.Przebieg 283 tys.km. Wygląda w środku jak nowa. Jedzie jak kilkuletnie auto. W środku cisza...
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG