Pierwszy samochód do ok. 6000zł

19 Paź 2012, 14:44

Witam, zamierzam w najbliższym czasie kupić swój pierwszy samochód. Doszedłem do wniosku, że wolę na tą chwilę kupić coś taniego, powiedzmy w okolicach 6000zł, i pojeździć przez ok. rok, do czasu aż uzbieram kasę na moje wymarzone Volvo (myślę, że do końca przyszłych wakacji).

Czego szukam: segment D lub E (ewentualnie C), nie mniejszy - najchętniej sedan. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić auto starsze, ale większe, wyższej klasy, z lepszym wyposażeniem i bezpieczniejsze - dlatego odpadają wszystkie tico, matizy, corsy i twinga.
Koniecznie musi być wspomaganie i klimatyzacja, ABS i airbagi chętnie widziane.
Nie mam ściśle określonych preferencji, jeśli chodzi o rodzaj paliwa.
Ważne dla mnie jest to, że autem jeździłbym max rok, zatem chciałbym kupić coś, co nie będzie wymagało dużych inwestycji przez ten czas, a co poźniej będę mógł bez większych problemów sprzedać. Krótko mówiąc, auto nie musi być w stanie idealnym, ale dość stabilnym :P

Dotychczas zastanawiałem się między innymi nad:
- ford mondeo mk1/2 - (kolega miał dwa i chwali, podobno całkiem przyzwoity samochód)
- mitsubishi carisma - (jw., wśród znajomych słyszałem pochlebne opinie dotyczące tanich egzemplarzy)
- volvo 850 - (mam dobre doświadczenia z v70 ojca, niestety są to już dość leciwe auta i w tej cenie może być zaniedbany))
- opel astra/vectra
- daewoo lanos
- audi 80/100

Myślałem jeszcze nad A4, Alfą 156 i (ekhm) E36, ale czy za te pieniądze znajdę coś sensownego?
Mitsubishi Galant, Volvo S40, Audi A6 itd. niestety są daleko poza zasięgiem.

Proszę o jakieś porady, bo niestety już mam mętlik w głowie, przerasta mnie ilość wyborów. Różnych aut za te pieniądze o dziwo da się znaleść mnóstwo, tylko, że pewnie większość to trupy..

Pozdrawiam
kabasznik
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Paź 2012, 16:01

Z tego co wymieniłeś to chyba najlepszym wyborem był by Lanos, najłatwiej trafić zadbany egzemplarz od babci czy dziadka, niż inne, które są w większości sprowadzane i bite i do tego części są łatwo dostępne i co najważniejsze tanie. Lanos był moim pierwszym samochodem i miło go wspominam, jedynym minusem było spore spalanie (1.5 16v).
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

19 Paź 2012, 20:49

W przypadku Fordów i Opla trzeba uważać na blachy (rdza).
Carisma wiem że trzeba unikać silnika GDI z gazem.
No Lanos będzie chyba najlepszy,łatwo znaleść zadbany egzemplarz z roku 2000 w góre,z bogatym wyposażeniem a nawet od 1właściciela.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Paź 2012, 20:56

Forda do tej kwoty można sobie darować,zdecydowanie lepszym wyborem byłby Fiat Brava,Punto lub Polo. I w dodatku będa to bardzo ekonomiczne samochody.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

22 Paź 2012, 15:19

Hm czyli do tej kwoty Mondeo odpada? A co z Carismą? Najbardziej podchodzą mi te 2 samochody. Czy oprócz Lanosa w tej cenie da się kupić coś sensownego i taniego w serwisie? Może jakiś japoniec?
Polo odpada, za małe. Do fiatów nie mam przekonania.
kabasznik
Nowicjusz

22 Paź 2012, 17:05

Mondeo będzie gniło jak to Ford niestety.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...
    Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
    W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...

28 Paź 2012, 15:41

A co sądzicie o Citroenie Xsara albo Xantia? Jaką kwotę trzeba by przeznaczyć na taki samochód?
kabasznik
Nowicjusz

29 Paź 2012, 12:28

Obydwa auta kupisz za 6000zł.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Paź 2012, 23:55

Co powiecie na przykład o takiej Xantii? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kabasznik
Nowicjusz

29 Paź 2012, 23:59

Przód krzywo złożony :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2012, 01:17

Wygąlda tak jakby z dwuóh złożony a jeśli nawet ja już to zauważyłem to chyba coś jest nie tak :P
Chomik24
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nissan

30 Paź 2012, 09:05

Czy ja wiem czy z dwóch złożona,poprostu ma różne szpary między maską a błotnikami.
Barol
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 18:00

Prosiłbym jeszcze, żeby ktoś rzucił okiem na te ogłoszenia. Przede wszystkim chodzi mi o tą pierwszą xantię.

1. [link do Tablica wygasł]

2. [link do Tablica wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do Tablica wygasł]

5. [link do Tablica wygasł]
kabasznik
Nowicjusz

19 Lis 2012, 18:25

Polecam Xsare, jak zadbany egzemplarz się kupi to posłuży ;) Ta cytrynka im się udała, przynajmniej nie będzie gnić.

Ale zawsze można jeżeli chodzi o klase średnią Opel Vectra B, niezawodne auto, dajesz LPG i jeździsz praktycznie bezawaryjnie i tanio - uważać na rdze :D
Dziadek jeździ 8 lat i od nowości nawet klima działa ;)
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

19 Lis 2012, 18:37

Jestem od jakiegoś czasu obserwatorką tego działu, gdyż jak może ktoś z was zauważył , do wiosny mam czas żeby znaleźć sobie ciekawe autko na stałę.

Zwróciłam uwagę że tutaj cały czas pada nazwa LANOS .
OK, auto tanie w utrzymaniu , można wyrwać od dziadka (też już powoli staje się to legendą)
Lanos to zwykły , jak to sami nazywacie dupowóz.

Być może to tylko moje uprzedzenie do marek typu Deawo, Fiat.
Za te pieniądze wolałabym kupić 20 letnie zadbane BMW E30 .

Trzeba tylko dobrze szukać i uzbroić się w cierpliwość.
Niektóre klasyki przebijają auta z 2000r. .

Nie neguję tutaj waszej wiedzy. Chodzi mi tylko o to by zaznaczać że LANOS to dupowóz .Ma swoje zalety, ale to dalej dupowóz.
Wolałabym golfa II ostatni wypust
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Rok produkcji: 1998