Pierwszy samochód do około 22tyś

07 Lip 2019, 13:57

Cześć,
zastanawiam się nad zakupem mojego pierwszego samochodu. Wcześniej jeździłem i dalej jeżdżę golfem V 1.9TDI oraz fiatem punto II 1.2. Chciałbym kupić coś co będzie porównywalnie przyspieszało jak golf V oraz nie miało problemów z wyprzedzaniem czego nie mogę powiedzieć o fiacie punto.
Na tą chwilę jeżdżę 2x w miesiącu po 200km(50*4) ale to też wiecznie trwać nie będzie, oraz miasto dlatego jestem za benzyną (60% miasto). Nie wiem czy w ciągu roku uda mi się wyjeździć 10tys. km. Na samochód mam około 22tyś, + jakiś tam bufor. Z zakupem nie spieszy mi. Posiadam stały dochód także na utrzymanie samochodu mnie stać (mam nadzieje :D )
Moje wymagania:
-benzyna
-wygląd (dość ważna dla mnie sprawa bo samochód musi mi się podobać )
-rocznik >2006
-5 osobowy
-manual
-sedan/hatchback (nie umiem jeszcze wybrać co mi bardziej leży)
-dynamika samochodu (chodzi głównie przy wymijaniu, taki kickdown w golfie robi swoje)
-żeby to nie była skarbonka bez dna

Z góry przepraszam, że wszystko porównuje do golfa ale też nie miałem okazji jeździć niczym innym.
Chciałbym żeby samochód nie był mułowaty i miał dostosowany silnik do swojej wagi.
Mam też możliwość sprowadzenia samochodu z niemiec(tutaj najkorzystniej by było brać silnik do 2.0 bo akcyza też niższa) przez członka rodziny ale to w przypadku jakbym nic w Polsce nie znalazł bądź nadała się jakaś okazja u sąsiadów. Na razie chciałbym się głównie skupić na modelu wraz z silnikiem.
Teraz moje typy których nie mam za dużo.

-bmw e87 (podoba mi się ten model, jest nawet zgrabny lecz słyszałem ze nie jest to za udany model z stajni bmw co mnie trochę odrzuca-niestety),
-bmw e90 (podoba mi się , wiem że bmki cechują się wygodą oraz bardzo dobrym wykończeniem, ale boje się że to może być skarbonka bez dna, no i chyba za mały budżet mam)
- chevrolet cruze (ciekawy model , wizualnie mi się bardzo podoba, jak z jego dynamiką?, też nie wiem czy ludzie polecają sedany czy hatchbacki)
-fiat bravo 2 (widziałem wiele razy polecany, tak średnio mi się podoba ale nie jest zły, nie wiem też jak z jego dynamika przy silniku 1.4)

Podobało mi się również volvo c30 które jest dość często polecane ale ten tył to jest całkowicie nie dla mnie i tylko 4 osobowy. Dodam jeszcze że odpada jak dla mnie civic viii/seat leon 2/ opel astra j( nie przypadły mi do gustu).
Macie może jakieś inne propozycje lub złote rady ?
Z góry dziękuje za poświęcony czas :piwo:
rysiusek
Nowicjusz

Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 150 KM LPG
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

07 Lip 2019, 16:01

E87/E90 nie ten budzet
bravo 2 spoko ale tylko z 1.4T rzeczjasna
Skoro podoba Ci sie golf to moze idz ta droga z silnikiem np 2.0FSI
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Paliwo: Benzyna

07 Lip 2019, 16:15

Nie, nie chodziło mi że golf mi się podoba tylko tak porównywałem do jego dynamiki i osiągów. Już się golfem najeździłem i wolałbym coś innego.
rysiusek
Nowicjusz

08 Lip 2019, 15:53

To teraz pytanka:
W jakim budżecie znalazłbym taką rozsądną bmw e90 ?
A z jakim e87 ?
Jak z dynamiką jest w CRUZIE ?
Jak z dostępnością części do tego samochodu, bo czytałem że na bazie opla astry j.
rysiusek
Nowicjusz

09 Lip 2019, 20:37

Proszę o jakaś radę :unsure:
rysiusek
Nowicjusz

19 Lip 2019, 13:36

@UP
Cena może troszkę wzrosła bo do 25 tys, odrzucam cruza.
Jakieś alternatywy co do bravo II 150KM ?
rysiusek
Nowicjusz

12 Paź 2019, 14:13

Odkopuję temat, bo bez sensu zakładać nowy :D
Proszę o ocenę tych ogłoszeń.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -szkoda że klimatronik
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
rysiusek
Nowicjusz

13 Paź 2019, 08:53

Bravo z Gliwic można się zainteresować, reszta to "rodzynki" z Niemiec, więc ciężko cokolwiek o nich powiedzieć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Paź 2019, 13:51

Ossy napisał(a):Re: Pierwszy samochód do około 22tyś
Dzisiaj, 09:53
Cytuj Ossy
Bravo z Gliwic można się zainteresować, reszta to "rodzynki" z Niemiec, więc ciężko cokolwiek o nich powiedzieć.

Dzięki, zastanawiam się czy czasami nie powiększyć poszukiwań do megane 3 1.4Tce 130KM tylko na papierze w porównaniu do Bravo 150KM jest znacznie wolniejszy.
A wersji z 180 KM jest bardzo mało. Kusi mnie strasznie wygląd tego samochodu, a za bravem taki rozsądek sprawdzonego wozu.
rysiusek
Nowicjusz

13 Paź 2019, 15:25

rozważ Alfa Romeo Giulietta 1.4T 170 Km fajny sportowy szybki i mocny samochód.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Paź 2019, 19:04

Zgadza się, tylko niestety to już ponad mój budżet.
rysiusek
Nowicjusz

21 Paź 2019, 18:19

rysiusek napisał(a):Odkopuję temat, bo bez sensu zakładać nowy
Proszę o ocenę tych ogłoszeń.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... CzfPk.html

Byłem w zeszłym tygodniu zobaczyć samochód i było wszystko fajnie dopóki nie pojechaliśmy na przegląd. W czasie jazdy zapalił się check engine oraz jakiś bład z abs'ami. Pomimo tego że pod kanałem nie było żadnych wycieków, ani oznak rdzy zrezygnowałem z zakupu. Bo kto wie co tam może się kryć pod tym ,,strasznym błędem" check engine :?
rysiusek
Nowicjusz

21 Paź 2019, 19:12

rysiusek napisał(a):Byłem w zeszłym tygodniu zobaczyć samochód i było wszystko fajnie dopóki nie pojechaliśmy na przegląd. W czasie jazdy zapalił się check engine oraz jakiś bład z abs'ami. Pomimo tego że pod kanałem nie było żadnych wycieków, ani oznak rdzy zrezygnowałem z zakupu. Bo kto wie co tam może się kryć pod tym ,,strasznym błędem" check engine

a jak kupisz inne i ci się zapali za tydzień , za miesiąc czy pół roku to co zrobisz? oddasz? czasami w nowym aucie takie rzeczy się dzieją, a co w starej 10 letniej używce.

Skoro byłeś na sprawdzeniu auta to mogłeś zrobić diagnozę pod kontem błędów,bo powodów może być tysiące i nie będę Ci tu wymieniał wszystkich bo jest tego bardzo wiele, od pierdołki po poważny problem.

Z ABSem to najczęściej czujnik trzeba wymienić...pod skanerem też by wyszło.

U mnie ostatnio klient nie kupił bo wyszło że odma jest nie-drożna w jednym aucie (a nawet powiem szczerze...nie wiedziałem) ...błędów żadnych , koszt czyszczenia około 30zł. i jest już gitara.
a odrzucił egzemplarz po pierwsze z malutkim przebiegiem, w pełnym oryginale lakierniczym, w dobre wersji itp itd ... ale jak ktoś na usterkę za 30 zł chce 3000zł w dół no to ja przepraszam bardzo :?
andrewb25
Stały forumowicz

21 Paź 2019, 19:24

andrewb25 napisał(a):a jak kupisz inne i ci się zapali za tydzień , za miesiąc czy pół roku to co zrobisz? oddasz? czasami w nowym aucie takie rzeczy się dzieją, a co w starej 10 letniej używce.

Skoro byłeś na sprawdzeniu auta to mogłeś zrobić diagnozę pod kontem błędów,bo powodów może być tysiące i nie będę Ci tu wymieniał wszystkich bo jest tego bardzo wiele, od pierdołki po poważny problem.

No zgadzam się z Tobą, ale akurat jak byłem na przeglądzie to nie było możliwości (diagnosta nie posiadał komputera do którego mógłby podłączyć autko). Można bagatelizować nad błędami, ale ,,kota w worku" nie chciałem kupować.
rysiusek
Nowicjusz

21 Paź 2019, 19:42

Oczywiście ale wtedy albo:

-odpuszczasz temat
-dogadujesz ze sprzedawcą żeby usunął problem, i jedziesz jeszcze raz.
-jedziesz na taką stację na której wszystko jest, czy do warsztatu, lub na SKP i do mechanika na skaner.
andrewb25
Stały forumowicz