Cześć,
zastanawiam się nad zakupem mojego pierwszego samochodu. Wcześniej jeździłem i dalej jeżdżę golfem V 1.9TDI oraz fiatem punto II 1.2. Chciałbym kupić coś co będzie porównywalnie przyspieszało jak golf V oraz nie miało problemów z wyprzedzaniem czego nie mogę powiedzieć o fiacie punto.
Na tą chwilę jeżdżę 2x w miesiącu po 200km(50*4) ale to też wiecznie trwać nie będzie, oraz miasto dlatego jestem za benzyną (60% miasto). Nie wiem czy w ciągu roku uda mi się wyjeździć 10tys. km. Na samochód mam około 22tyś, + jakiś tam bufor. Z zakupem nie spieszy mi. Posiadam stały dochód także na utrzymanie samochodu mnie stać (mam nadzieje
![Szczęśliwy :D]()
)
Moje wymagania:
-benzyna
-wygląd (dość ważna dla mnie sprawa bo samochód musi mi się podobać )
-rocznik >2006
-5 osobowy
-manual
-sedan/hatchback (nie umiem jeszcze wybrać co mi bardziej leży)
-dynamika samochodu (chodzi głównie przy wymijaniu, taki kickdown w golfie robi swoje)
-żeby to nie była skarbonka bez dna
Z góry przepraszam, że wszystko porównuje do golfa ale też nie miałem okazji jeździć niczym innym.
Chciałbym żeby samochód nie był mułowaty i miał dostosowany silnik do swojej wagi.
Mam też możliwość sprowadzenia samochodu z niemiec(tutaj najkorzystniej by było brać silnik do 2.0 bo akcyza też niższa) przez członka rodziny ale to w przypadku jakbym nic w Polsce nie znalazł bądź nadała się jakaś okazja u sąsiadów. Na razie chciałbym się głównie skupić na modelu wraz z silnikiem.
Teraz moje typy których nie mam za dużo.
-bmw e87 (podoba mi się ten model, jest nawet zgrabny lecz słyszałem ze nie jest to za udany model z stajni bmw co mnie trochę odrzuca-niestety),
-bmw e90 (podoba mi się , wiem że bmki cechują się wygodą oraz bardzo dobrym wykończeniem, ale boje się że to może być skarbonka bez dna, no i chyba za mały budżet mam)
- chevrolet cruze (ciekawy model , wizualnie mi się bardzo podoba, jak z jego dynamiką?, też nie wiem czy ludzie polecają sedany czy hatchbacki)
-fiat bravo 2 (widziałem wiele razy polecany, tak średnio mi się podoba ale nie jest zły, nie wiem też jak z jego dynamika przy silniku 1.4)
Podobało mi się również volvo c30 które jest dość często polecane ale ten tył to jest całkowicie nie dla mnie i tylko 4 osobowy. Dodam jeszcze że odpada jak dla mnie civic viii/seat leon 2/ opel astra j( nie przypadły mi do gustu).
Macie może jakieś inne propozycje lub złote rady ?
Z góry dziękuje za poświęcony czas
![Piwo :piwo:]()