Pierwszy samochód. Ekonomiczny do 13 tys. Własne propozycje.

21 Mar 2015, 12:26

Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich.

Proszę o pomoc w wyborze. Szukam bezproblemowego, taniego w eksploatacji samochodu w przedziale cenowym 8-13 tys. Nie zależy mi specjalnie na osiągach auta, ważniejsze są dla mnie niezawodność i tania eksploatacja. Obszar poszukiwań to mazowieckie. Ma to być samochód na wyjazdy raczej weekendowe, ponieważ do pracy dalej będę dojeżdżał komunikacją. Zdarzą się tygodnie, kiedy będzie stał na parkingu, raczej będzie używany 2-3 razy w tygodniu. Nie wykluczam jednak, że może się przydarzyć również delegacja, co będzie oznaczało dalekie przejazdy co tydzień. Słowem - samochód jeśli chodzi o użytkowanie uniwersalny.
Jeśli chodzi o moje preferencje. Chciałbym jeździć na gazie, czyli albo kupić auto zagazowane, albo samemu zagazować. Z wyposażenia najbardziej zależy mi na klimatyzacji. No i bardzo ważna sprawa, żeby wizyty u mechanika nie nadwyrężały za bardzo budżetu, tanie części itp. Jeśli chodzi o wygląd to nie mam konkretnych preferencji, najbardziej podobają mi się proste kształty - Astra, Fabia, Octavia, Focus itp. Hatchbacki, Sedany, tylko bez kombi.
Poniżej kilka samochodów, nad którymi się zastanawiam, proszę o oceny i ewentualne propozycje.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
reget
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

21 Mar 2015, 12:37

Octavie szukaj z silnikiem 2.0, spali jak 1.6 a lepiej jedzie.
Fabia 1.2 ledwo jedzie - nie warto.
asdf550
Początkujący

Miejscowość: Krk
Auto: Lexus IS200
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

21 Mar 2015, 12:39

Fiat Grande Punto 1.4 16v
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

21 Mar 2015, 12:50

Jakakolwiek Fabia w tym budżecie to strzał w kolano, ta z silnikiem 1.2 to strzał w łeb. Poproś o zdjęcia podwozia tego Focusa, przecież ma możliwość zrobienia.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Mar 2015, 12:58

A Ibiza co myślicie? Najbardziej się ku niej skłaniałem.
reget
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2004
Auto: Nie mam

21 Mar 2015, 13:08

Chcesz robić trasy autem z silnikiem 1.2-1.4? Auto i tak spali dużo, a Ty tylko będziesz się męczył. Octavia to najlepiej z prostym 2.0 8V. Focus z gazem to nie jest dobry pomysł. Z Seata poszukaj Toledo 1.8, spokojnie znajdziesz w tej kwocie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...