Pierwszy samochód głownie do miasta za około 8-9tyś.

21 Sty 2020, 23:39

Witam, jestem młodym (2 letnim) kierowcą, który poszukuje fajnego samochodu - głównie miasto, raz na jakiś czas krótka trasa. Szukam konsensusu pomiędzy czymś oszczędnym, niezawodnym i w miarę żwawym. Obecnie jeżdżę fiatem bravo 2 1.4 90km, nie jest to petarda, ale mi wystarcza (stąd poszukiwałbym czegoś w okolicy 100 koni). Zależy mi na czymś niedużym (mam na myśli to, aby samochód nie był szeroki - ułatwia parkowanie). Z takich aut które rzuciły mi się w oczy to:
1) Opel Astra G (1.6 101km)
2) Fiat Grande Punto (1.4 95km)
3) Seat Ibiza 3 (1.4 100koni)
4) Ford Fokus mk1 (1.6 101km)
Tutaj proszę Was o porady, za i przeciw tego co wy byście wybrali, może jakieś inne propozycje ;D - ja o tych samochodach wiem tylko tyle co z wikipedii, Youtube i googla.
* Samochód prawdopodobnie będzie kupowany w Niemczech *
bogatyjezus
Nowicjusz

0

22 Sty 2020, 09:57

bogatyjezus napisał(a):Opel Astra G (1.6 101km)

Lubi olej ale z drugiej strony dostaniesz całkiem młody rocznik z niskim przebiegiem ale weż to póżniej sprzedaj.

bogatyjezus napisał(a):Fiat Grande Punto (1.4 95km)

Ciężko w tym budżecie o coś konkretnego tylko nie pisz że sprowadzisz z Niemiec bo wcale taniej tam nie wychodzi.

bogatyjezus napisał(a):Seat Ibiza 3 (1.4 100koni)

Ok można szukać i to będzie raczej najlepsza opcja.

bogatyjezus napisał(a):Ford Fokus mk1 (1.6 101km)

Rdza,rdza i jeszcze raz rdza,już lepiej trochę dołożyć i szukać mk2.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
1

22 Sty 2020, 13:28

1. Dzięki za info, a gdyby biorąc pod uwagę trochę większy budżet powiedzmy 10-11 to jak wtedy prezentowałaby się sytuacja punto vs ibiza? + może masz jakieś inne propozycje samochodów godnych polecenia.
2. Czemu "tylko nie pisz że sprowadzisz z Niemiec bo wcale taniej tam nie wychodzi"? To lepiej kupić polaka przez portal, coś sprowadzonego w polskim komisie, czy sprowadzić samemu jeżeli mam znajomego, który się tym zajmuje w Niemczech na miejscu?
bogatyjezus
Nowicjusz

0

22 Sty 2020, 18:28

bogatyjezus napisał(a):To lepiej kupić polaka przez portal, coś sprowadzonego w polskim komisie, czy sprowadzić samemu jeżeli mam znajomego, który się tym zajmuje w Niemczech na miejscu?

Sprowadzając to tak naprawdę nie wiesz nic o aucie,u naszych handlarzy jest tak że powiedzą Ci wszystko co chcesz usłyszeć więc tak naprawdę szukaj czegoś bezpośrednio od właściciela. Co prawda zapewne nie dowiesz się i tak wszystkiego ale mniej więcej coś Ci powiedzą o aucie a do 11k można coś znaleść.

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

22 Sty 2020, 18:46

bogatyjezus napisał(a):Czemu "tylko nie pisz że sprowadzisz z Niemiec bo wcale taniej tam nie wychodzi"?

tylko że nie wiem co ty w niemczech chcesz kupić żeby wyszło na miejscu 8-9 tys.
transport auta z wyjazdem powiedzmy 1500,--
opłaty akcyza, tłumaczenie, badanie techniczne, powiedzmy 500,--
Więc na samochód zostaje 7000 tj. jakieś 1700 Euro a za tą kwotę uwierz mi nie poszalejesz w niemczech
jeżeli jeszcze znajomy ma to robić to chciałby żeby z 200-300 euro dla niego odpalić to szkoda się tam męczyć i szukać.
A okaże się że trzeba będzie coś wymienić/dołożyć /naprawić po zakupie to jest to totalnie nieopłacalne...

Nie szukajmy ma siłę czegoś co można kupić czasami na miejscu lepiej i wygodniej, niż mając cokolwiek w kieszeni wyjeżdżać na drugi koniec europy ....
Jak chcesz kupić chleb to idziesz do pobliskiego sklepu i kupujesz a nie jedziesz 80 km dalej bo jest piekarnia .
Ja rozumiem ktoś ma 25-40 tys to można się zabawić na niemcy ale już niedługo to będzie gość który ma 3000zł i będzie chciał jechać na do niemiec po samochód, a to już śmierdzi patologią.

Polecę Januszem...kiedyś to było....nie to co teraz.

Pamiętam z 15lat temu to z 2000 Euro można było coś wyhaczyć u Niemca...sam nawet 10 letnią wtedy Astrę G zakupiłem za 2000 euro (wystawiona za 2500 Euro :wink: )
Teraz 10 letnia Astra J to wydatek 4000-5000 Euro i to wcale nie rewelacyjny egzemplarz.
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 22 Sty 2020, 18:55, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
1

22 Sty 2020, 18:55

A ja się zastanawiam nad powodem zmiany bo w tym momencie się cofasz.... No chyba że Twoje auto to szrot i nie masz kasy to nie było pytania
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...

22 Sty 2020, 19:16

Kao a może sytuacja finansowa go do tego zmusiła? Nie wiadomo..

andrewb25 w samo sedno. Choćby temat Grande,temat tego modelu w ostatnim czasie często przerabiany na forum kilka razy i jak wiadomo do 10k ciężko kupić coś bezpośrednio od właściciela a ludzie wrzucają linki od handlarzy łudząc się że będzie ok a własnie gdzie koszt zarobku i zrobienia opłat bo większość jest już po i zostaje tylko kwestia rejestracji.. No własnie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

22 Sty 2020, 21:20

"A ja się zastanawiam nad powodem zmiany bo w tym momencie się cofasz.... No chyba że Twoje auto to szrot i nie masz kasy to nie było pytania"
To, że jeżdżę Fiatem bravo 2, to nie znaczy, że jest to mój samochód :p. Sam post nie ma na celu wybór konkretnego auta, po prostu ilość modeli samochodów na rynku mnie przytłacza i nie wiem na co się zdecydować w powiedzmy 8-9k. Po zobaczeniu 3-4 filmików na temat samochodów do 10k + rożne posty na forach, jakieś rankingi etc. w jakimś stopniu ukierunkowały mnie na kilka modeli, więc szukam tutaj informacji co mógłbym odrzucić, a co wziąć pod uwagę. Samochód mam zamiar kupić w okolicach marca-kwietnia. Jak na razie chyba najbardziej wpadł mi w oko ten seat ibiza 3, ale jestem otwarty na jakieś inne alternatywy(może polo4, albo jeszcze co innego), albo odłożyć np 2-3 tysie i kupić już coś półkę wyżej.
bogatyjezus
Nowicjusz

0

23 Sty 2020, 01:08

bogatyjezus napisał(a):* Samochód prawdopodobnie będzie kupowany w Niemczech *
bez sensu. W tym budżecie nie ma co nawet zbytnio szukać jednego czy trzech modeli, a raczej tego, co blisko domu, trzyma się kupy i się w miarę podoba.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

23 Sty 2020, 12:42

bogatyjezus napisał(a):Jak na razie chyba najbardziej wpadł mi w oko ten seat ibiza 3

I takowy bez problemu znajdziesz u nas w kraju i jakbyś miał jakieś pytania co do tego modelu to wal śmiało.
Barol
Awatar użytkownika

0

23 Sty 2020, 19:14

W sumie tylko przychodzą mi na myśl pytania, za czym jeszcze mógłbym się porozglądać, co byście mi jeszcze innego polecili? Czy zostać przy tym seaciku?
bogatyjezus
Nowicjusz

0

23 Sty 2020, 19:32

jakbyś coś dołożył do tych 14 000zł to miałbym coś godnego polecenia i pewnego.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

23 Sty 2020, 19:34

Przy tym budżecie trzeba szukać czegoś co będzie w jak najlepszym stanie.
Jak już będziesz czegoś szukał to pisz tutaj albo na priv to pomogę w szukaniu.
Barol
Awatar użytkownika

0

23 Sty 2020, 20:10

Dzięki wszystkim za info, w razie co "Jak już będziesz czegoś szukał to pisz tutaj albo na priv to pomogę w szukaniu" będę sie odzywał na pw ;D
temat do zamknięcia
bogatyjezus
Nowicjusz

0