Pierwszy samochód / Hyundai i30 / 30k

08 Lut 2021, 12:45

Witajcie, poszukuję pierwszego samochodu dla siebie, niedawno zdałam prawko. Budżet to max. 30k.

Poszukuje zwinnego samochodu kompaktowego, głównie do jazdy po mieście, żeby dostać się do centrum Katowic trzeba przejechać ok. 15 minut DTŚ/autostradą i będzie to moja codzienna trasa (uczelnia+zakupy).

Zrobiłam spory research i modele, które najbardziej mi się spodobały to:
-Hyundai i30
-Honda Civic
-Kia Ceed
Wiele osób (głównie rodzina) mnie przekonuje, że na start lepiej kupić coś mniejszego i tańszego, może ktoś z was mnie przekona :D Oprócz Reno Clio (które też kosztuje ok. 25k to niewiele modeli mi się podoba, może Toyota Yaris/Auris)
Podlinkuję jedną Clio, ale coś podejrzanie mały przebieg
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Znalazłam dzisiaj fajnego Hyundaia bardzo blisko mnie, którym jestem aktualnie zainteresowana i jeśli się uda to w weekend pojadę na oględziny :D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy ktoś mógłby zerknąć i wypowiedzieć się na temat tego modelu, czy warty zachodu, czy może lepiej poszukać czegoś innego. Niestety nie udało mi się jeszcze dodzwonić do właścicielki samochodu i wiem tylko tyle ile jest w ogłoszeniu.

Pozdrawiam
Elyssa
Nowicjusz

08 Lut 2021, 13:14

Na 1 auto kup sobie coś tańszego ;p Pośmigaj trochę , nabierz doświadczenia i wtedy pomyśl co czym droższym . Takie jest moje zdanie .:)
zawpaw
Nowicjusz

08 Lut 2021, 13:21

jakiś konkretny model polecasz? od 2 tygodni szukałam jedynie w przedziale 25k+ segment C
Elyssa
Nowicjusz

08 Lut 2021, 14:06

Jak będziesz jeździła sama to może lepiej w tym budżecie spojrzeć na Kia Rio lub Hyundai i20 oba z silnikami benzynowymi 1.4 w benzynie mają 6biegową skrzynię i na pewno sprawdzą się w twoim przypadku. Są to bardzo dobre alternatywy dla Yarisa które kupisz trochę taniej lub nowsze w takim samym budżecie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Lut 2021, 14:38

tak, przez wiekszość czasu będe jezdzić sama, sporadycznie w 2 osoby
Kia Rio bardzo fajna

a jak wygląda sytuacja z Oplem Astra i Ford Fiesta?
Elyssa
Nowicjusz

08 Lut 2021, 18:55

Elyssa napisał(a):a jak wygląda sytuacja z Oplem Astra i Ford Fiesta?
Fiestą się jeździ całkiem fajnie ale tu w twoim budżecie będzie to model MK7 po liftingu w 2012 roku w którym zredukowali ilość silników i w sumie pozostały z benzynowych 1.25 i 1.0 Ecoboost ten drugi lepiej jedzie ale nie jest wolny od wad. Ten pierwszy to 4-cylindrowa jednostka benzynowa o pojemności 1.25 litra jest to konstrukcja opracowywana razem z Yamahą. Silnik występuje w dwóch mocach 60 lub 82 konie mechaniczne. Jest on całkiem oszczędny i stosunkowo trwały. Więc warto się nad nim zastanowić ale trzeba pamiętać że ta konstrukcja ma już swoje lata.

Co do Astry to w tym budżecie znajdziesz generację modelu oznaczoną literą J produkowaną w latach 2009-2015. Silnik który tu chyba najlepiej rozważyć to 1.4T 140KM z nim Astra prowadzi się całkiem nieźle. Jednak w tych samochodach warto zwracać uwagę na skrzynię biegów M32 która jest 6-cio biegowa i potrafi sprawiać sporo problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
    Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...

09 Lut 2021, 13:42

Dziękuje Rokiko za pomoc :) Chyba rzeczywiście na start warto rozglądnąć się za czymś mniejszym i nauczyć jezdzić :D :D
Elyssa
Nowicjusz