Pierwszy samochod;kobieta;kasy ok9000tyś do wydania???

08 Sty 2007, 12:17

Za ok. miesiac zamierzam kupic samochod swoj 1 w zyciu wozik. Zalezy mi na tym alby w miare malo palil ok-5-6 litrow w miescie, byl zwrotny i niewielki, w miare bezpieczny i rocznik w miare mlody 98?.pojemnosc co najwyzej 1.0 (chodzi tu o oplaty oc) Na piewszy ogien poszedl Tico(jeszcze wtedy moje fundusze byly mniejsze) ale okazalo sie ze ma strasznie slabe blachy, czego troche sie przestraszylam.Teraz z kasa jest lepiej i zastanawiam sie juz nad innym wyborem; opel corsa rocznik 98, citroen ax podobny rocznik, lub moze volkswagen polo 96-98 rocznik.??Cos niewielkiego, w miare nowego, malo spalajacego lecz bezpiecznego:p Moze macie jakies inne typy od tych wyzej wymienionych>? Czekam na wasza pomoc!
:p
Karolina
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

08 Sty 2007, 13:07

witam koleżankę
dobrze zrobiłaś odrzucając tico , nikt nie powinien tym czymś jeździć .
z aut wyżej wymienionych to tylko corsa brzmi rozsądnie (choć nie lubię opli) , kolega miał taką z 95r. i był zadowolony z niej do czasu gdy koło ciężarowe wpadło mu do bagaznika.
silnik 1,0 kręci żwawo , zpasowanie plastków całkiem całkiem , miejsca też dosyć (nawet w wersii 3 drzwiowej)
polo , też całkiem niezły lecz drogi (sama już musiałaś zejść z rocznika)
i z częściami i oc nie będzie inaczej.
.
M.F.G.
Ryba
v-ride
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Sty 2007, 21:52

Poleca rowniez Fieste rocznik ok '96 z silnikiem 1.25 zetec 75 KM
Pozdrawiam,
Hammond
Hammond
Początkujący
Awatar użytkownika

09 Sty 2007, 09:04

witam:) witam:)
a co powiecie o citroenie? wogole skreslacie go z listy? moze jeszcze jakies inne typy? Tak wlasnie dumam nad ta corsa..
Karolina
Nowicjusz

09 Sty 2007, 11:20

Hammond napisał(a):Poleca rowniez Fieste rocznik ok '96 z silnikiem 1.25 zetec 75 KM
sam nie wiem (generalnie lubię forda , sam takim jeżdże) jakoś nie jestem przekonany do fiest z przed 2002r.

co do citroena , to generalnie odrzucam francuskie auta , same problemy elektryczne.

pozdrawiam
M.F.G.
Ryba
v-ride
Nowicjusz
Awatar użytkownika

12 Sty 2007, 09:41

AAA, nissan micra? Co o tym samochodzie sadzicie, poza tym ze jest piekny!!! Slyszalam ze sa drogie czesci, drozsze niz do opla?
Karolina
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl - 850tyś. km w rok
    Niestety błędy w bazie historiapojazdu.gov.pl zdarzają się, system jest nie doskonały, podczas kontroli policjant zagląda przez ramie i cos tam spisuje, nie rzadko nie wiedząc czy to licznik dzienny, tymczasowy czy może to ...
    Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...

12 Sty 2007, 14:52

Karolina napisał(a):AAA, nissan micra? Co o tym samochodzie sadzicie, poza tym ze jest piekny!!! Slyszalam ze sa drogie czesci, drozsze niz do opla?
dziwne że każda kobieta mówi że micra jest piękna , mi się nie podoba ale to chyba przez to że nie jestem kobietą.
Tak serio micra to super wozik , wybrał bym silniczek 1,0 (jak dla ciebie) ma ok.54ps co zazwyczaj (kobietom) wystarcza , ze spalnaniem nie powinno być problemów jakieś 5-6 l /100km są realistyczne , masz do wyboru jeszcze diesla (57ps , 1,5l) ale raczej bym go odpuścił .
co do części to napewno nie będą takie tanie jak do opla , ale micra powinna się mniej psuć i tak wyjdzie na jedno.
dlatego śmiało można polecić micre (oczywiście tylko i wyłącznie kobiecie) :D
pozdrawiam
M.F.G.
Ryba
v-ride
Nowicjusz
Awatar użytkownika

12 Sty 2007, 19:49

Corsa 1.0 przy dynamiczniejszej jeździe zaczyna sporo palić.
Micra 1.0 to świetny wybór.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

13 Sty 2007, 10:33

:lol: Dzieki za opinie, chyba moj wybor padnie na micre, to juz przesadzone w 88% :D Mam jeszcze jedno pytanie; czy micra jest w miare bezpiecznym samochodem? ( i nie przypomina tico), wiem ze opel pod tym wzgledem jest bardzo ok.
Karolina
Nowicjusz

14 Sty 2007, 18:02

Witam,
Jeżeli chodzi o Micre z 98 roku to przy testach Euro NCAP wychodzi bardzo podobnie do wspomnianego Opla Corsy z tym że Corsa wypada trochę gorzej. Poniżej masz dwa linki i możesz sobie porównać Corsę z Micrą testy aut produkowanych od 96 do 99 roku.

Testy zderzeniowe Opla Corsy

Testy zderzeniowe Nissana Micra
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

14 Sty 2007, 19:38

Hej Artek:) Dzieki bardzo za te info. Pozdrawiam!
Karolina
Nowicjusz

21 Sty 2007, 14:07

Mam kolejny typ!!! ch...a, ciezko sie zdecydowac na jeden samochod :?
Co myslicie o samochodzie Suzuki Swift??:)
Karolina
Nowicjusz

21 Sty 2007, 15:59

Witam,
Jak to jest cena do 9tyś. to proponuję raczej wybierać z tych dwóch wcześniej podanych modeli aut...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

21 Sty 2007, 16:16

ArteK napisał(a):Jak to jest cena do 9tyś. to proponuję raczej wybierać z tych dwóch wcześniej podanych modeli aut...

Cena mniej wiecej taka sama. Moglbys podac powod dlaczego nie Swift?
Karolina
Nowicjusz

21 Sty 2007, 16:58

Mój znajomy miał i bardzo narzekał na to auto, zmienił później na nissana i mówił że różnica jak dzień do nocy ;)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe