Witam
![Uśmiechnięty :)]()
Jestem w trakcie zaznajamiania się z ofertą samochodów używanych jako totalny laik motoryzacyjny. Próbuję ustalić jakiego modelu warto poszukiwać żeby móc potem poprosić kogoś o ocenę /pomoc w zakupie. Poszukuję auta w celu codziennych dojazdów do pracy ok. 25 km w jedną stronę, z tego ok. 15 km droga ekspresowa/autostrada, reszta zawiera fragmenty z dozwoloną prędkością 70 km/h. Myślę,że auto segmentu C byłoby dobrym wyborem, większe auta byłyby zbyt problematyczne w parkowaniu, a segment B raczej jest za mały na autostradę. Nie wiem czy benzyna czy diesel - internet "mówi" ,że mam graniczne przebiegi dla tej decyzji, obawiam się też kosztów napraw w używanym dieslu. Jedyny raz kiedy jechałam autem z dieslem był mój egzamin (TOYOTA YARIS 5HIB 1,4 D-4D 6M/T LUNA A/C silnik diesla, manualna skrzynia biegów, 6 przełożeń do jazdy w przód) - mam złe wspomnienia, zero przyjemności z jazdy, zero płynności, bardzo ospałe auto,miałam wrażenia jak z jazdy wiejską furmanką, nie wiem czy to była kwestia feralnego zużytego auta czy jednak dieslami jeździ się inaczej. Z gazu wolałabym zrezygnować ze względu na parkingi podziemne- będzie to jedyne auto w rodzinie, będę podwozić starsze osoby np. na zakupy ( w centrum miasta parking podziemny, w galeriach handlowych parkingi podziemne). Na razie wśród polecanych aut znalazłam m.in. :
Ford focus mk2 benzyna 1.6 100 km
Hyundai i30/ Kia Ceed 1.6
Fiat Bravo - bardzo ładny wizualnie w porównaniu do poprzednich, ale w benzynowych są skrzynie M32, a jak nie ma M32 to jest ponoć drogi w naprawie Multiair, nowsze roczniki są już automatycznie droższe.
Mój budżet to max. 25 tys. zł. Ceny na portalach dla tych samych roczników skrajnie się różnią. Jakiego auta warto poszukiwać w budżecie 20-25 tys, w jakim roczniku ? Może jeszcze jakieś inne marki, modele ?