Pierwszy samochód kompakt do 25 tys. 50 km dziennie trasa

30 Cze 2018, 12:20

Witam :)
Jestem w trakcie zaznajamiania się z ofertą samochodów używanych jako totalny laik motoryzacyjny. Próbuję ustalić jakiego modelu warto poszukiwać żeby móc potem poprosić kogoś o ocenę /pomoc w zakupie. Poszukuję auta w celu codziennych dojazdów do pracy ok. 25 km w jedną stronę, z tego ok. 15 km droga ekspresowa/autostrada, reszta zawiera fragmenty z dozwoloną prędkością 70 km/h. Myślę,że auto segmentu C byłoby dobrym wyborem, większe auta byłyby zbyt problematyczne w parkowaniu, a segment B raczej jest za mały na autostradę. Nie wiem czy benzyna czy diesel - internet "mówi" ,że mam graniczne przebiegi dla tej decyzji, obawiam się też kosztów napraw w używanym dieslu. Jedyny raz kiedy jechałam autem z dieslem był mój egzamin (TOYOTA YARIS 5HIB 1,4 D-4D 6M/T LUNA A/C silnik diesla, manualna skrzynia biegów, 6 przełożeń do jazdy w przód) - mam złe wspomnienia, zero przyjemności z jazdy, zero płynności, bardzo ospałe auto,miałam wrażenia jak z jazdy wiejską furmanką, nie wiem czy to była kwestia feralnego zużytego auta czy jednak dieslami jeździ się inaczej. Z gazu wolałabym zrezygnować ze względu na parkingi podziemne- będzie to jedyne auto w rodzinie, będę podwozić starsze osoby np. na zakupy ( w centrum miasta parking podziemny, w galeriach handlowych parkingi podziemne). Na razie wśród polecanych aut znalazłam m.in. :
Ford focus mk2 benzyna 1.6 100 km
Hyundai i30/ Kia Ceed 1.6
Fiat Bravo - bardzo ładny wizualnie w porównaniu do poprzednich, ale w benzynowych są skrzynie M32, a jak nie ma M32 to jest ponoć drogi w naprawie Multiair, nowsze roczniki są już automatycznie droższe.
Mój budżet to max. 25 tys. zł. Ceny na portalach dla tych samych roczników skrajnie się różnią. Jakiego auta warto poszukiwać w budżecie 20-25 tys, w jakim roczniku ? Może jeszcze jakieś inne marki, modele ?
Wiktoria90
Nowicjusz

Auto: nie mam

30 Cze 2018, 12:53

Wiktoria90 napisał(a):Ford focus mk2 benzyna 1.6 100 km

spoko

Wiktoria90 napisał(a):Hyundai i30/ Kia Ceed 1.6

spoko, poszukaj w sieci co dokładnie sprawdzić bo jest kilka miejsc szczególnie narażonych na korozję

Wiktoria90 napisał(a):Fiat Bravo - bardzo ładny wizualnie w porównaniu do poprzednich, ale w benzynowych są skrzynie M32, a jak nie ma M32 to jest ponoć drogi w naprawie Multiair, nowsze roczniki są już automatycznie droższe.

Nie wiem co czytałaś, ale to demonizowanie skrzyni robi się już jakimś absurdem. Każde auto ma słabsze i lepsze strony, jedno skrzynię, drugie nietrwałe zawieszenie. Kiedy zaczniesz szukać takich problemów to nie kupisz nic bo ideałów nie ma.

Popatrz na civic'a 8 i lancera
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2018, 13:25

nie skreślałbym fiata bravo z względu na skrzynie, mają bdb benzyny jak i diesle możesz kupić ładne autko młodsze od konkurencji każde auta mają jakieś wady o ile coś kojarzę to po 2010 coś poprawiali, po za tym sporo aut z polskich salonów?
kurek0410
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat toledo
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Cze 2018, 13:58

Nie wiem czy Lancer nie byłby za drogi jak na budżet 20 - 25 tys. Wolałabym kupić jak najmłodsze auto (max. 10 lat), w miarę tanie jeśli chodzi o koszty napraw i codziennego użytkowania - ze względu na te nieszczęsne parkingi LPG raczej odpada więc tutaj na paliwie nie zaoszczędzę. Civic - nie wiem czy również nie byłby na styk z moim budżetem, ponoć części do Hondy są drogie, widzę praktycznie same 3- drzwiowe - odpadają ze względu na moich przyszłych pasażerów. Na pewno postaram się coś więcej o nich doczytać,bo o ile ufo mignęło mi na forach, to o Mitsubishi chyba nikt nie pisał.
Kusił mnie Fiat Bravo, bo jest ładny wizualnie,znalazłam dużo opinii,że jest tani i są tanie naprawy ale znalazłam tutaj na forum tabelkę z cenami części i przestało to być takie oczywiste ( kalkulacje dla 1.4 T-jet 120 km w porównaniu do m.in. Hyundai i30), nawet Honda wydaje się tutaj tańsza w utrzymaniu. download/file.php?id=2199&mode=view
Jak zacznę wyliczać ile zostawić sobie zapasu pieniędzy to zaraz wyjdzie mi,że auto kupić za 15 tys. a w kieszeni od razu mieć 15 tys. na "niespodzianki" :o
Wiktoria90
Nowicjusz

30 Cze 2018, 14:23

Może coś takiego? Na autostradzie można deptać i w mieście nie ma problemu z parkowaniem, jak znajdziesz w 4 drzwiach to możesz zapakować kilka osób
[link do oferty na Olx wygasł]
Jak nie to astra h z końca produkcji
Kłaku
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 10 2013
Auto: A4 B5
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

30 Cze 2018, 15:33

Ten przykładowy Peugeot ma chyba za dużą moc jak na pierwsze auto. Jak z właściwościami jezdnymi Peugeotow ? Na razie spotkałam się z opinią osoby , która kupiła nowego i żałowała zakupu. O hyundai i30 słyszałam, że średnie właściwości jezdne. Ford focus jest chwalony pod tym względem. Fiat Bravo wydaje się byc pomiędzy dwoma poprzednimi.Zastanawiam się tylko czy to są duże różnice i czy jakiekolwiek auto większe i z większą mocą od Yarisa będzie i tak lepsze w prowadzeniu i komforcie. Czy warto przesunąć zakup auta i uzbierać więcej np. na Focusa ?
Wiktoria90
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...

30 Cze 2018, 15:50

Nie istnieje coś takiego jak za duża moc, czym więcej mocy tym auto jest bezpieczniejsze, co do właściwości jezdnych to nie wiem, nie jeździłem takim, ale chyba nie zamierzasz brać udziału w kjs'ach więc tym bym się raczej nie przejmował, jak masz ochotę i jesteś zdecydowana na fiata to bierz fiata i się nie przejmuj, najlepiej nauczyć się na własnej skórze co w czym ile kosztuje, miałem forda mondeo MK3 i więcej tej marki nie kupię bo taniej mi wychodzi obecny serwis starszej audi, z fiatem też osobiście bym nie ryzykował bo mam stereotypowe myślenie co do tej marki, które nie jest oczywiście obiektywne.
Co do Hyundaia to nie wiem jak z prowadzeniem ale sam się przymierzam do zakupu Hyundaia, fakt że nie i30. To co wiem to tyle, że lubią się z rudą i szybko zaczynają chrupać, a wnętrze jest jak w amerykańcach czyli skrzypiące.
Ostatnio edytowany przez Kłaku, 30 Cze 2018, 15:56, edytowano w sumie 1 raz
Kłaku
Nowicjusz

30 Cze 2018, 15:54

Kłaku napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/peugeot-207-1 ... r5K8r.html

Najlepiej trzymaj się z dala od tego silnika.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2018, 15:59

Nie chodziło mi dokładnie o ten silnik ale o auto, może być 1.6 bez turbo, też sobie poradzi.
Kłaku
Nowicjusz

30 Cze 2018, 16:18

Poszukiwania auta zaczęłam od tematów typu jakie pierwsze auto wybrać i zwykle pojawia się tam motyw taniej puszki z małym silnikiem.... w takie coś na pewno nie próbowalabym zainwestować nawet złotówki.
Hyundai i30 ma najtańsze części wg 2 rankingów, Fiat Bravo jest ładny nawet w starszych rocznikach a opinie o kosztach są skrajnie różne, Focusa chwalą za właściwości jezdne ale wspominają o rdzy. Dużo osób pisze tu o Volvo s40 ale jest ich w ogłoszeniach niewiele, przynajmniej w mojej okolicy. Artykuly i recenzje często skrajnie się różnią. Im więcej czytam tym bardziej chciałabym mieć możliwość dojazdu do pracy rowerem ;)
Wiktoria90
Nowicjusz

30 Cze 2018, 16:25

Nie ma na to złotego środka, jeden woli jabłko drugi gruszkę, w motoryzacji jest identycznie, większość aut jest zależna od tego jak trafisz i tego czego oczekujesz, ja osobiście nie wydałbym na pierwszą furmankę więcej jak 5k. Żeby zacząć, rok pojeździć, sprawdzić co i jak a potem myśleć o czymś lepszym, ale nie moja kasa, nie moja decyzja.
Kłaku
Nowicjusz

30 Cze 2018, 16:29

Ja szukałbym następujących aut, jeśli benzyna z LPG to:
Opel Astra H 1.8
Fiat Bravo 1.4T
Ford Focus Mk2 1.6/2.0
Hyundai i30 1.4/1.6
Kia Ceed 1.4/1.6
Mitsubishi Lancer 1.5/1.6
Renault Megane III/Fluence1.6

Jeśli diesel to:
Fiat Bravo 1.6/1.9
Ford Focus 1.6/2.0
Opel Astra H 1.9
Volvo C30/S40/V50 1.6 lub 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Cze 2018, 16:39

Pewnie ograniczyłabym fundusze na auto albo nie inwestowalabym w prawo jazdy gdybym nie wyjeżdżała poza miasto. Wolę nie oszczędzać na aucie , którym wjadę na drogę ekspresową i autostradę.
Wiktoria90
Nowicjusz