Pierwszy samochód - Mercedes, ale czy tego warto?

09 Paź 2010, 19:37

Witam,

mam 24 lata, jestem nowy i na forum, i na "rynku" samochodowym, ale Mercedesa kocham od lat:) Chciałbym jako pierwsze autko kupić Merola, w cenie do 7-8k PLN, i żeby do niego nie dołożyć potem aż za nadto :wink:

Znalazłem kilka ofert, np. tą:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy warto w ogóle do tego podejść? Czy Mercedes z lat 93-97' da jeszcze radę?
Jaki przebieg dla silnika to już jego "schyłek", bo widzę oferty po 180-250 tys. na liczniku - to już chyba trup?

Będę wdzięczny za radę, bo wiem że WY się na tym znacie :smile:
Hoodini
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

10 Paź 2010, 07:44

Chyba żartujesz :evil: ,agonię tego silnika mogą oglądać ale chyba twoje wnuki :mrgreen: ,jeśli naturalnie to auto ma tylko tyle km w kołach.Te silniki serii 111 uchodzą za trwałe i bezproblemowe.Problemem może być tylko instalacja LPG,nigdzie nigdy nie obiło mi się o uszy by LPG był zalecany do tych silników,natomiast wiem,że egzemplarze właśnie z 93 roku miały nietrwałe przekładnie kierownicze.Pytasz o trwałość tych aut,to pamiętaj,że to jeszcze te Solidne Mercedesy :!: Mój podobny jakościowo ma jeszcze z tyłu oryginalne łożyska,które nie szumią a auto dobija do 1400 000 km(milion czterysta) :grin: Ty pytasz o truposzowatość :grin: zapomnij o tym :!: Patrz tylko czy nie ma korozji,czy dyfer nie ma wycieków,stan podpory wału,stan sworzni górnych wahaczy.Jeśli jest bezwypadkowy i rzeczywiście ma taki przebieg,to :roll: Nie podoba mi się tylko tapicerka w środku.Naturalnie ,ja w taki przebieg nie wierzę :sad: Zobacz na przegub łączący wał z dyfrem,przy takim przebiegu powinien być jak nowy,jeśli jest popękany to auto w butach ma ponad 500 000 lekko.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Paź 2010, 15:09

Dzięki za pomoc, no to mnie pocieszyłeś...a nawet zaskoczyłeś, bo jestem w szoku że Twój przejechał 1 400 000 km - szacunek :smile:

Czyli brać, ew. zwrócić uwagę na stan techniczny - wystarczy wizyta u mechanika by to sprawdzić? Ew. jaki jest szacunkowy koszt takiej imprezy (żebym wiedział ile doliczyć), aby mi samochód sprawdził dokładnie?
Hoodini
Nowicjusz

10 Paź 2010, 15:53

Sprawdzenie u mechanika, to najlepszy pomysł,jaki może przyjść do głowy, koszt inspekcji jest niewspółmiernie niski do kosztów, jakie możesz ponieść, jeśli byś kupił auto wyjeżdżone.Jeśli kupisz autko w bardzo dobrym stanie,to trudno tobie będzie naleźć inne,tak niezawodne i trwałe.Pytasz o koszt sprawdzenia auta?!Dobremu mechanikowi nie zajmie to dużo czasu 100-150 zł.Jeśli go kupisz to napisz na priv :wink: Gdy ruszysz nim, to poczujesz smak Mercedesa :!: :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Paź 2010, 21:48

Dzięki Ci za pomoc, mam już jakieś mgliste pojęcie "jak kupić Mercedesa?" :smile: i cieszę się, że potwierdza się informacja o samochodzie nie do zdarcia... cóż, wobec tego idę szukać samochodu i dobrego mechanika w Wawie, a jak już nabędę to co chcę, z pewnością się pochwalę :wink:

raz jeszcze dzięki za pomoc!
Hoodini
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota NCSV – niezwykłe kombi w stylu coupe
    Toyota NCSV to wyjątkowy samochód koncepcyjny, który posiada cechy charakterystyczne dla coupe, sedanów oraz… kombi! Został zaprojektowany dla 30-latków końca lat 90., którzy zafascynowani ...