Pierwszy samochód - miasto czasem trasa

22 Lut 2014, 18:10

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Niedawno zdałem egzamin na prawo jazdy i chciałbym zakupić swój pierwszy samochód. Kilka wieczorów spędziłem na przeczesywaniu internetowych zasobów związanych z motoryzacją, i przyznaję bez bicia, jestem nieco zagubiony w mętliku parametrów, wersji itp.

Budżet mam ograniczony do 10000 PLN, więc cudów nie oczekuję. Potrzebuję samochodu głównie do jazdy po mieście. Dobrze by jednak było żeby autko nie bało się dłuższych dystansów. Nie mam „duszy rajdowca” jednak chciałbym żeby silnik był w miarę żwawy i dynamiczny. Dodam jeszcze, że mieszkam w Krakowie.

Rozważam kilka możliwości, którymi chciałbym się podzielić i zapytać o opinię (kolejność przypadkowa):

Renault Clio:

Peugeot 206:
[link do Tablica wygasł]

Citroen Saxo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nissan Almera:

Honda Civic:

Mam też na uwadze Mitsubishi Colt (z rocznika ok. 2000), Alfa Romeo 147 oraz Rover 25. Temat Rovera i Alfa Romeo był już wielokrotnie wałkowany na tym forum, więc nie będę przynudzał pytaniami o awaryjność, dostępność części itp. ;)

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi na temat umieszczonych powyżej samochodów. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje. Być może są inne samochody warte uwagi, które przez nieznajomość tematu, pominąłem.

Dziękuję i pozdrawiam

Tomasz
tepe
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 02 2014
Auto: Nie mam

22 Lut 2014, 21:22

Alfę Romeo odpuść, chyba że do niedzielnego lansu po mieście. Renówki wyglądają uczciwie, Puga bym odpuścił bo to diesel, turbo dwumasa i te sprawy, hondy lubią gnić, nissan za tani. Uważaj na tylną belkę we francuzach, regeneracja sporo kosztuje. Polecam Opla Astrę II 1.6 8v świetna do lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2014, 22:22

Peugeot ma silnik HDI który zbiera dobre opinie.

Ode mnie pare linków:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - raczej oryginalny przebieg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

22 Lut 2014, 22:48

Ja już kiedyś o tym wspominałem i wspomnę ponownie, Peugeot 206 to dziadostwo... miałem nieprzyjemność kontaktu z 2 lub 3 tymi autami i każdy kolejny utrwala mnie w przekonaniu, że ten samochód to totalny złom. Jak dla mnie tandetny, sposób rozkładania siedzeń z przodu to chyba ma być zamach (mówię o tym, że jak nie jest obciążone oparcie - o radości przy próbie wypionowania fotela oparcie odbiło mi w twarz...), poza tym ma tylna belka... w życiu bym nie polecił tego auta.

Za to Rover 25 może być fajną opcją, a jeśli chcesz coś bardziej "sportowego" ;D to możesz zobaczyć na MG ZR
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV

22 Lut 2014, 22:51

Ile ludzi tyle opini,ja znam osoby które mają 206 i nie narzekają.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2014, 22:55

U mnie w rodzinie też był 206 i raz bez żadnego powodu wystrzeliła poduszka pasażera :? Poza tym auto całkiem okej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Lut 2014, 23:06

no cóż, może miałem po prostu pecha z tymi 206 ale opinie o modelu już sobie wyrobiłem i nie sądzę, żebym temu modelowi dał szansę na jej zmianę ;)

P.S polecam benzynke z gazem skoro ma to być głównie jazda po mieście
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV

22 Lut 2014, 23:10

No wiadome zależy jak sie trafi.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2014, 23:41

Ja posiadam 206 już prawie 3 lata i nie narzekam, z belką odpukać wszystko okej, silnik 2.0 hdi bardzo dobry. Problemy mam tylko z końcówkami drążków kierowniczych i łącznikiem stabilizatora - zbyt często sie psują
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T

23 Lut 2014, 00:17

Witam :)

Dziękuję za odpowiedzi. Przeglądnąłem proponowane przez Was samochody.

@mike1735 : Obawiam się, że Opel Astra może być dla mnie nieco za duży. Do tej pory jeździłem tylko Toyotą Yaris ;)

@Barol : Seaty wyglądają bardzo zachęcająco :) Czy któregoś z nich szczególnie byś polecił? W każdym razie na pewno pooglądam sobie „na żywo” te samochody.

@TheS : MG ZR wygląda bajecznie :)
Co sądzicie o tym ogłoszeniu?
Zastanawiam się tylko czy taki sportowy samochód powinien trafić na początkującego kierowcę jakim właśnie jestem – ech, walka serca z rozsądkiem ;) Poza tym, nieco obawiam się tzw egzotyki czyli kosztów części, dostępności mechaników, którzy fachowo zajmą się samochodem.

O Peugeotach usłyszałem więcej negatywnych opinii, niż pozytywnych, zatem raczej sobie odpuszczę.

Pozdrawiam

Tomasz
tepe
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 02 2014
Auto: Nie mam

23 Lut 2014, 09:01

Ja bym bliżej przyjrzał sie temu [link do Otomoto wygasł] najlepszy dieslowy silnik który zbiera dobre opinie,przebieg jak już pisałem raczej oryginalny no i zostanie kasa na odpicowanie auta. Do tego nie musiałbyś zmieniać tablic bo są już krakowskie.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lut 2014, 15:13

tepe napisał(a):Zastanawiam się tylko czy taki sportowy samochód powinien trafić na początkującego kierowcę jakim właśnie jestem – ech, walka serca z rozsądkiem

Zasadniczo auto nie ma tu wiele do rzeczy, ważne jest to, co masz w głowie :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

23 Lut 2014, 15:46

A coś z tych?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (mój faworyt)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lut 2014, 13:55

po zdaniu prawka używam samochodu moich rodziców opla astry i nawet fajnie się jeździ ale marzy mi sie nissan micra :lol:
Małgorzata19
Obserwowany

Auto: opel

24 Lut 2014, 20:42

I co to wnosi do tematu?
Barol
Awatar użytkownika