Pierwszy samochód - ok. 10 000zł

07 Lis 2012, 13:36

Witam wszystkich,
zarejestrowałem się na forum, gdyż sądzę że tu otrzymam najlepsze rady :)

Otóż szukam swojego pierwszego samochodu :) z ważnych informacji:
- cena okolica 10 000zł
- silnik max 1.6 z racji że to mój pierwszy samochód, a ubezpieczenie kosztuje..
- preferowana sylwetka - Fiat stilo, Grande, czyli ze ściętym tyłem :)
- wskazana instalacja LPG
- dodatkowo poduszki powietrzne itp.
- możliwe tanie w serwisowaniu..

Dodam iż mam prawie 2m wzrostu, więc dobrze jakby było sporo miejsca dla kierowcy :) sedany mnie nie interesują, a że autem będą jeździć 2 osoby, to mogę fotel dać na maxa do tyłu.

Wstępnie myślałem nad:
- Fiat Stilo
- Fiat Punto II FL
- Renault Clio
- Seat Ibiza II FL

Co wy byście mi doradzili? Już słyszałem masę różnych (sprzecznych) opinii - Stilo to Fiat, a części do Fiata drogie.. lepiej Seata, czy VW (nie podobają mi się).. Francuzy są awaryjne itp..

Prosiłbym o pomoc w wyborze, bo nie chce ciężko zarobionych pieniędzy głupio wydać..
krisbtm
Początkujący

Auto: Nie mam

17 Lis 2012, 22:32

Masz rację z tymi cenami części do Stillo ,ostatnio rozmawiałem ze znajomym który prowadzi dosyć spory warsztat mechaniki i nawet ten wątek się pojawił w rozmowie. Ludzie się dziwią,bo mysleli że jak maja Fiata,to części będą tanie...a tu "zonk". :shock:
Ibiza jest ok. Z tym,że w tym przypadku tylko ta jazda we dwójkę ma rację bytu,gdyż z tyłu jest ciasnawo w Ibizie.
A nie zastanawiałeś się nad Focusem? No tak ...ale tu gaz raczej odpada,no chyba że się założy sekwencję z układem lubryfikacyjnym,wtedy można spać spokojnie. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lis 2012, 08:25

Masz prawie 2m wzrostu więc ja bym sobie napewno odpuścił Ibize,Punto i Clio gdyż możesz mieć mało miejsca w środku.Stilo niewiem bo nie siedziałem.

Może porozglądaj sie za Astrą II.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2012, 12:36

No stlio mi się ogólnie strasznie podobało, ale eksploatacja jak na Fiat jest faktycznie droga..

Na chwile obecną jeżdżę CC i jakoś lepiej się czuje niż w Yarisie :lol:

Astra II też ok, choć nie podoba mi się troszkę jego wnętrze (czuć latka..), no i ciężko dostać zadbany egzemplarz - autko jednak oklepane..

Clio wg. mnie jest mniej spotykane i wydaje się bardziej komfortowe.
Obecnie waham się właśnie między:
- Clio II
- Punto II FL
- Corsa C

Focus też był rozważany, ale Fordy z gazem nie za bardzo.. A diesel nie wchodzi w grę z racji na wysokolitrażowy silnik - koszt OC będzie spory ;/

Lista zweryfikowana zostanie jak wsiądę do każdego :)

Jeśli uciekł mi jakiś fajny model, to byłbym wdzięczny za sugestie.
krisbtm
Początkujący

18 Lis 2012, 14:45

To może przejedż sie tymi co Ci sie podobają i może coś wybierzesz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lis 2012, 20:07

Witam.

Wydaje mi się że corsa to dobry wybór, ponieważ części nie dość że tanie to jeszcze można je kupić w wielu miejscach od ręki. Dobrą alternatywą jest Clio, samochód bardziej komfortowy, równie praktyczny i jeśli z dobrych rąk to na pewno bezawaryjny bo nie wszystkie Francuzy są awaryjne, jeśli ktoś dba o auto to na pewno długo posłuży. Przemawia też również fakt że Clio nie garażowane nie rozsypie się, a jak to z Oplami bywa to każdy wie, choć nie każdymi.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprinter 316 LGT zasilany benzyną i gazem LPG
    Sprinter 316 LGT (Liquefied Gas Technology), wyposażony w 4-cylindrowy silnik o zapłonie iskrowym o pojemności skokowej 1796 cm3, rozwijający moc 115 kW (156 KM) przy 5000 obr/min. Silnik mógł być zasilany benzyną ...
    Hybrydowa Toyota Auris debiutuje w Polsce
    Toyota Auris drugiej generacji zadebiutowała w Polsce w styczniu 2013 roku. Samochód otrzymał zupełnie nowy wygląd nadwozia i wnętrza niż poprzednik, zyskując sobie sympatię klientów zarówno w całej Europie, ...

19 Lis 2012, 08:28

Jeździłem kiedyś clio 1.4 16v i powiem że jakiś taki klaustrofobiczny ten samochód był, chyba 206 ma więcej miejsca w środku... no i spalanie jak na taki silniczek ( no ok 95 koni może i miał ale i tak demonem nie był) było całkiem spore
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Lis 2012, 10:51

Mam akurat jedno Clio II na oku i tak samo jedno Punto II FL.. jak oglądałem to ceny części w obu przypadkach są podobne a wg. raportów spalania, to Clio wygrywa.

Muszę znaleźć gdzieś Clio żeby sprawdzić ile tam jest miejsca :) wtedy będzie wiadomo co i jak..
A jakieś inne modele godne polecenia ?
krisbtm
Początkujący

19 Lis 2012, 11:48

Skąd jesteś?To coś poszukam.
Barol
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 14:59

Z Katowic.. Póki co znalazłem na otomoto.pl :
- błękitne Clio II (10900zł, 1.2 silnik, lpg, 150000km - Żory)
- srebrne Punto II FL (9900zł, 1.2, lpg, Olkusz)

Nie mam jak linków wkleić bo w pracy jestem :) ale łatwo znajdziesz.
Dzięki za chęć pomocy :)
krisbtm
Początkujący

19 Lis 2012, 18:07

Clio odpicowane na handel.
Punto ładne.

Ja znalazłem takie
[link do oferty na Allegro wygasł] świeży gaz i przegląd
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Tablica wygasł]:
[link do Tablica wygasł]:
Barol
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 19:00

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie wypowiem się na temat modelu z tym silnikiem, ponieważ miałem z nim mało do czynienia.
Ogólnie to polecam jakąś astre. Sam mam 190 cm wzrostu i ciężko mi w golfie, czy właśnie ibizie ze względu na niewygodne fotele. Także z mojej strony polecam astre 2 1.6 8V w gazie. Ciężko znaleźć zadbany egzemplarz w tej cenie, ale jednak warto poszukać.
Np. tutaj wersja po liftingu, czyli troszkę mocniejsza (do 2000 było 75 KM po 2000 84)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Lis 2012, 19:58

No chyba że poszukać czegoś tańszego i samemu zagazować?
Barol
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 21:33

Skoro twierdzicie że to Clio odpicowane na sprzedaż, to może faktycznie lepiej odpuścić.. Podoba mi się, ale może wyglądem chcą przysłonić coś..

Chyba Punto z Olkusza będzie.. Bo wydaje się w porządku..
Astra mi jakoś nie leży - dziwnie mi się nią jechało..
krisbtm
Początkujący

19 Lis 2012, 21:43

Sam użytkuję teraz Xsarę II z silnikiem 1.6 16V 109KM. Często jeżdżę nią do Niemiec, spalanie na autostradzie, 120km/h z tempomatem - 5,8l/100km (na ok. 50 litrach robię 850-900 km). W mieście spalanie nie przekracza 7,5l, ale fakt korków u mnie nie ma :P
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca