Pierwszy samochód - ok. 11tys

12 Maj 2014, 19:29

Witam, przeglądałem już kilka tematów, ale niestety nie pomogło mi to wystaczająco, dlatego zakładam własny i proszę o jakieś sugestie, podzielenie się doświadczeniem.

Na wstępie dodam, że z motoryzacją do tej pory miałem mało wspólnego. Jestem całkowitym laikiem, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Moje oczekiwania to przedewszystkim,
- w miarę mało awaryjny,
- nie gnijące
- miejsce dla 5 osób
- preferuję sedany
- maks pojemność 2.0
- cena w okolicach 11tys
- najlepiej byloby z gazem, ale jestem skłonny kupić bez ( i ewentualnie, później założyć na własną rękę), czy może lepiej diesel?

Moje typy z kilkoma na szybko znalezionmi przykładowymi ofertami.
Alfa Romeo 156 2003r - w cenie jakiej podałem, można znaleść co nie co. Czytałem troche opini i w sumie nie wiem nic. Ile pozytywnych opinii, tyle negatywnych. Najczęściej jednak wytykaną wadą jest delikatne zawieszenie, nie przystosowane do Polskich dróg.
[link do oferty na Olx wygasł]

Seat Cordoba 2003r - to chyba o wersje III mi chodzi, w tej kwocie też można coś poszukać. Cordoba podobno jest uboga wewnątrz, słabe wykończenie (plastiki), mało miejsca dla pasażerów z tyłu.

BMW e46 1999r - niby troche starsze, ale to nie znaczy chyba, że gorsze. Przedziały cenowe są tutaj naprawdę bardzo rozległe, ale w tych 11tys, też znalazło by się sporo ofert. Pytanie czy to nie są jakieś trupy z Niemiec, bo jednak różnica w cenie jest w niektórych przypadkach spora.

Najbardziej podoba mi się Alfa, jednak boję się troche tych negatywnych komentarzy, tutaj bardzo liczyłbym na wypowiedź kogoś, kto miał z tym samochodem naprawdę wiele do czynienia. Alfa często stawiana jest na równi z Fiatem, który najlepszej opinii też chyba nie ma.

Oglądałem też inne marki jak np. Mazda 323F, Ford Mondeo i jest to jakaś alternatywa.
Nie przepadam za markami takimi jak VV, Audi.

Pozdrawiam.
wingedhussar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2010
Auto: Nie mam

12 Maj 2014, 20:08

Te alfy 156 są piękne, ale niestety bardzo awaryjne i lepiej go nie kupuj, BMW e46 za 11000 zł :shock: i to w dieslu to są raczej jego pozostałości bo kto tak porządne auto sprzedałby za 11 tysi. Seat cordoba może być. Mazda jest bardzo fajna, ford mondeo też fajny zwłaszcz mk2 w świetnym stanie a mk3 też w niezłym dostaniesz kolego. A więc VW i audi se odpuść seat to grupa vw ale 1.2 12v to fajny silnik godny polecenia, alfa i bmw za 11000 to będą złomy w przypadku e46 a 156 jest zbyt bardzo awaryjna.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2014, 06:56

wingedhussar napisał(a):Seat Cordoba 2003r - to chyba o wersje III mi chodzi, w tej kwocie też można coś poszukać. Cordoba podobno jest uboga wewnątrz, słabe wykończenie (plastiki), mało miejsca dla pasażerów z tyłu.
[link do oferty na Olx wygasł] ... 21f29a611a
[link do oferty na Olx wygasł] ... c8eadd2ac6

Co prawda wygląd to kwestia gustu, ale z miejskich sedanów brzydsza od Cordoby jest chyba tylko Skoda Fabia I :) Jeśli jesteś w stanie zaakceptować te mankamenty, o których piszesz (wszystko to prawda) to w żadnym wypadku (wbrew temu co pisze krzysiek4000) nie kupuj Cordoby z silnikiem 1.2 12v - to awaryjna, hałaśliwa i wyjątkowo powolna jednostka (ponad 16 s. do setki). Absolutne minimum to 1.4 16v 85KM.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

13 Maj 2014, 12:10

W tej cenie polecam Honde Accord VI gen, silniki 1.8 lub 2.0 :ok:
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

13 Maj 2014, 12:39

łysy30 napisał(a):1.2 12v - to awaryjna, hałaśliwa i wyjątkowo powolna jednostka

My w swoim polo mamy 1.2 6V dynamika trochę przy mała ale jest prawie bezawaryjny i na miasto starczy to 12V faktycznie jest dość awaryjne i do cordoby to 1.4 16V jest prawie idealne.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2014, 13:04

krzysiek4000 napisał(a):to 12V faktycznie jest dość awaryjne

No to zdecyduj się - jest to fajny silnik godny polecenia czy jednak nie bardzo? :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym są masy czynne w akumulatorze?
    Jedną z częstszych przyczyn zakończenia żywota akumulatora na skutek jego wadliwej eksploatacji jest spłynięcie mas czynnych z płyt wypełniających wnętrze baterii. Opad mas czynnych objawia się zmętnieniem elektrolitu, a ...

13 Maj 2014, 13:18

1.2 12V nie jest jakoś bardzo awaryjny, wersja 6v jak i 12v mają rozrząd na łańcuchu, który lubi się rozciągać i też na niezawodność cewek zapłonowych można by troche ponarzekać. Poza tym to 3-cylindrowce więc kultura pracy troche jak piły w tartaku. Przy tym szczególnie 12v nie jest aż tak oszczędny jak można oczekiwać po małej mocy i pojemności.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

13 Maj 2014, 13:45

Poszukaj Astry II, jesli nie była uszkodzona blacharsko to nie powinno jakos korodować
A jesli nie Astra to Avensis
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

13 Maj 2014, 15:48

Dzięki za odpowiedzi :) . Mnie jednak ta Alfa cały czas chodzi po głowie i naprawdę ciężko mi sobie ją wybić :D . Cięzka rozkmina, bo auto mega mi się podoba, ale trochę się boję, nawet nie chodzi tak o koszty naprawy, jak o to, że może mnie zawieść na drodze. Czytałem, że wersja 1.9 JTD jest ok. Czym bliżej do kupna, tym coraz bardziej podoba mi się to auto. Naprawdę jest to taka skarbonka bez dna? Może jak znajdzie się jakąś zadbaną to nie będzie tak źle?

Co do propozycji,
wg mnie Cordoba wcale nie prezentuje się tak tragicznie, kwestia gustu, jednak troche lipnie to wnętrze wygląda,
Honda i Toyota trochę mi się wygląd nie podoba, ogólnie oprócz mazd to jakoś japońce mi nie podchodzą
Astra - jest to jakaś alternatywa, ale chyba wolałbym te auta które podałem w pierwszym poście

Pozdrawiam
wingedhussar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2010
Auto: Nie mam

13 Maj 2014, 15:59

Jak tak bardzo lubisz większość czasu spędzać w warsztacie to bierz alfę a jak nie chcesz stać w warsztacie prawie wcale to weź pod uwagę opla astrę g.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2014, 17:09

Widzę że sami przeciwnicy alfy .
Zgadzam się że alfa 156 nie należy to najbardziej bezawaryjnych .
Ale jak kupisz fajny egzemplarz , będziesz dbał i nie oszczędzał na serwisie to wszystko będzie ok.
Jak liczysz się z kosztami np częstej wymiany "zawiasu" to spełniaj marzenia .
Zresztą kiedy jak nie teraz ?
Np [link do oferty na Olx wygasł] widziałem ją bodajże na forum marki .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Rok produkcji: 2002