Pierwszy samochód. (ok. 6 tys.) Jazda po miescie + wyglad!

09 Lut 2009, 20:28

EDIT3:
bbr86 napisał(a):klasa C, pojemność -1300-2000 ccm, rocznik 1990-jak najmłodsze, cena do 6 k PLN razem z opłatami i podstawowymi wymianami :lol:

To zdaje sie bede najnowsze "wytyczne".
Temat ewoluuje, a wraz z nim moje oczekiwania...
W kazdym razie, niech cytat bbr86 bedzie najnowszym trendem dyskusji :P

Witam.

Jako nowy kierowca potrzebuje samochodu.

Czytalem wiele opinii na tym forum dot. samochodow dla "nowych".

Osobiscie bardzo podoba mi sie Opel Calibra (byle bez taniego tuningu.)

Mysle ze autko calkiem niezle sie prezentuje, a mozna je nabyc za 5-6 tys.

Jednoczesnie widzialem sporo negatywnych opinii dotyczacych tego modelu.
Mysle jednak ze sa one spowodowane urazem do wiejskiego tunningu, ktorego ofiarami czesto padaja wlasnie Calibry.

Nie jestem amatorem przyklejania fragmentow mebli ogrodowych do karoserii samochodu, wiec nie ma mowy o wiejskiej Cali.

Jak uwazacie drodzy uzytkownicy Forum Samochodowego:
Calibra bylaby dobrym wyborem jesli chodzi o pierwszy samochod do 6 tys zl?

Chodzi mi glownie o niezbyt duza awaryjnosc (mechanik ze mnie kiepski wiec ze wszystkim musialbym latac do warsztatu).

Zuzycie paliwa to inna rzecz: mysle ze gdybym kupil Calibre bez LPG w okolicach marca/kwietnia to we wrzesniu zainstalowalbym butle, takze byloby w miare oszczednie.

A moze to po prostu zly wybor i powinienem szukac czegos innego?

Prosze o wszelkie porady dotyczyce Calibry, ale tez innych (lepszych?) samochodow do ok. 6 tys zlotych :)

EDIT:
Jesli sie myle co do eksploatacji Calibry (tzn. benzyna/LPG) i naprawy <bo>, to bardzo prosze o propozycje aut które sa oszczedniejsze, ale tez nie wygladaja jak wraki. Nie musi to byc zaraz coupe, ale zeby to nie byla stylistyka a'la Golf II.

EDIT2:
Moze jednak sprecyzowac powinienem ze samochod bedzie glownie do jazdy po miescie.
Dobrze by bylo zeby eksploatacja byla tansza...

Moze Honda Civic?

Z gory bardzo dziekuje za pomoc :)
Ostatnio edytowany przez Tur3k 10 Lut 2009, 19:52, edytowano w sumie 7 razy
bum!
Tur3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Links, links... Tam na lewo.

09 Lut 2009, 20:39

Nie mówię że jesteś złym kierowcą broń Boże ale mój znajomy kupił nie tak dawno Calibrę 2.0 i powiem ci że to szybki samochód.
Jak na pierwsze auto to niekiedy nawet za szybkie tak jak w przypadku mojego kolegi.
Po 2 tygodniach jazdy wydachował go i auto musiał sprzedać na złom.
Rozsądek to podstawa, aby nie przeceniać swoich możliwości za kółkiem, zwłaszcza jeśli jest się młodym kierowcą.
stasiowski121

09 Lut 2009, 21:28

dla przeciwwagi podam moją historię - ja kupiłem Calibre 16v 150 koników jako pierwszy samochód - i muszę przyznać, że naprawdę auto było świetne. "Byliśmy" razem 3 lata i nie miała jakichś większych usterek - generalnie auto dające naprawdę masę przyjemności z jazdy. Dzisiaj jeżdżę Mondeo z 98 roku też 2.0 benzyna i gdy przypomnę sobie jak się nią jeździło to dałbym dużo żeby mieć ją z powrotem :) teraz właśnie chcę kupić astrę z takim samym motorem c20xe - jest po prostu rewelacyjny, ma wycieki oleju, problemy z obrotami i pękające głowice ale mimo wszystko daję wiele frajdy (naprawy są śmiesznie tanie). Nie kupuj c20ne i x20xe - nie warto. Ale trzeba jeździć z głową - to fakt, jeśli cali jest w dobrym stanie tak jak moja - nawet nie wiesz kiedy lecisz 140 km/h - naprawdę. Jako ciekawostkę powiem, że swoją sprzedałem za 3000 PLN w naprawdę bardzo dobrym stanie - także można znaleźć coś rozsądnego (oczywiście moja to była całkowita seria bez żadnego badziewia na sobie)
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

09 Lut 2009, 21:30

Hum... Nie uwazam siebie za mistrza kierownicy i nie zamierzam takiego zgrywac.
To ze Cali ma duza moc nie bylo priorytetem.

Natury rajdowca nie mam :P
A nawet jesli to jest zbyt slaba zeby przycmic zdrowy rozsadek :)

Pozatym milo widziec pochlebne opinie na temat Cali :)

Coraz bardziej sie nakrecam na kupno tego auta.

I bardzi dziekuje za wlasnie takie porady jak silnik itp. Wiecej takich! :)
bum!
Tur3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 21:49

Jeśli będziesz szukał cali - szukaj tych z początku produkcji z motorem o którym wspomniałem c20xe - uważam za najlepszy koszty/osiąg. Lecz jeśli nie masz duszy rajdowca - możesz zdecydować się na ośmiozaworowy c20ne - podobno niezniszczalne silniki (problemy raczej z osprzętem) . Musisz zwrócić szczególną uwagę czy nie przegniły Ci podłużnice i mocowania sprężyn z tyłu w zawieszeniu, które normalnie wpadają w podłogę. Poza tym sprawdź czy nie ma oleju,mazi w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego (najprawdopodobniej pęknięta głowica)
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 22:11

Hum... Widze ze musze poszperac nieco o konstrukcji samochodu w ogóle...
Zeby sie dowiedziec gdzie szukac podloznicy ^^
Ale dobrze, przyda sie troche wiedzy ogolnej.

Przy okazji chyba znalazlem cos w co warto bedzie zainwestowac:

http://www.samnaprawiamsamochod.pl/napr ... libra.html

Czekam na wiecej postow :)
bum!
Tur3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyścigowe Lexusy - pewnie o nich nie słyszałeś
    Torowa wersja modelu LFA, RC F GT3 i LC GT500 - sportowe Lexusy dobrze wpisały się wyścigowy krajobraz na całym świecie. Ale Lexus ścigał się również luksusową limuzyną GS, hatchbackiem CT 200h, a nawet hybrydowym ...

09 Lut 2009, 22:27

O calibrze troszke moge sie wypowiedzieć, fak nie miałem jej jako swoje własne auto ale troche sie orientuje w temacie autek ;) Kiedyś jak jeszcze myślałem o kupnie swojego pierwszego samochodu o dziwo też ciągła mnie Calibra ze względu na niską cenę. Zalety za te pieniądze to Mocny silnik, dający wrażenia z jazdy. Jak nie był nigdy jeżdżony na LPG masz szanse że będzie dawał radość w rzeczywistości nie tylko w cyferce 2.0. Jeśli auto nie przeszło "polepszenia" wyglądu i parametrów przez Wiesia z Wiesiogrodu, wewnątrz jest całkiem ok. Można powiedzieć na swój sposób że ładnie i można czuc sie pewnie prowadząc ten samochodzik. Osobiście najbardziej odraża mnie jak ktoś zmieni sobie tarcze zegarów na te za 10zł z allegro i założy jakąś badziewną sportową kierownice. Uff... przechodząc do faktów, jak sie postarasz to znajdziesz modele z klimatyzacją na wyposażeniu !!! gdybym teraz miał kupić to auto w cenie do 6000zł, szukałbym przedewszystkim auta w oryginalnym stanie (czyt. bez tych wszystkich badziewnych ulepszeń), bez instalacji LPG, z silnikiem 2.0 benz i z klimatyzacją (chociaż teraz już klima zadko w ktorym działa, ale przydaje sie latem jak nie wiem). Minusy to według mnie duuuze zapotrzebowanie na paliwo, jeśli nie masz kasy czyt (60zł/100km) nie kupuj bo nie ma sensu, jesli chcesz auto z gazem nie kupuj bo to tez sie mija z celem, jesli chcesz zakladac gaz tez nie kupuj bo szkoda ladowac do tego wozu tyle kasy. Generalnie kupuj jesli chcesz pojezdzic troche i odnowic na cos innego, a po drugie jesli myslisz o szpanie tym autem, to lepiej zapomnij..... No i wkoncu to tylko opel....
szybki708
Początkujący

09 Lut 2009, 22:55

Wiedzialem ze i niezbyt pochlebne wypowiedzi tez przyjda :)

No wiec skoro odradzasz Calibre, to zaproponuj cos innego za podobne pieniadze...

A szpanowac autkiem za 6 tys chyba nikt nie planuje...

Tylko co do innych (bardzo mile widzianych) propozycji:

Wazne sa niskie koszta utrzymania (czyzbym sie mylil co do Cali na LPG?) i wyglad... Nie chodzi o szpan, ale cos co wyglada jak Golf II czy inne Tico-podobne pudelka odpadaja... Chcialbym miec radoche z posiadania samochodu, a nie "No, podjechac tym do lasu mozna... Do sklepu... Moze..."...

Moze przesadzam, ale chyba wiadomo o co chodzi.

W kazdym razie: Czekam na Za i Przeciw Calibrze oraz jakies inne propozycje :)

EDIT:
Moze Honda Civic? Tak za 6 tys moze by sie udalo coupe? No albo hatchback :P

Pomocy! :D
Ostatnio edytowany przez Tur3k, 09 Lut 2009, 23:07, edytowano w sumie 1 raz
bum!
Tur3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 23:06

A może Mitsubishi Colt ? O taki
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :?:

Samochód całkiem dynamiczny i niezawodny, a przy tym dosyć ekonomiczny tylko nie jestem pewny czy z tym silnikiem. Ale propozycja godna uwagi.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2009, 23:11

Całkiem fajnie sie prezentuje :)

Moze bedzie to lepszy wybor od Cali?

Czekam na dalsze opinie :)

Juz 3 modele sie pojawiaja w dyskusji ;)
Jak narazie:
    Opel Calibra
    Mitsubishi Colt
    Honda Civic
bum!
Tur3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 23:11

Chcesz cos mlodziezowego, o w miare swiezym wygladzie, i tania jazda. Przynajmniej tak to rozumiem. Jesli chodzi o Calibre na LPG i koszta, to ja mialem na mysli koszta bez instalacji. Wiadomo ze gaz w cenie 1,70zł teraz, to praktycznie kazdego stac na taka jazde. Stymze jak kupisz z gazem, musisz sie liczyc z tym ze kupujesz "kota w worku", bo wiadomo kto kupuje najczęściej te auta, i jak są eksploatowane..... hmm, ja Ci doradzam Toyote Celicie, bardzo świeży wygląd, auto się ciągle podoba, nie ma problemów w poźniejszej odsprzedaży, jest ich mało a więc wyróżniają się na drodze i co najważniejsze w Twoim wypadku, samochód tani w utrzymaniu (mało awaryjny, wkońcu to toyota:)). Poleciłbym Ci na poczatek 1.6 105 KM i bez gazu (8l/100km to maks, szkoda katować silnik,czysta jazda), te auta trzymają swoją wartość a po drugie, jak widze mlodą osobe w Calibrze to co myśle??..... a jak widze taką osobe w Celicii to sądze że to ułożony człowiek, który zna sie na motoryzacji. Jedyną rzucajaca sie na poczatku wadą jest mniej miejsca w srodku, ale to wsumie samochod ala sportowy. Bo jak np. chcesz byc "krolem prostej" mozesz wybrac tez jednostke 2.0 GTI.

Honda Civic w wersji Coupe też trafiony wybór, w porownaniu do celicii jest troche bardziej komfortowa. Generalnie oba auta są b. dobre. Za 6tys. mozesz kupic taka civic ale ja bym polecil dolozyc np. 1-2tys zl wiecej i kupic cos w naprawde dobrym stanie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mysle ze ta czarna Ci spasuje ;)
Ostatnio edytowany przez szybki708, 09 Lut 2009, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
szybki708
Początkujący

09 Lut 2009, 23:18

Jedna propozycja lepsza od drugiej :)

Robi sie coraz ciekawiej.

To jednak byl b. dobry pomysl zeby skorzystac z tego Forum :)

Rozne sa te Celi...

Mysle ze taka:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Bylaby ok :) Chodzi mi o rocznik/silnik.

A wiec update listy:

Opel Calibra
    Mitsubishi Colt
    Honda Civic
    Toyota Celica
[/list]
bum!
Tur3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Lut 2009, 08:36

teraz ja sie troche wypowiem,znajomy miał na poczatku Forda Mondeo 1.8TD,94ok,fajny zadbany,pojezdził rok i sprzedał i kupił od kumpla Opla Calibre 2.0,wiec moze narazie kupic jakies slapsze a potem Calibre,ale wybor nalezy do ciebie
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lut 2009, 08:54

szybki708 napisał(a):1.Poleciłbym Ci na poczatek 1.6 105 KM i bez gazu (8l/100km to maks, szkoda katować silnik,czysta jazda)

2. jak widze mlodą osobe w Calibrze to co myśle??..... a jak widze taką osobe w Celicii to sądze że to ułożony człowiek, który zna sie na motoryzacji.

3.ale to wsumie samochod ala sportowy. Bo jak np. chcesz byc "krolem prostej" mozesz wybrac tez jednostke 2.0 GTI.

Po kolei
Ad.1. motor 1.6 i spalanie max 8 litrów ? chyba poza terenem zabudowanym - ja w calibrze 2.0 w trasie przy bardzo "dziadkowej" jeździe do 120 km/h schodziłem też do 6,8 - 7 l/100km.
Motor 1.6 to strata czasu - musisz kręcić wyżej żeby osiągnąć to samo co w 2.0 - dlatego spalanie w mieście będzie porównywalne. Podaje linki aby to potwierdzić :

[link do autocentrum.pl wygasł]

[link do autocentrum.pl wygasł]

Ad.2. Haha co za stereotypowe myślenie - dałbym sobie rękę obciąć, że jakbyśmy zrobili sondę to w starych celicach jeździ tyle samo "wieśniaków" co w calibrach.

Ad.3. jaki ala sportowy ? przecież celica to samochód stricte sportowy, które odnosił niesamowite sukcesy w rajdach, wiec jaki "ala" sportowy ? Poza tym 2.0 dla króla prostej ? co jak co ale celika na zakrętech czuję się jak ryba w wodzie, więc nie wiem o co chodzi.

i jeszcze odnoście tego, że civic jest bardziej komfortowy - civic coupe jest porownywalny do celiki a hatchback jeszcze mniejszy w środku. Zawieszenie ma tak samo sztywne, więc nie jest bardziej komfortowy.
To by było na tyle jeśłi chodzi o wypowiedź kolegi.
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

10 Lut 2009, 10:39

Ja od siebie proponuje BMW E30. Myslę że stereotypy nie są dla Ciebie przeszkodą skoro rozwazasz kupno Cali. E 30 jest świetne, komfort jazdy, jakosc wykonania wnętrza jak na auto które ma 20 lat to rewelacja. Przyjemnośc z jazdy rónież jest ogromna. Awaryjność ja moja E30 mam 10 miesięcy i nie miałem żadnych napraw. Ale przy kupnie trzeba mocno uważac, bo niestety wiele egzemplarzy jest juz zakatanych przez pseudo rajdówców.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok