Pierwszy samochód, pierwsze ubezpieczenie

31 Mar 2012, 16:02

Witam,
Mam 18 lat, prawko mam od tygodnia. Noszę się z zamiarem kupna pierwszego samochodu. Jedyne co mnie odstrasza to właśnie ubezpieczenie. Surfując po internecie znalazłem wiele ofert np MTU, Libery Direct. Tylko w tym problem że nie posiadam żadnych zniżek i koszt ubezpieczenia to minimum 1800 zł(nie ukrywam że dla mnie jest to bardzo dużo). Nie chcę wkręcać w to rodziców bo w razie stłuczki będą leciały im procenty.

1 Czy istnieje jakiś sposób na tańsze koszty ubezpieczenia ?
2 Czytałem o czymś takim jak przejęcie polisy zbywcy auta

Może informacje na temat samochodów jakie mam na oku:
Opel Vectra B 1.8 Benzyna 1996-1998 sedan
Renault Megane / laguna 1.6-18 1996-1998 Hatchback
Seat Cordoba 1.4 1996-1998 sedan

Samochód będzie parkowany w garażu na ogrodzonej posesji przy domu.

Proszę o pomoc z góry dziękuję, pozdrawiam
zawi3j
Obserwowany

01 Kwi 2012, 08:55

Przejąć polisę zbywcy, a dokładniej kontynuować jego polisę możesz jak najbardziej. Trzeba sporządzić aneks do polisy, żeby wprowadzić Twoje dane i przy okazji, abyś dopłacił ubezpieczycielowi.

Sztuczka może być taka, że np. kupujesz samochód od gościa równie młodego co Ty. On zapłacił np. 1500 zł ubezpieczenia, a Ty będziesz musiał dopłacić tylko 300 zł. Do końca obowiązywania polisy masz więc spokój. Tylko kto wydaje 1500 zł, żeby ot tak je komuś oddać...?

Innego rozwiązania jak dopisanie jednego z rodziców do Twojej polisy nie widzę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2012, 12:06

witam...ja mialem podobny problem jak kiedys zakupilem pierwsze auto...wlasnie z tym wysokim ubezp[ieczeniem OC...
Ja poprostu na umowie kupna wpisalem dziadka ktory mial 60 % znizki i tak od bmw 520 placilem jakies 480 zł na rok..a ja bylem jako wspolwlasciciel...i tak lecialy mi znizki a ponadto placilem bardzo malo za ubezpieczenie
Nie bierz pod uwage ze jak bedziesz mial wypadek to rodzicom poleca znizki..a skad wiadomo ze odrazu bedziesz ten wypadek mial czy tam stłuczke..a jezeli juz nawet bedziesz mial to tych znizek zabiora z 10%....i tak ci sie to oplaca bo zamiast 1800zl zaplacisz za ubezpieczenie np 800zl(zalezy w jakiej firmie ubezpieczysz)..ja proponuje ci samo OC i jak ja szukalem to znalazłem taka firme jak INTER_RISK tam bylo najtaniej..

Słyszalem takze od kolegi ze auto kupil na siebie nie majac 25 lat skonczonych czyli placil wyzsza stawke i to bylo jego 1 auto i z tego co mowil w dowodzie rejestracyjnym jest tylko on wpisany a jego ojciec uzyczył mu tylko swoich znizek..i tez placi duzo mniej...tak ubezpieczyl w PZU z tego co wiem..ale niewiem czy tak jest w PZU i czy w innych ubezpieczalnich jest podobnie ..musialbys popytac..pzdr
Dizio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2002

01 Kwi 2012, 12:13

A co do przejecia polisy od sprzedajacego..to niewiem czy ktos odda ci tak swoja niewykorzystana polise za darmo...napewno zarzada doplaty lub bedziesz z nim musial spisac umowe ze zrzekasz sie jego polisy i wtedy on dostanie zwrot kasy za niewykorzystana polise do konca trwania umowy...ODWIEDZ JAKAS UBEZPIECZALNIE I DOPYTAJ SIE OSZCZEGÓLY..mozesz popytac w kilku..bo te przepisy i prawo tak szybko sie zmieniaja ze trudno za tym nadazyc a w bagno jakies to latwo sie wladowac...tylko potem trzeba slono placic..
Dizio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 09 2002

01 Kwi 2012, 18:30

Dizio napisał(a):to niewiem czy ktos odda ci tak swoja niewykorzystana polise za darmo...

W tym problem, aczkolwiek, można się dogadać, że OC jest w cenie auta. Zależy jak drogie jest samo auto. Aczkolwiek podane samochody w pierwszym poście nie są drogimi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Maj 2017, 12:29

Rankomat mi osobiście odpowiada z takich lepszych porównywarek. Na stronie rankomat.pl jest wszystko opisane. Mają szeroką gamę ubezpieczycieli, prosty interfejs, także nie trzeba się tam domyślać – co i gdzie wpisać. Fajnie, że zapamiętuje dane wpisane w formularzu, to sobie za rok jak będę szukał odkopię je i nie będę musiał od nowa wszystkiego uzupełniać.
kamil33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1983
Auto: renault
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...

23 Maj 2017, 08:01

Dizio napisał(a):A co do przejecia polisy od sprzedajacego..to niewiem czy ktos odda ci tak swoja niewykorzystana polise za darmo...napewno zarzada doplaty lub bedziesz z nim musial spisac umowe ze zrzekasz sie jego polisy i wtedy on dostanie zwrot kasy za niewykorzystana polise do konca trwania umowy...

Wraz z kupnem samochodu prawa i obowiązki wynikające z umowy ubezpieczenia OC przechodzą ze zbywcy na nabywcę. Zbywca ma OBOWIĄZEK przekazać nabywcy polisę i ma OBOWIĄZEK poinformować firmę ubezpieczeniową o danych nabywcy. W sytuacji, gdy wypowiesz taką umowę zbywca dostanie zwrot nadpłaconej składki. Przy kontynuacji umowy ubezpieczyciel może zrekalkulować składkę. Co do opłat, sprzedający może wliczyć w cenę samochodu opłatę za ubezpieczenie, jednak zupełnie nie warunkuje to, czy polisa będzie Twoja czy nie. Tak czy siak przechodzi na Ciebie wraz z kupnem samochodu.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40