Witam, staję przed zakupem pierwszego samochodu. Najchętniej 'typowa niemka' do 16 tys zł. Zależy mi na samochodzie ekonomicznym, pojemnym i w miarę dynamicznym, oraz żeby koszty eksploatacji i części nie były wygórowane dla kogoś w moim wieku (18 lat) Zastanawiam się nad tymi modelami: - Audi A4 b5 sedan 1.9 TDI 110PS, rok 99-00 - Volkswagen Bora 1.9 TDI 101PS, rok 02-03 - Seat Toledo 1.9 TDI 101PS, rok 02-03 - Saab 9-3 1.9 TiD, rok 03-04
Proszę o poradę który z tych modeli będzie najbardziej pasował na moją kieszeń, chyba że możecie polecić coś innego.
Pompowtryski sa fajne dopuki sie nie popsuja, lepsza dynamika itp... a ze psuja sie czesciej (sa bardziej wrazliwe na kiepskie paliwo) i kosztuja duuuuuzo, to generalnie lepiej ich unikac. TDI 110 km to bardzo fajny silniczek. Niestety w przypadku Bory i audi musisz liczyc na przebiegi 300-400 tysiecy co nawet dla tego silniczka moze byc klopotliwe (a konkretniej jego osprzetu).
Szukalbym astry h z poczatku produkcji - pierwsza trojke bije czyli vag, bije na glowe, bo to po prostu duzo nowsze auto. Od saaba tez, ale to premium wiec ciezko porownywac
Podatek od środków transportu – co warto wiedzieć? Posiadanie pojazdu wiąże się zarówno z kosztami jego utrzymania, jak i istotnymi obowiązkami podatkowymi. Niektóre środki transportu wymagają uregulowania specjalnego podatku, który może być istotnym ...
Opony całoroczne – jakie mają wady i zalety? Opony całoroczne – do wszystkiego, czyli do niczego? Czy może jednak istnieją uniwersalne opony, na każde warunki drogowe? Kiedy decydujemy się na zakup nowego kompletu opon mamy dwie dostępne opcje – opony dedykowane ...
pso666 napisał(a):Najchętniej 'typowa niemka' do 16 tys zł.
daj racjonalny powód dlaczego?
- mnóstwo aut zajechanych - drugie tyle bitych i złożonych z 3ch - praktycznie wszystkie mają skręcone przebiegi - płacisz za znaczek, a nie bezawaryjność
Jestem świadomy że niemce będą miały duże przebiegi, ale jeśli już szukać czegoś to z polską historią.. Japońce mnie jakoś nie przekonują, ojciec ma Insignię, matka Accorda VIII i Insignia w moim przekonaniu bije Hondę na głowę.
Ze swej strony polecam Seat Toledo II 1.9 TDI 150KM. Samochód jak na swoje osiągi jest dosyć ekonomiczny. W mieście spala mi ok 7litrów. W trasie przy prędkości 90-130 średnie zużycie paliwa to jakieś 4-5 litrów. Jest przy tym bardzo dynamiczny. Ma dużo mocy od samego dołu. Bez problemu rozpędza się do 230km/h.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.