Pierwszy Samochod - pomocy !!

24 Mar 2010, 22:58

Witam
Jestem świeżo upieczonym kierowcą. Od niedawna planuje zakup samochodu w cenie 9000-12000 PLN.
Zastanawialem się nad wieloma opcjami lecz zawsze jest jakies "ale", poprostu nie ma samochodów idealnych. Napisałem tu post z nadzieja porady kogoś doświadczonego.
A wiec jaki samochód polecacie w granicach owej ceny.
Obecnie zastanawiałem się nad:
- VW Golf 4
- Audi A4
- Ford Focus
- Alfa Romeo 156
- VW Passat B5
- Fiat Coupe
Z gotówka mam małe pole do popisu wiec może pomożecie mi znaleźć coś odpowiedniego dla mnie. Chętnie zapoznam się z waszymi propozycjami !!!.
Z góry dziex.
betrayer
Nowicjusz

Miejscowość: Przasnysz

24 Mar 2010, 23:06

Wszystkie które podałeś będzie ciężko kupić za te pieniądze. Z sensownym silnikiem tym bardziej.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Mar 2010, 23:08

Nie koniecznie bo dobrego Focusa za 12tys idzie znaleść.Ja od siebie dodam Seat Cordoba albo Ibiza.
przykładowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2010, 00:33

Na pewno nie Golf 4,jeżeli już to raczej 3 w tej cenie. O dobrego docusa będzie naprawde cięzko-wiem coś o tym. Wg mnei powinienes zastanowic się nad seatem ibiza,bo można coś upolowac za około 10tys z dobrym wyposażeniem oraz silnikiem.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Mar 2010, 13:49

a może Mitshubishi Carisma??
dominator1988
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus 1.8 tdci

25 Mar 2010, 13:53

wszystkie wymienione auta w tym budżecie będą padlinami

kolego, uwzględnij jeszcze tzw. pakiet startowy
każde auto z wymienionych będzie miało kręcony licznik, więc musisz zrobić rozrząd, oleje, paski, filtry, do tego pewnie wyjdą jeszcze jakieś pierdoły (oby tylko) i uzbiera się te 2-3 tysie dodatkowo do wydania
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...

25 Mar 2010, 14:14

stawiam na cordobe!!! :mrgreen:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

25 Mar 2010, 15:14

Draak napisał(a):wszystkie wymienione auta w tym budżecie będą padlinami

kolego, uwzględnij jeszcze tzw. pakiet startowy
każde auto z wymienionych będzie miało kręcony licznik, więc musisz zrobić rozrząd, oleje, paski, filtry, do tego pewnie wyjdą jeszcze jakieś pierdoły (oby tylko) i uzbiera się te 2-3 tysie dodatkowo do wydania

dokladnie... a do tego dolicz ubezpieczenie (chyba ze na ubezpieczenie osobny budzet), przerejestrowanie itd. jak kupisz auto sprowadzone nieoplacone to tez kolejne 1,5 kafla w plecy :> zastanow sie dobrze.
Ja od jakis 3 miesiecy szukam autka i nie moge znalezc tez swojego pierwszego i mam podobny budzet do Twojego. Nawet jezeli kupisz autko za te 8 tysi i wydasz na "pakiet startowy" te 2-3 tysie i wszystko bedzie w porzadku i wszystko bedziesz mial poplacone to mozesz jakies fajne radio i glosniczki kupic do niego... jest nad czym myslec :grin:
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

25 Mar 2010, 15:19

nie sugeruj sie tym belkotem , kazdy pisze ze beda padliny ze nie kupi z sensowym silnikiem, co to w ogole oznacza? badzcie obiektywni , dla jednego sensowny silnik do 1.4 a dla drugiego to 3.0 wiec zamiliczcie, na pierwsze auto ograniczyl bym wybor do 1.6 w benie lub do 2.0 w dieslu. W tej cenie znajdziesz wszystkie auta ktore wymieniles, bez najmiejszego problemu, do tego moge dodac Astre II i Almera N16, przed zakupem koniecznie stacja diagnostyczna, wejdz pod auto z diagnostykiem i niech CI pokaze co jest do wymiany, czy olej wycieka, jak sworznie, wachacze, czy rdza go nie bierze pod progami itd. Zgadza sie ze niektore auta beda zajechane , ale takie tez warto sprawdzic bo moga wygladac brzydko co jest kwestia kosmetyki a ich stan techniczny moze byc zadowalajacy, spytaj sprzedawce czy posiada paragony wymian czesci ekspaltacyjnych (oleje, paski)- jesli ma to swietnie, wiekszosc ludzi sprzedaje auta wlasnie wtedy gdy trzeba je wymienic bo to zawsze wydatek conajmniej paruset zlotych. I na koniec unikaj komisow, szukaj auto od prywatnych ludzi.

Pozdrawiam i radze nie sugerowac sie opiniami motłochu.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

25 Mar 2010, 15:21

Ja bym celował w Seata jak wcześniej pisałem,masz 9-12tys,do 9tys spokojnie kupisz fajną i zadbaną Cordobe/Ibize a reszte (3tys) na pakiet startowy,opłaty itp.za te pieniądze Seacik będzie z bogatym wyposażeniem,napewno trafisz jakiegoś zadbanego no i autko będzie troszke ponad 10letnie (rocznik 98-99).Ale wybór nalezy do Ciebie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Mar 2010, 15:26

illusion napisał(a):Pozdrawiam i radze nie sugerowac sie opiniami motłochu.

wiesz, być może byłbym równie sfrustrowany jak Ty, gdybym jeździł astrą II i peżotem 307 :mrgreen:

w innych przypadkach zalecam odrobinę kultury, bo łatkę buraka łatwo dostać, trudniej ją zgubić

autor wątku będzie kupował swoje pierwsze auto, stawiam dolary przeciw orzechom, że się klasycznie napali i wielce możliwe, że dokona "zakupu emocjonalnego"
a celując w wymienione auta w tym budżecie, to trzeba być wyjadaczem, żęby kupić "okazyjnie"
okazje istnieją, ale trzeba mieć szczęscie lub mieć wiedzę, czas i możliwości, ale to są wyjątki - generalnie DOBRE AUTO MUSI KOSZTOWAĆ!! i jeżeli dany model na rynku wtónym stoi w przedziale od 10 tysięcy do 18 tysięcy, to te za dychę w 99% będą prostowanymi niemieckimi przystankami

co innego wspomniana almera, czy primera - rozsądny wybór za rozsądną kasę, da się z mieścić w 8-9 i resztę na starterpacka
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

25 Mar 2010, 17:20

Seat Ibiza II, Opel Corsa C, Fiat Brava/Bravo. Wszystkie z silnikami do 1.6 w benzynie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Mar 2010, 19:15

Brava oprócz 1.4 dużo narzekań na nią jest a Corsa C oprócz 1.0 to praktycznie nie jedzie,no chyba że auto tylko po mieście bedzie smigało to wystarczy ale na trase zapomnij.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2010, 15:27

Witam,
ja posiadam Corse C 1.0 i nie jest taka zamuła jak wszyscy piszą.....
jeśli ktoś nastawia sie na szaleństwa to oczywiście nie kupuje takiego silnika...
ja robie dwa razy w tygodniu trase 500 km i mi nie przeszkadza. predkosc miedzy 100 a 120 jest idealna dla tego silnika, i spala mi 5 literków....
no i jest bardzo wazne dla mnie ze nie mam problemow technicznych....

jak dla młodego kierowcy polecam Corse C....
wiktor
wiktor
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Mar 2010, 16:28

No Corsa C to dobra alternatywa.
Barol
Awatar użytkownika