Pierwszy samochód-tani w zakupie, eksploatacji i ekonomiczny

14 Wrz 2014, 11:30

= Budżet - 4-5 tys. zł
= Rejon - Wrocław-Dolny Śląsk
= Użytkowanie - głównie po mieście (praca, zakupy), czasami wypady za miasto.

Witam.
Planuję zakup pierwszego samochodu. Moim głównym pytaniem jest: Ile najmniej muszę wydać na samochód, żeby nie okazał się kompletnym złomem?
Na moje potrzeby wystarczy silnik benzynowy, najlepiej nie większy niż 1.4 (max 1.6), ze względu na OC ok. 1200-1400zł/rok (brak zniżek). Oczywiście jeszcze lepszy byłby (chyba) diesel, ale nie wiem czy za taką cenę znajdę coś godnego uwagi). Dobry byłby też gaz, jeżeli chodzi o koszty paliwa, ale droższe przeglądy, naprawy i zużywanie silnika trochę zniechęcają.
Ważne żeby był jak najbardziej ekonomiczny - ideał 5-5,5l/100km w mieście.
Ważne jest również, aby był prosty w budowie, a części i serwis jak najtańsze.
Wiem, że za tę cenę nie będzie klimatyzacji, ale dobrze by było, jakby posiadał wspomaganie kierownicy, el. szyby, ABS i poduszki powietrzne.
Jeżeli chodzi o koszt zakupu to chciałbym się zmieścić w 5000 zł, wliczając w to pierwsze naprawy po zakupie. Jeżeli samochód będzie w bardzo dobrym stanie, to jestem w stanie rozważyć powiększenie budżetu. Byleby nie był z komisu, ani sprowadzany.
Chciałbym jeszcze dodać, że będzie to mój pierwszy samochód i niestety za bardzo na mechanice się nie znam, dlatego chciałbym w miarę prosty samochód, żebym mógł się na nim uczyć.
Chciałbym pojeździć tym samochodem 3-5 lat.
I jeszcze jedno, mam 185cm wzrostu i dość długie nogi :/

Samochody, które mam na oku to:
Seat Ibiza (6-7l/100km)
Opel Astra F (7-8l/100km)
Opel Corsa B (6-7l/100km)
Volkswagen Polo (6-7l/100km)
Volkswagen Golf III (7-8,5l/100km)
Ford Fiesta (6-7l/100km)

Honda Civic (6-8l/100km)
Suzuki Swift (5,5-6,5l/100km)
Nissan Almera (7,5l/100km)
Nissan Micra II (6-6,5l/100km)

Citroen Saxo (6-6,5l/km)
Peugeot 106 (6-6,5l/km)
Renault Clio (6,5-7,5l/km)

Daewoo Lanos (>8l/100km)
Skoda Felicia (7-7,5l/km)

Czekam na opinie i komentarze. Z góry dziękuję za cenne rady.
Ostatnio edytowany przez hatchet, 14 Wrz 2014, 13:15, edytowano w sumie 1 raz
hatchet
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 17 12 2008
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.4 96KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Wrz 2014, 12:57

zobacz na te linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - drzwi do zrobienia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - skora,przegląd i OC prawie na rok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Wrz 2014, 13:17

Zobacz na to. Wiem że tani ale to słabe 1.4 i jest kilka rzeczy do zrobienia.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Wrz 2014, 13:23

Malowany lewy, tylny tył pod reflektorem (jaśniejszy odcień) - a z obu stron tylne błotniki też mają inny odcień (jasniejsze od reszty).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Wrz 2014, 13:43

Barol napisał(a):zobacz na te linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - drzwi do zrobienia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - skora,przegląd i OC prawie na rok.

Toyota Corolla - spalanie dość duże ok. 7l/100km. Za przemawia to, że od nowości jest w jednej rodzinie. Ile kosztuje zrobienie takich drzwi? Jak wygląda kwestia cen za części do tego samochodu?

Fiat Punto - spalanie ok, stan na zdjęciach też w dobry. A jak z częściami? Podobno do Fiata są stosunkowo drogie, w porównanie z np. Oplami.

Opel Corsa - nie przemawia do mnie fakt, że ktoś go sprzedaje po 2 latach od sprowadzenia. Do tego początki korozji. Podejrzanie tanie.

Koniu napisał(a):Zobacz na to. Wiem że tani ale to słabe 1.4 i jest kilka rzeczy do zrobienia.

Zdecydowanie nie. Prawie żadnych korzyści z instalacji LPG - 12l/100km = 6l PB, a słabsze osiągi i zajęte miejsce przez butlę. Poza tym za dużo do zrobienia na początek. Wolę kupić droższe, a w lepszym stanie. Nie potrzebny mi 5-drzwiowy sedan. W zupełności wystarczy 3 (5) -drzwiowy hatchback.

Co powiecie na takie oferty:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
hatchet
Nowicjusz

14 Wrz 2014, 14:13

Do Fiata drogie części co Ty gadasz :shock: 7l w Corolli to jest dużo? A myślisz że w tych podanych przez Ciebie będzie mniejsze? To jesteś w błędzie.
Barol
Awatar użytkownika

14 Wrz 2014, 15:24

Drogie części Fiata :D faktycznie chyba sobie ktoś żartuje, jak fiatowskie oryginały bywają tańsze niż zamienniki w innych markach.

hatchet napisał(a):Prawie żadnych korzyści z instalacji LPG - 12l/100km = 6l PB

No i to właśnie jest korzyść, w porównaniu do 9l PB (albo i więcej), jakie po mieście będzie palić większość takich staruszków. Jak nie masz na tyle to wyłącznie LPG, albo się w ogóle zastanowić nad samochodem, bo przy kosztach eksploatacyjnych takich aut to paliwo może się okazać najmniejszym problemem.
Te wypisane spalania to nie wiem skąd brane, albo średnie z 70% trasy, albo z pojedynczych miejskich przejazdów w środku lata, bez korków i przy dużych umiejętnościach eco-drivingu...

hatchet napisał(a):Opel Corsa - nie przemawia do mnie fakt, że ktoś go sprzedaje po 2 latach od sprowadzenia.

A to mało? Takie tanie stare auta ludzie zwykle kupują na rok, odkładają na coś lepszego i opychają to dalej. Niech będzie 2 lata skoro sprowadził...
Jak już to bym się zastanawiał czemu sprzedaje miesiąc po wykupieniu OC, chociaż w takich cenach to nie ma co dorabiać teorii tylko patrzeć czy jedzie, skręca i hamuje.

O Clio 2 po lifcie (2001+) zapomnij, na cokolwiek przyzwoitego z 7-8 tys trzeba mieć.

hatchet napisał(a):Ile najmniej muszę wydać na samochód, żeby nie okazał się kompletnym złomem?

Popatrz po salonach ile kosztują nowe - tyle (choć i fabrycznie nowe auto może okazać się szrotem), niestety przy używanych pewności nigdy nie ma, był gdzieś tekst o BMW za kilkadziesiąt tys zespawanym z dwóch.
W tej cenie, przy takich rocznikach i przebiegach to większość będzie wymagać inwestycji, zwłaszcza jeśli chcesz tym jeździć 3-5 lat.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

14 Wrz 2014, 21:29

To jak wyglądałaby lista samochodów, pod względem najtańszych części?
Co do podanego linku do Fiata Punto, to jest on sprzedawany przez profesjonalnego sprzedawce o czym świadczą zdjęcia i ten sam numer w ogłoszeniach:

krzycho napisał(a):Jak nie masz na tyle to wyłącznie LPG, albo się w ogóle zastanowić nad samochodem, bo przy kosztach eksploatacyjnych takich aut to paliwo może się okazać najmniejszym problemem.

Nie chodzi o to, że mnie nie stać na paliwo, tylko jestem oszczędny.

Co sądzicie o tym ofertach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - polecany przez @Barol, podobno auto od nowości w rodzinie, nie wiadomo do kiedy OC. Ile mniej więcej za naprawę tych drzwi trzeba dać?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - nieźle się prezentuje, OC do maja.
[link do oferty na Allegro wygasł] - Nissan Almera, trochę słabo z blacharką,
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - początek korozji na nadkolu, OC tylko do listopada.
[link do oferty na Allegro wygasł] - Citroen Saxo - wygląda na zadbany
[link do oferty na Allegro wygasł] - spory przebieg
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Honda Civic
hatchet
Nowicjusz

15 Wrz 2014, 07:16

Może uda Ci sie znaleść drzwi pod kolor to wtedy wydatek będzie około 140-180zł bo zrobienie tego wyjdzie troche więcej (razem z malowaniem około 300zł).
Barol
Awatar użytkownika

15 Wrz 2014, 17:38

Almera to dobre, solidne auto, tylko szukaj po lifcie (99-00'). Niestety i te mocno korodują, ciężko będzie znaleźć coś bez rdzy, dlatego przed zakupem musiałbyś dokładnie obejrzeć, po zakupie ogarnąć co już jest i najlepiej zainwestować w zabezpieczenie. Zwłaszcza że auto ma być na parę lat, a blachy w dobrym stanie zaprocentują przy odsprzedaży.
Za 5 tys można już trafić coś z gazem, u mnie w okolicy była niedawno za tyle właśnie z lpg, klimą, wizualnie w bardzo ładnym stanie (sprzedała się dosłownie w kilkanaście godzin). Może coś takiego znajdziesz.
Opcją w N15 jest też diesel, pomijając słabe osiągi. Jest długowieczny, mało pali i nie ma się w nim co zepsuć.

Civic VI też dobre auto, niestety również rdzewieje na potęgę, a że jest bardzo popularny to za naprawdę zadbane trzeba wyraźnie więcej zapłacić.

hatchet napisał(a):http://allegro.pl/peugeot-306-1999-rok- ... 50910.html - spory przebieg

230 tys w 15-letnim aucie to dużo? :roll: Raczej norma, a nawet nie zdziwiłbym się gdyby był skręcony. Tak jak ten, pewnie mu połowę zdjęli
[link do Otomoto wygasł]
Zresztą po tym spalaniu co tam wymyślił to widać że bajkopisarz.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

20 Wrz 2014, 23:07

Właśnie dzisiaj stałem się posiadaczem Toyoty Corolli 1.4 96KM, 2000r. po liftingu.
Pragnę podziękować wszystkim za pomoc, a szczególnie @Barol za nakierowanie mnie na właściwy model samochodu :)
hatchet
Nowicjusz

21 Wrz 2014, 10:36

Od tego tutaj jesteśmy,szerokości i wrzuć jakieś zdjęcia :ok:
Barol
Awatar użytkownika