REKLAMA
= Budżet - 4-5 tys. zł
= Rejon - Wrocław-Dolny Śląsk
= Użytkowanie - głównie po mieście (praca, zakupy), czasami wypady za miasto.
Witam.
Planuję zakup pierwszego samochodu. Moim głównym pytaniem jest: Ile najmniej muszę wydać na samochód, żeby nie okazał się kompletnym złomem?
Na moje potrzeby wystarczy silnik benzynowy, najlepiej nie większy niż 1.4 (max 1.6), ze względu na OC ok. 1200-1400zł/rok (brak zniżek). Oczywiście jeszcze lepszy byłby (chyba) diesel, ale nie wiem czy za taką cenę znajdę coś godnego uwagi). Dobry byłby też gaz, jeżeli chodzi o koszty paliwa, ale droższe przeglądy, naprawy i zużywanie silnika trochę zniechęcają.
Ważne żeby był jak najbardziej ekonomiczny - ideał 5-5,5l/100km w mieście.
Ważne jest również, aby był prosty w budowie, a części i serwis jak najtańsze.
Wiem, że za tę cenę nie będzie klimatyzacji, ale dobrze by było, jakby posiadał wspomaganie kierownicy, el. szyby, ABS i poduszki powietrzne.
Jeżeli chodzi o koszt zakupu to chciałbym się zmieścić w 5000 zł, wliczając w to pierwsze naprawy po zakupie. Jeżeli samochód będzie w bardzo dobrym stanie, to jestem w stanie rozważyć powiększenie budżetu. Byleby nie był z komisu, ani sprowadzany.
Chciałbym jeszcze dodać, że będzie to mój pierwszy samochód i niestety za bardzo na mechanice się nie znam, dlatego chciałbym w miarę prosty samochód, żebym mógł się na nim uczyć.
Chciałbym pojeździć tym samochodem 3-5 lat.
I jeszcze jedno, mam 185cm wzrostu i dość długie nogi
Samochody, które mam na oku to:
Seat Ibiza (6-7l/100km)
Opel Astra F (7-8l/100km)
Opel Corsa B (6-7l/100km)
Volkswagen Polo (6-7l/100km)
Volkswagen Golf III (7-8,5l/100km)
Ford Fiesta (6-7l/100km)
Honda Civic (6-8l/100km)
Suzuki Swift (5,5-6,5l/100km)
Nissan Almera (7,5l/100km)
Nissan Micra II (6-6,5l/100km)
Citroen Saxo (6-6,5l/km)
Peugeot 106 (6-6,5l/km)
Renault Clio (6,5-7,5l/km)
Daewoo Lanos (>8l/100km)
Skoda Felicia (7-7,5l/km)
Czekam na opinie i komentarze. Z góry dziękuję za cenne rady.