Pierwszy samochód - trudny dylemat

25 Kwi 2015, 19:00

Witam wszystkich serdecznie. Nazywam sie Michał. Za tydzień podchodzę do pierwszego egzaminu na prawo jazdy. Za niecałe 2 tygodnie kończę 18 lat, jeśli uda mi sie zdać prawo jazdy oraz z okazji urodzin mam wybrać sobie auto od rodzicow w ramach prezentu. Moja wiedza na temat motoryzacyjny od środka jest dosc uboga, co prawda autami jeżdzę od dziecka i kocham to robic. Jeżdzę rownież go kartami i interesuje sie rajdami.

Nie znam sie od strony mechanicznej w duże mierze. Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze pierwszego auta. Rodzice poprosili mnie, aby wybrał sobie auto dobre, aby służyło mi kilka lat, co wiecej tata zasugerował BMW i podał budżet krańcowy.

Do wyboru mam BMW 6 F13 w silniku 3.0 24v, jako drugi wariant BMW M3 F30 oraz BMW M4 F82. Główny dylemat jest miedzy klasa a mocą, z jednej strony jestem przekonany do M4, biorąc pod uwagę moc ale z drugiej strony wygoda, wygląd i klasa 6. Na chwile obecna moim faworytem jest M4.

Do propozycji dokładam rownież Grand Cherokee WK2 w silniku 6.4.. Jednak tutaj kwestia gabarytów i ekonomii.

Auto bedzie służyło głownie do jazdy po mieście, do szkoły, na korki i na siłownie. Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru.
Michau97
Nowicjusz

Auto: Bmw
Paliwo: Benzyna
0

25 Kwi 2015, 19:18

Przede wszystkim zależy od gustu i potrzeb. Unifikacja prowadzi do tego, że to jeden plastik. W resztę nie wnikam.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169
0

25 Kwi 2015, 21:36

Michau97 napisał(a):Moja wiedza na temat motoryzacyjny od środka jest dosc uboga
widać, bo wcześniej piszesz
Michau97 napisał(a):Za tydzień podchodzę do pierwszego egzaminu na prawo jazdy. Za niecałe 2 tygodnie kończę 18 lat
żeby podejść do egzaminu trzeba mieć UKOŃCZONE 18 i nikogo nie interesuje, czy 18stke masz jutro czy za tydzień
Kolejna sprawa to rodzice wobec wielkiej miłości do Ciebie chcą się pozbyć Twojej osoby w widowiskowy acz dość kosztowny sposób :roll: kaj tu rozum żeby kupować 400 konne auto zaraz po zdaniu prawka? Pewnie zaraz ktoś napisze, że mam ból d.py, jednak nawet na najrozsądniejszefo nastolatka na świecie działają hormony i wycieczka w rowie (aby tylko tam) gotowa
Po n-te kup to co Ci się podoba, bo kupujesz nowe auto za kupe szmalu
Wobec powyższych argumentów stwierdzamy, że naoglądałeś się fotek w internecie, wyobraźnia poniosła i temat jest jedną wielką bujdą na resorach piórowych :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
1

25 Kwi 2015, 22:01

No niestety, ale to chyba u Ciebie wychodzi brak wiedzy. Do egzaminu z prawa jazdy moge podejść mając ukończone 17 lat i 11 miesięcy oraz oczywiście kurs prawa jazdy, natomiast samo odebranie plastiku następuje po ukończeniu 18 roku życia. Wiec bardzo mi przykro ale nie zabłysnąłeś. Co do drugiej kwestii, nie uważam ze ponad 400 konne auto jest niebezpieczniejsze od starego auta, które jest po prostu niebezpieczne z samego wyglądu. Nie wiem czy mam rodzicom odmówić i poprosić o tańsze auto? Serio, głowę mam na karku i wielka pokorę, szanuje i twoje zdanie oraz to jakie dostanę auto.. Jednak serio, nieraz jeżdzę autem taty, które ma rownież swoją moc (szlagierowa "rajdowka" z koncernu Audi) czy mamy sportowy suv BMW. Nie zdradzam juz modeli, bo zostaje oskarżony o brak pokory i chwalenie
Michau97
Nowicjusz

0

25 Kwi 2015, 22:23

Nie znam cen tych bmw to strzelam 70tysięcy?
W tej cenie możesz poprosić rodziców o normalny nowy pierwszy samochód z silnikiem 1.6/1.8 do 120KM

Będzie nowy i bezpieczny i po 2 latach sprzedasz z doświadczeniem i kupisz inne auto

Znam ludzi który przy mocy ponad 300km mówili że oni bezpiecznie jadą i się nie popisują. Ale zawsze następuje ten moment "o zabłysnę znajomym" !

Ps. bez obrazy dla ciebie i rodziców ale sorry czy oni zgłupieli?
Dawać dziecku bez prawa jazdy samochód z dużą mocą? A potem co?
W razie wypadku szybko tatuś się przesiada i bierze winę na siebie?
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
2

25 Kwi 2015, 22:34

emilxman napisał(a):Nie znam cen tych bmw to strzelam 70tysięcy?
300k + :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Lexus zwiększa bezpieczeństwo na drogach?
    Nowoczesne systemy multimedialne, klimatyzacja schładzająca wnętrze w sekundy czy ciekawy design sprawiają, że kochamy nowoczesne samochody, ale to niespotykany dotąd poziom oferowanego przez auta bezpieczeństwa imponuje ...

25 Kwi 2015, 22:50

Jeśli ten temat to nie ściema to kup nowego Forda Mustanga. 170 tysięcy za 5.0 V8 421KM to całkiem dobrze wydane pieniądze. Ewentualnie bardziej ekologiczna wersja - 2.3T (317KM) za 148 tysięcy. I nie zabij nikogo na drodze.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002
0

25 Kwi 2015, 22:56

Nie ważne, kim jest i co robi. Skoro twierdzi, że ma doświadczenie i chce kupić auto, to mu po prostu doradźcie. Lubisz betke? Kup betkę. Wydając setki tysięcy na auto nie powinieneś się pytać o opinie. Koszty użytkowania rzędu dziesiątek tysięcy rocznie to norma. Ale skoro stać cię na auto za 400 tysięcy, to i na utratę wartości rzędu 50% (200 tyś) w 4-5 lat też cię będzie stać. Więc i na serwis za 20 tys też cię będzie stać. A jak o tym nie myślałeś, to proponuję teraz przemyśleć. Kup to, co ci się podoba. Wszystko, co nowe, jest drogie. A wydając taką kasę, kup tylko to, co ci w 100% odpowiada. Chyba, że lubisz jeździć opinią innych. Ale nawet ja dochodzę do wniosku, że trochę bezcelowy jest ten temat.

A odnośnie Mustanga - nawet milion koni w nim nie zrobi furory. Kwestia odstawania od europejskich standardów. Ford to nie marka premium, a Mustang to nie auto do eksploatacji miejskiej.

I odnośnie prawka przed 18-tką, to autor ma rację.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

0

26 Kwi 2015, 00:15

yyy napisał(a):A odnośnie Mustanga - nawet milion koni w nim nie zrobi furory. Kwestia odstawania od europejskich standardów. Ford to nie marka premium, a Mustang to nie auto do eksploatacji miejskiej.

Bo mustang nie jest stworzony do jazdy po mieście. Furory może zbyt wielkiej nie robi ale daje radę w końcu to amerkańska legenda 8) i ma na pewno więcej polotu niż twoja a-klasa (choć to się wie od razu). Ja do propozycji dorzucam porsche 911 o ile starczy kasy :yes:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

26 Kwi 2015, 00:44

Czytam i czytam i powiem tak- masakra kupować taki samochód nie mając żadnego doświadczenia za kółkiem(uważam że te 30h to nijakie doświadczenie)
Mam propozycje zamiast dyskutować z kolegami tutaj o tym kiedy można iść na egzamin państwowy to idź do Kornackiego z TVN TUBRO "Zakup Kontrolowany"
Ja bym się tam zgłosił na twoim miejscu,a jeszcze powiem z chęcią bym popatrzył jak ujeżdżasz 400konne bmw po 30h nauki jazdy :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:
Serdecznie pozdrawiam :ok:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994
1

26 Kwi 2015, 00:57

To drogi Adrianie naucz się czytać ;) Podobno autor ma większe doświadczenie. Z resztą to jego sprawa.
yyy
Początkujący

0

26 Kwi 2015, 01:19

spoko od września idę do podstawówki może tam mnie nauczą,a tak na poważnie to...jego wybór bo mu rodzice kupią ok.
Proszę mnie tu nie cisnąć że stare itp. [link do oferty na Allegro wygasł]
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994
0

26 Kwi 2015, 01:25

Czemu takie powolniaki? Z mojej strony proponuję Bugatti Veyron, będziesz zawsze pierwszy pod almą i wyciśniesz 50 kg więcej na klatę. Pozdro
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Rok produkcji: 2005
0

26 Kwi 2015, 07:42

Michau97 napisał(a):Do wyboru mam BMW 6 F13 w silniku 3.0 24v, jako drugi wariant BMW M3 F30 oraz BMW M4 F82.

Musisz popytać na jakimś forum BMW. Szczerze wątpię czy którykolwiek z forumowiczów miał w ogóle do czynienia z tymi autami, a chyba średnio Cię interesuje to który z tych samochodów bardziej się nam podoba na zdjęciach.
Czasy się zmieniają, kiedyś jako pierwsze auto za ledwo uzbierane pieniądze kupowało się Corsę B, a teraz na stacji benzynowej widuje się 18-latków tankujących Ferrari California czy Bentleya Continentala GT :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

26 Kwi 2015, 08:53

Udało sie dojść do kompromisu z rodzicami, po głowie chodził mi strasznie Cherokee wk2 ze względu na jego sylwetkę i gabaryty. Tatastwierdził ze zapasowe większe, rodzinne auto zawsze sie przyda i zamawiamy WK2 w silniku SRT 6.4.. Co do mojego auta, podpytałem na forum BMW oraz na spokojnie posiedziałem i przeabalizowalem i wybór dokonany. Dzis jedziemy do BMW zamówić M4 bialutka.
Michau97
Nowicjusz

0