Pierwszy samochód - Vectra C 1.8?

23 Cze 2016, 23:51

Cześć, może zacznę od kilku informacji o sobie, mam zamiar niedługo kupić pierwszy samochód, rocznie robiłbym nim około 7-9 tysięcy km, 80% miasto (bez korków, zazwyczaj jadę zatrzymując się przez całą drogę 4 razy) - 20% trasa. Aktualnie jeżdżę autem rodziców, Mazda 6 z silnikiem 2.0 147KM i Audi A4 B5 1.9 TDI, mimo mojego wieku jeżdżę spokojnie, na niskich obrotach i bardzo dbam o samochód. Mój budżet nie jest określony, choć chciałbym wydać +/- 10 tysięcy.

Wcześniej w tym poście pisałem o Roverze 75, jednak zmieniłem zdanie, ponieważ świadomość że nie wiem czy dojade do celu, to jest jednak coś, czego chciałbym uniknąć.

A zatem Vectra C 1.8, naczytałem się wiele dobrego o tym samochodzie i szczerze mówiąc spodobał mi się, poza tym jest duży, co sobie cenię. Co sądzicie? Ponoć jest to bardzo trwałe auto i na silnik oraz spalanie nie powinienem narzekać. Silnik 1.8 ponoć też dobrze współgra z instalacją LPG, którą zamierzam wykonać lub kupić już ze zrobioną, by ograniczyć koszty. Za jakimi rocznikami się rozglądać i na co zwracać uwagę?

Dzięki za odpowiedzi!
Cooxez
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 20 01 2015

24 Cze 2016, 06:47

Przede wszystkim nie znajdziesz DOBREJ Vectry C w tym budżecie i silnikiem 1.8 122km,który zresztą jest bardzo poszukiwany na rynku,idealny pod lpg. Bardziej rozglądałbym się za starszą Vectra B,ewentualnie za resztę kasy założył lpg i zabezpieczył progi,fajną opcją byłby silnik 2.0 136km. Mazda 6 to samo- za mały budżet.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

24 Cze 2016, 10:08

Napisałem ile chciałbym wydać, a nie jaki mam budżet, za Mazda 6 nawet się nie rozglądam bo bym umarł gdyby były dwa te same auta w rodzinie. Ile trzeba wyłożyć na dobrą Vectre C załóżmy 2003 r 1.8? Vectra B mnie nie interesuje bo już widziałem jak moim znajomym pięknie cała karoseria rdzewieje.. Poza tym wolę ciut nowszy samochód, Vectra C jako jedyna mi się bardzo spodobała, a przejrzałem około 20 wątków na tym forum odnośnie samochodów do 15-20 tysięcy i chyba zostanę przy niej.

// Chociaż ta Vectra B po faceliftingu też nie jest zła, ale jednak obawiałbym sie napraw z nią związanych.
Cooxez
Nowicjusz

24 Cze 2016, 11:09

Cooxez napisał(a):Ile trzeba wyłożyć na dobrą Vectre C załóżmy 2003 r 1.8?
12-13k, ale najbezpieczniej zarezerwować sobie 14. Uwaga na tylne zawieszenie.
Cooxez napisał(a):Chociaż ta Vectra B po faceliftingu też nie jest zła, ale jednak obawiałbym sie napraw z nią związanych.
tu nie jest powiedziane, że jak wyżyłujesz się na jedną z tańszych VC to wyjdzie lepiej niż kupić ładną VB
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Cze 2016, 11:32

A na ładną, jakąś młodszą Vectre B ile bym potrzebował? Chcę sobie porównać, czy warto dopłacić ileś tam do Vectry C w moim przypadku. Jeszcze z ciekawości zapytam, jaki silnik do VB najlepiej wybrać?

// Jeszcze z tego co widzę, dużo jest VB w automacie, jak to jest z nimi? Zawsze chciałem mieć autko z automatyczną skrzynią, ale nie wiem czy to rozsądne, brać automat który ma kilkanaście lat :)
Cooxez
Nowicjusz

24 Cze 2016, 11:45

Cooxez napisał(a):A na ładną, jakąś młodszą Vectre B ile bym potrzebował?
za 7-8k masz fajnego polifta na wypasie, często 2.5 V6
Cooxez napisał(a):Chcę sobie porównać, czy warto dopłacić ileś tam do Vectry C w moim przypadku.
jak dla mnie nie, bo za te ~13k dostaniesz auto w średnim stanie, a 1.8 122 do tej budy nie jest jakiś wybitny... No i bardzo poszukiwany, także ciężko go kupić
Cooxez napisał(a): Jeszcze z ciekawości zapytam, jaki silnik do VB najlepiej wybrać?
2.0, 2.5 V6, warunkowo 1.8
Cooxez napisał(a):Jeszcze z tego co widzę, dużo jest VB w automacie, jak to jest z nimi? Zawsze chciałem mieć autko z automatyczną skrzynią, ale nie wiem czy to rozsądne, brać automat który ma kilkanaście lat
automat przyjemna sprawa, sam nie byłem przekonany, ale prowadziłem kilka aut i to dość przyjemny wynalazek, choć teraz raczej bym się w takowy nie wyposażył :wink: pytanie czy warto brać kilkunastoletni automat jest dość trudne do rozstrzygnięcia w jednoznaczny i prosty sposób. Teoretycznie to proste i archaiczne w dobrym tego słowa znaczeniu rozwiązanie, które często stopowało rajdowo - osiedlowe zapędy właściciela, ale z drugiej strony jak nie umiał tym jeździć i miał wywalone na serwis to niezbyt dobrze. Wszystko zależy od egzemplarza.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

3 miliony silników EA211
    19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...

24 Cze 2016, 11:50

Tak sobie myślę że na pierwszy samochód w sumie nie muszę wydawać nie wiadomo jakich sum, potrzebuję auto na dojazd do uczelni i jakąś jazdę po mieście, czasami w trasę. Czy obydwa silniki wymienione powyżej można bez problemu w LPG zrobić?
Jeszcze wracając do tego automatu, od ilu do ilu mogłaby kosztować ewentualna naprawa takiej skrzyni?
Cooxez
Nowicjusz

24 Cze 2016, 11:52

Cooxez napisał(a):Czy obydwa silniki wymienione powyżej można bez problemu w LPG zrobić?
tak
Cooxez napisał(a):Jeszcze wracając do tego automatu, od ilu do ilu mogłaby kosztować ewentualna naprawa takiej skrzyni?
ciężko powiedzieć, zależy gdzie naprawiasz i co padnie. Czasami lepiej poszukać używanej - po prostu wyjdzie to taniej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

24 Cze 2016, 12:04

Z tego co wyczytałem w internetach, to przy silniku 2.5 jest o wiele więcej awarii, chyba zostaje mi 2.0. Na razie nie mam więcej pytań, dzięki za pomoc! :D
Cooxez
Nowicjusz

24 Cze 2016, 13:07

Długo auta szukałem az w koncu sie udało. Dwa dni temu własnie kupiłem Vectre C 2003r. z tym rzekomo poszukiwanym 1.8 (122 KM) z LPG. Gosciu chciał za nią 12500 zł wynegocjowałem ją ostatecznie za 11 tys, ale na sam początek mam wkład ponad 1000zł na podstawowe rzeczy tzn łyse opony, rozrząd do wymiany i przód po kolizji był wiec jest do poprawek lakierniczych.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

24 Cze 2016, 14:15

Jesli w grę wchodzi vectra b to zapodam linka do w "miarę" uczciwego sprzedawcy

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jest jeszcze dwóch handlarzy, ktorych mogę polecić i coś można u nich wypatrzeć m.in. El-mot i Autorenoma z Truskolas.
Kilku znajomych kupiło od nich auta i jak narazie nikt nie narzeka.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

24 Cze 2016, 14:24

Wolałbym jednak silnik 2.0 pod gaz, ponoć jest to najlepsza opcja z możliwych, auto i tak mam zamiar kupić za jakiś czas, ale musiałem się zdecydować jaki w końcu chcę. W dalszym ciągu nie wiem czy się nie pokusić na automat, z tego co wyszukałem nie należą one do awaryjnych jak się dba, a przyjemność z jazdy automatem jest ogromna dla mnie, bo już miałem okazje pojeździć jednym.
Cooxez
Nowicjusz

24 Cze 2016, 14:30

Pamiętaj że vectry mają problemy z wielowachaczowym zawieszeniem z tyłu i trzymaniem zbieżności plus w vectrach c z modułem CIM.
Popatrz sobie na ceny części jeśli jesteś ograniczony finansowo. Zawsze mozna zejść segment niżej i astra g lub h beda tańsze w utrzymaniu a przy tych samych silnikach również dynamiczniejsze.
ligus86
Początkujący

24 Cze 2016, 14:38

Ale ja już nie mam zamiaru kupić Vectry C tylko Vectre B, pisałem o tym kilka postów wcześniej. Fakt, może dosyć nie jasno, więc teraz napiszę że interesuje mnie Vectra B 2.0 1999+, tylko nie jestem pewien co do automatycznej skrzyni biegów i chciałbym znać Wasze zdanie na jej temat :)
Cooxez
Nowicjusz

24 Cze 2016, 14:54

Z tego co wiem ople nie mają polecanych automatów, a poza tym manuala w razie awarii kupisz za grosze.
Fakt automat wygodny ale manual da większą frajdę z jazdy. :)
Poszukaj na forum vectry napewno coś znajdziesz.
ligus86
Początkujący